|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Hamulce... |
| Autor |
Wiadomość |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2006|, 2006 23:32 Hamulce...
|
|
|
Rozpisze sie troszke...
Mam dosc niepokojace objawy. Jak sobie jade i podczas jazdy hamuje, to czasem pedal jest twardy na max i zaczyna mi lapac tylko 1 strona. Zawsze ta sama od pasazera. Efekt jest na tyle mocny, ze samochod przelatuje przez pas ruchu. Nie bede tego opisywal, bo latwo sobie wyobrazic efekty. Padly mi przewody od ABS i bede je reanimowal ale efekt byl juz wczsniej wiec to odpada. Plyn hamulcowy mi wraca do zbiorniczka przez noc ale to tez w zasadzie norma. Pompa ladnie laduje plyn z powrotem do ukladu po przekreceniu i 30-50 sek jest wszystko ladnie...
Zastanawiam sie, co moze byc przyczyna takich dziwnych zajsc. Dodam, ze nie jest tak caly czas. Czasem po prostu jak hamuje to mnie zciaga. Czesciej natomiast jest normalnie... Zawsze natomiast jak mnie zciaga, to pedal hamulca jest twardy, bardzo....
Wdzieczny bede za sugestie... Czytalem wszystko, co mamy w archiwum o hamulcach ale nic podobnego nie znalazlem....
Zauwazylem, ze efekt nasila sie wraz ze spadkiem temp. na zewnatrz. Im zimniej tym czesciej sie to dzieje. W zimie prawie zawsze po odpaleniu... Tzn. Pompa laduje cisnienie, lampki gasna, a pedal jest nadal twardy - wiem juz wtedy, ze nie bedzie hamulcy.
Bede wdzieczny za pomoc, bo zacynam sie coraz bardziej bac jezdzic.... |
| Ostatnio zmieniony przez Michal2110 |9 Gru 2006|, 2006 23:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Gru 2006|, 2006 23:38
|
|
|
| a kiedy ostatnio zmieniałeś płyn hamulcowy ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |9 Gru 2006|, 2006 23:44
|
|
|
| przede wszytkim obejrzyj tarcze a zobaczysz czy klocki cale biora- zobaczysz jak zacisk pracuje |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 00:18
|
|
|
| Struna napisał/a: | | a kiedy ostatnio zmieniałeś płyn hamulcowy ? |
We wtorek sie za to zabiore, bo obliczylem, ze 5 lat jest ten sam plyn...
Pewnie sie zmienil w wode juz..... tez sie ludze, ze to moze byc przyczyna... |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 00:29
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | tez sie ludze, ze to moze byc przyczyna... | tak czy inaczej od płynu mozna zacząć poszukiwania |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 19:59
|
|
|
Dobra... Nie wiele sie zmienilo wiec bede dalej ciagnal temat....
Meches wymienil mi plyn, ladnie wyczyscil zaciski (mialem w robocie urwanie wiec on to robil) i przebadal, co umial. Przy okazji znow mam reczny na 2 kola
Efekt tego jest taki, ze jest prawie dobrze ale nadal czasem zdaza mi sie, ze znikaja hamulce....
Przebadalem to na drodze i:
Hamulce znikaja jak wszystko jest zimne.. Czyli w ciagu pierwszych 20 min jazdy.
Pozniej juz sie to raczej nie zdaza....
Zauwazylem tez, ze ten "twardy pedal" robi sie jak np. uderze noga w hamulec. Jak naciskam go "normalnie" nawet bardzo mocno, to auto hamuje prawidlowo (ABS dziala OK) Jak znow stukne stopa w hamulec, to ABS sie zalacza i lapie tylko prawa strona i auto sciaga......
Zauwazylem takze, ze jak jade to czesto slysze takie cykanie przekaznika, jakie slychac, gdy ABS sie zalacza... Cykanie dochodzi gdzies z okolic pedalow.... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 09:48
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | Zauwazylem takze, ze jak jade to czesto slysze takie cykanie przekaznika, jakie slychac, gdy ABS sie zalacza... Cykanie dochodzi gdzies z okolic pedalow.... | haaaaaaa - wyszło szydło z worka, miałem to samo w starym 2.9 długo z tym walczyłem dopiero wymiana piasty sprawę rozwiązała bo miałem luz na łożysku - ale Tobie proponuję wyczyścić zębatki i czujniki na początek, potem sprawdź luzy na łożyskach a jak to nie pomoże to będzie to problem z modulatorem ABS ( czyli w efekcie cały unit do wymiany ) |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 10:14
|
|
|
Dzieki Struna, bedem wiec pisac co dalej za tydzien lub 2....
Cholerny strach z tym jezdzic.... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 10:32
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | Cholerny strach z tym jezdzic.... | ja się przyzwyczaiłem jak coś to mam cały kompletny unit do MK1 - przełożysz sobie tylko aku ciśnienia i będzie ok. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 12:36
|
|
|
| Struna napisał/a: | | cały kompletny unit do MK1 |
mam wrazenie ze to jest problemem, a konkretnie wspomaganie badz pompa ham sama w sobie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 23:44
|
|
|
Doklepie dalej, bo nowe rzeczy zauwazylem..
1. Obecnie jest tak, ze po okolo 20 min jazdy hamulce dzialja jak powinny. Nawet jak udezam w pedal, to lapie rowno i elegancko - robilem dzis proby awaryjnego hamowania ze 120 km/h. 3 razy pod rzad i jest dobrze wszystko. Niemniej rano znow bylo zle.....
2. Jak przekrecam stacyjke w 1 poz to pompa dziala. Sprawdzalem i ladnie chodzi i wciaga plyn do akumulatora, wiec chyba pompa jest OK. Sprawdzilem tez dzis wtyczki i wiazki i wszystko jest ladne i swiezutkie....Rano po odpaleniu lampka ABS gaznie po okolo 20 sek.
3. Jak silnik sie nagrzal zatrzymalem auto i z calej sily wciskalem hamulec na postoju. Zawsze po 5-6 takich wcisnieciach na 1.5 sec. zapala sie kontrolka ABS....
Osobiscie podejzewam, ze moze jakis zawor sie zesral albo cos...Mam nadziejze, ze oswiece tym razem ktoregos z obeznanych kolegow...
PS. Wie ktors moze ile kompletny ukl. moze kosztowac w podrobie nowy? wiem, ze uzywka grosze ale nowy to nowy...... |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |3 Sty 2007|, 2007 23:54
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | Osobiscie podejzewam, ze moze jakis zawor sie zesral albo cos.. |
Michał, a kiedy wymieniałes płycn hamulcowy ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 00:03
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | Meches wymienil mi plyn, |
Wyglada na to ze niedawno |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 00:32
|
|
|
Adam_2000, ze 3 tyg temu, przy okazji gruntowne czyszczenie zaciskow itp...
Wiec to odpada.....Poza tym nie zauwazylem zadnej zmiany sprzed i po wizycie w warsztacie...(no moze poza tym, ze reczny zrobil sie cacy i zaciski sa czyste... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Sty 2007|, 2007 09:51
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | PS. Wie ktors moze ile kompletny ukl. moze kosztowac w podrobie nowy? | wątpię czy jest jakaś podróba. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |