|
Cosworth ile pali i ile kosztuje instalacja gazowa |
| Autor |
Wiadomość |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 13:22
|
|
|
a moj deohc pali ok 15LPG i czasem wiecej a staram sie jezdzic jak cosworth
Kupic 2,3 zalozyc sekwencje i jezdzic |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
| Ostatnio zmieniony przez grzechu913 |4 Sty 2007|, 2007 13:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dario_c [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 13:59
|
|
|
| mój po mieście (w Łodzi Coswortem jeżdżę 3 rok) pali ok. 16 na krótkich odcinkach, przy dłuzszych schodzi ponizej 15 i zapewniam was że nie należę do kierowców którzy oszczędzają kazdy litr paliwa. Zacznijcie lepiej dbać o stan waszych pojazdów a później wygadujcie brednie o 20 litrach[/list] |
|
|
|
 |
Seba [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 14:17
|
|
|
| dario_c napisał/a: | | Zacznijcie lepiej dbać o stan waszych pojazdów a później wygadujcie brednie o 20 litrach[/list] |
Tez na pewno masz racje w tym - pojechalem swojego sprawdzic na kompie - wszystko ok (podobno)- najmniejsze spalanie w miescie ok 16 PB z groszem |
| Ostatnio zmieniony przez Seba |4 Sty 2007|, 2007 14:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 14:54
|
|
|
| dario_c napisał/a: | | pali ok. 16 na krótkich odcinkach, przy dłuzszych schodzi ponizej 15 i zapewniam was że nie należę do kierowców którzy oszczędzają kazdy litr paliwa. |
wlasnie...paliwa:) polowe tych odcinkow co ci pali 16 przjezedzasz na paliwie tyle ze nie gazowym |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 17:17
|
|
|
| dario_c napisał/a: | | Zacznijcie lepiej dbać o stan waszych pojazdów a później wygadujcie brednie o 20 litrach |
Dbam i dlatego moje auto potrafi spalić w trasie ok. 10 Pb95 litrów na 100km.
Miałem kiedyś prozaiczną usterkę - wężyk gumowy doprowadzający gaz od listwy wtryskowej do wtryskiwacza powinął się i blokował przepustnicę nie pozwalając jej się całkowicie otworzyć - wyglądało to wtedy na usterkę TPSa bo miał zero przyspieszenia, nie działał kick-down i auto jechało jak wóz emeryta ... jak to awaria wystąpiła wtedy gdy auto było niezbędne i nie miałem czasu na naprawy - przejechałem tak trasę 2x500km i ok 300km w mieście - wszystko na benzynie, średnie spalanie w trasie 8,5l a w mieście 10,5l zatem można jeździć oszczędnie ... ale to była taka jazda jak ktoś napisał wyżej że "dziadek w Tico by Cie wyprzedził" - opierać na tym twierdzenie ile pali cosworth to wielkie nieporozumienie.
Mam zdrowy silnik, po remoncie rozrządu i głowic, nowe kable, świece, duperele itp. i twierdzę że jak ktoś pyta ile pali to należy się uczciwa odpowiedź:
w trasie nieźle, ok 12-14 przy "normalnych" prędkościach ok. 140-160
w "mieście" ok. 16-17
w "korkach" ok. 20-40
Zobacz sobie chwilowe spalanie na komputerze przy ruszaniu !!!! , a jeśli poruszasz się w korku ze średnią prędkością ok. 2-3 metry na sekundę, czyli 10km/h to praktycznie cały czas ruszasz i stajesz i tak w kółko - ooojoojooj wtedy to cosworth żre paliwo jak mało który samochód .... |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 17:21
|
|
|
| Cytat: | Kuzyn napisał/a:
Albo mam jakiś oszczędny egzemplarz albo ludzie tu niestworzone historie opowiadają. Obstawiam przy tym ostatnim.
Publicznie i przy wszystkich oświadczam że wręczę Ci 1000zł jeśli Twoje auto przejdzie test drogowy w Warszawie ze mną jako kierowcą i spali w mieście mniej niż 15l/100km. |
Jestem pewien że po Warszawie spali więcej. Nie dość że okropne zagęszczenie samochodów to ludzie nerwowo jeżdżą. Na śląsku dla tego przykładu: tu się wpuszcza samochody, które zmieniają pas ruchu. W Warszawie jest wyścig i hamstwo na drodze.
Kolega, który pytał o spalanie w mieście był o ile sobie przypominam z Pruszkowa.
Powtarzam też że wielkość spalania w mieście i jej porównywanie nie jest miarodajne. Natomiast spalanie w trasie owszem. Tym bardziej że można podać średnią prędkość, typ drogi.
| Cytat: | | Zastanów się kto kupuje sobie coswortha ??? ludzie którzy 120 przekraczają tylko na autostradzie ??? |
Jest pewnie trochę takich ludzi Ale to pewnie nie w Wawce, stąd trudno Ci uwierzyć.
| Cytat: | | Jeśli jeździsz cosowrthem tak dupowato że ludzie w deohcu tak wolno nawet nie jeżdżą to może i mówisz o spalaniu w mieście rzędu 13l ale to i za mało na miejską jazdę ... |
Wyobraź sobie że wsiadasz do Scorpio, puszczasz sobie "muzykę mistrzów" , ustawiasz głośność mdz 15 a 20 i delektujesz się każdym kilometrem. Są takie miejsca na ziemi gdzie jest to możliwe. Taka jazda sprawia mi przyjemność. Do ścigania są inne samochody. Swój styl jazdy uważam za normalny. Ale z pewnością ścigantem drogowym nie jestem. Ciotą drogową stanowczo też nie!
Jak czytam posty z kosmicznymi wartościami spalania podchodzącymi pod 20 litrów to się zastanawiam czy ci ludzie mają problemy z nadmiarem testosteronu czy muszą dowartościowywać swoje ego. Rozumiem że można pościgać się czasami, nie stważając zagrożenia. Ale nie cały czas i ciągle. To jest zboczenie, efekt małego fiuta z przerostem jąder. Niewiadomo gdzie podziać hormony... |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 17:34
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Ale nie cały czas i ciągle. |
Dlatego podałem gdzieś kilka postów wyżej wyliczenie według mnie miarodajne:
(suma wydatków na LPG i Pb95) / ilość km
z kilku ostatnich miesięcy wyliczenie mieści się miedzy 30 a 35zł co zakładając (dla uproszczenia) że całość to LPG w cenie 2.11 to daje średnie spalanie z przedziału od 14,2 do 16,5 - ja do własnych kalkulacji liczę że mój pali średnio 15l LPG / 100km
Natomiast ile faktycznie spali samochód zależy od wielu czynników ...
A słuchać muzykę mistrzów delektując się jazdą możesz równie dobrze w 2.0 i na pewno wyjdzie to taniej niż w cosworthcie. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 17:39
|
|
|
Różnice mocy mdz 2,0 a 2,9 można wykorzystywać jedynie do bezstresowego wyprzedzania. Pozatym oczywiste jest że 2,9 będzie przyjemniej jechał bo ma odpowiednio większy moment obrotowy.
[ Dodano: 2007-01-04, 17:44 ]
Też przyjmuję że mój spala 15l LPG, bo tak średnio mi wychodzi.
10l PB to było minimalne
15LPG to maksymalne
średnie 15LPG liczę z sumowania kosztu PB i LPG, gdzie 1l PB= 1,5 do 2l LPG. |
| Ostatnio zmieniony przez Kuzyn |4 Sty 2007|, 2007 17:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szarbia [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 22:47
|
|
|
Moze ja sie tylko wtrace.
Zwykle wtryskiwacze sekwencji wyklepuja sie (zuzywaja sie) po 100 tys km.
Trzeba wymieniac na nowe - 1000 - 1500zl |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 23:48
|
|
|
| W moim nie wytrzymały nawet 50 kkm. Miesiąc temu założone nowe. Naszczęście były jeszcze na gwarancji. Ale to prawda, przy wyliczeniach nie bierzemy pod uwagę zużywania się instalacji gazowej a warto byłoby to wliczyć przy kalkulacji opłacalności zakładania instalacji LPG. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2007|, 2007 00:26
|
|
|
teraz to mnie nastraszyliscie... ja myslalem,ze moja bedzie wieczna... tylko pewnie moje scorpio juz nie zrobi 100 000 km ale jakie sa objawy zuzycia wtryskiwaczy??
pozdrawiam
maciek
p.s. nie chce wymieniac teraz tylko pytam na przyszlosc |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2007|, 2007 01:05
|
|
|
U mnie objawiło się tak:
Przy niskich prędkościach obrotowych silnika auto było słabe i nie reagowało na lekkie dodanie gazu. Po wciśnięciu do dechy rwało do przodu dobrze. Nie dało się płynnie przyspieszać, bo albo jak wspomniałem auto się dławiło albo trzeba było wciskać kikdałna.
Wtryskiwacze się jakoś zacinają w środku. Silnik na wolnych obrotach chodził tak jakby w jednym z cylindrów uciekały zapłony. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Sty 2007|, 2007 10:11
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | przy wyliczeniach nie bierzemy pod uwagę zużywania się instalacji gazowej | ja pierdolę - pytanie o spalanie a Ty wyjeżdżasz z jakimiś kosztami instalacji |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2007|, 2007 11:57
|
|
|
Cosworth ile pali i ile kosztuje instalacja gazowa
Autor tematu był wyraźnie zainteresowany kosztami założenia LPG i eksploatacji na gazie.
[ Dodano: 2007-01-05, 12:03 ]
Pozatym to nie ja wyjechałem jako pierwszy
Twój post ostatni post też niczego nie wniósł do tematu o koszcie LPG. Pozatym jesteś moderatorem. Jak coś nie na temat to kasuj. Też jestem za tym żeby pisać wyłącznie na temat. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |5 Sty 2007|, 2007 12:27
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Autor tematu był wyraźnie zainteresowany kosztami założenia LPG i eksploatacji na gazie. | jak dla mnie to temat mówi o tym ile pali cosi i ile kosztuje go niego gaz - chyba, że czytać nie umiem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|