$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Klepanie zaworow.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klepanie zaworow.
Autor Wiadomość
Ar2r_K
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 13:06   Klepanie zaworow.

Mam scorpio 2.9 12V. Po odpaleniu jest do zniesienia ale potem coraz głośniej postukują zworki. Szukałem na forum czy jest na to jakiś środek zaradczy ale nic nieznalazłem. Wiem ze w 2.0DOHC mozna podkręcić jakiś zaworek na pompie oleju i to pomaga. A czy taki zabieg mozna wykonać na 2.9?? A moze macie jakiś inny pomysł na tą przypadłość.

Ar2r_K
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 13:22   

preparaty do oleju odpadają. :P Autko nie jest na sprzedaz. Zresztą na zimnym silniku niestukają prawie wcale. Dopiero potem sie zaczyna. Np jak sie w tase pojedzie to po 100czy 150 km juz mocno klepią. Wymiana popychaczy raczej w gre niewchodzi bo to koszt ponad 1000zł z robocizną a na to to mnie niestać. Na starym oleju (mineralnym) było gozej z tym stukaniem od 3 zmian jest lany syntetyk i sie troszke polepszyło tzn stuka mniej. ale nadal stuka.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 13:30   

niestety, ale jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest niestety chyba wymiana popychaczy, nic innego nie wymyslisz.

Ar2r_K
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 13:36   

a nie ma zadnej mozliwosci zrobienia tego tak jak w DOHC?

Ar2r_K
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 14:43   

a nie ma jakiejs metody na podniesienie ciśnienia oleju?

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 18:05   

Witaj Ar2r K, nie wiem czy dobra była zmiana z mineralnego na syntetyk zmian oleju w tą strone się nie robi. Minerał zostawia więcej osadu na wewnętrznych częściach silnika (nieraz też na zewnętrznych :D ale to zależy od mocy wycieków :D ) podczas gdy syntetyk utrzymuje silnik w większym porządku i po takiej zmianie usuwa stare osady co może sie objawiać mniejszymi lub większymi stukami w silniku. Tak więc oby w twoim przypadku były to tylko popychacze. Ale stukają mocno dopiero po 100km? Dziwne.

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 22:17   

Kiedys jakis nawoedzony gosc przy wymianie namowil kuzyna na wymiane w golfie na polsyntetyk i zaczely sie problemy ze stukami i wyciekami
zawsze jest mozliwe ze jest to jakis powod tylko ze wlasciciel mowi ze jest calkowicie odwrotnie

Pozdrawiam
run-log.com

Ar2r_K
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lut 2005|, 2005 00:28   

To ze po wymianie na syntetyk będzie gozej mowili wszyscy. I moe sorpio jest zaprzeczeniem tego :P Wyciekow nie ma zadnych. W skrzyni i w moście tez mam syntetyk i samochodzik bardzo sie wyciszył. A klepią raczej zaworki bo to moje drugie scorpio 2.9 i poprzednie miało to samo (tylko tak ze łeb odpadał tak głośno) tylko ze tamto mialo 280tys na liczniku a to co mam terz ma 200. I boje sie ze jak pojezdze troszke jeszcze to to mi zyć nie da.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Lut 2005|, 2005 17:39   

Wogóle to do hydrauliki powinien być co najmniej półsyntetyk więc zmian anie byłą taka najgorszą rzecza - możesz zrobić jeszcze jedno - pomimo, że to hydraulika to ma śruby do regulacji wstępnej zaworów - podreguluj troche i pomoże - ja sobie tak zrobiłem i jest duuużo lepiej a już tak nawalał 5 garczek, że mało. Dziwne tylko, że na zimnym CI nie wali a na ciepłym tak - zazwyczaj jest odwrotnie. U mnie na zimnym poklepie trochę a jak się nagrzeje to juz ładnie cyka ( no może nie ideał ale OK )

Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 13:45   

U mnie jest zupełnie odwrotnie.
Jak jest zimny to wszyscy myślą, że mam Diesel'a - klekocze niemiłosiernie, ale jak się zagrzeje to jest w miarę normalnie.

Struna 

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:30   

To jest właśnie normalne. Tak jest przy hydraulice - szczególnie nieco już sfatygowanej.

ETER
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 03:03   

Panowie dokładnie to samo co wyżej
Na zimno cyka - po wygrzaniu prawie OK.
Ale się zdarza że na zimno potrafi zaskoczyć bez cykania które się pojawi później bo jednak się pojawi, ciekawe że CYKANIE potrafi się uciszyć jak nożem ucioł czasem.
Po odkręceniu pokryw klawiatur stwerdzam że - na tyle ile się znam - a się nie znam - że
laski mają zakończenie śrubowe - czy gdybym zmienił punkt pracy ( zakładam że są wyrobione szklanki ) wykonując powiedzmy dwa obroty srób - TO WSZYSTKO WYBUCHNIE CZY może przestanie CYKAĆ :idea: :?
Fotka to obrazek z mojej klawiatury z tymi śrubkami

POZDRAWIAM

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 07:40   

Zmiana oleju na 10W też pomaga na poranne cykanie...

Struna 

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 16:19   

ETER - możesz nieco śrubami podciągnąć - tak żeby luzy skasowac na zero prawie ( oczywiście kolejność jak przy normalnie regulowanych zaworach ) nic nie wybuchnie a na cykanie pomoże. Zależy jak klepie -jak bardzo to wiele to nie da ale jak tylko troszkę to powinno ustać.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |27 Lip 2005|, 2005 14:58   

Natomiast-jeśli klepie na GORĄCYM, to coś z ciśnieniem oleju nie bardzo jest. Ja bym to zmierzył na początek. Po wynikach pomyślimy co dalej.

Odpowiedz do tematu