$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - nie moge dojsc ladu...z gazem i nie tylko
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie moge dojsc ladu...z gazem i nie tylko
Autor Wiadomość
baba 
jaga

Auto: taczki ogrodniczki
Wysłany: |13 Lip 2006|, 2006 14:00   nie moge dojsc ladu...z gazem i nie tylko

Witam, to moj debiut tutaj. Mam problem...instalacje mam od 10 mies., II generacji. Generalnie dojsc ladu z nia trudno bo albo spalanie jakies kosmiczne (w zimie nawet i 24 l/100km), a jak spalanie dobre to auto dusi sie przy starcie, albo ma puste obroty gdzies miedzy 4 a 5 tys. Jeszcze nigdy dobrze nie bylo, choc dobrze jest jak mi auto na prostej drodze nie gasnie, badz nie strzela (po czym zwykle gasnie). Raz w miesiacu jestem na regulacji a i w ciagu tych 10 miesiecy obecnie mam 5-ty reduktor.
Obecnie po wizycie w warsztacie sklepali mi nowe swieczki na dokladnie 0,7 i wyregulowali. Nastepnego dnia mialam problem z odpaleniem na benz. a jazda to juz w ogole. Po tyg. zajechalam do gazownikow a ci wyslali mnie do ustawienia zaplonu. Gosc od zaplonu powiedzial ze nic nie zrobi dopoki auto nie bedzie mialo normalnych wolnych obrotow - a wolnych nie bylo bo auto bezczelnie gaslo tak na benzynie jak i gazie - a ze wolnych miec nie bedzie to pewne dopoki swieczki maja sklepana przerwe.

No i co Wy na to??

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Lip 2006|, 2006 14:28   

doprowadzic silnuik na benzynie do stanu wlasciwego a pozniej zajac sie gazem, czyli egulator wolnych orbrotow pewnie, kable i swiece jaknie byly wimieniane z własciwa przerwa (chyba 1mm dla 2.9 niech ktos skoryguje jak siemyle) jak bedzieladnie chodzilo na benzynie dopiero do gaziarzy.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2006|, 2006 14:33   

2,9 ma 0,9 przerwy. Wolne obroty-wymyc w ekstrakcyjnej zawoj od wolnych. Wykluczyc kable WN. Musi miec wolne obroty po tym, łaski nie zrobi. Ale jak strzela to musowo kable moi zdaniem.

generalnie miksery w tym silniku to porazka, na miskerach sklad mieszanki na roznych cylindrach mialem inny! lipa i tyle.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Lip 2006|, 2006 14:54   

baba, widze że z krakowa koleżanka - jak coś to mogę obejrzeć Twoje autko bo widze że i silniczek właściwy - być może coś poradzę.

windykatorek
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lip 2006|, 2006 21:39   

tak tak od oglądania się zacznie a skonczy się na grzebaniu .... :710:
Ostatnio zmieniony przez windykatorek |13 Lip 2006|, 2006 21:44, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |14 Lip 2006|, 2006 09:18   

windykatorek napisał/a:
tak tak od oglądania się zacznie a skonczy się na grzebaniu .... :710:
ważne żeby efekty były.

baba 
jaga

Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 11:53   

Struna moj maz chyba do Ciebie kiedys dzwonil, bo my z tym gazem od roku sie meczymy, ale obecnie autko ma weekendowa przerwe - automat w rozruszniku...
Jak rozrusznik ruszy, umyjemy to co wyzej w benzynce i zobaczymy - swiece nowe, kable prawie, poprzednie swiece a to chyba pisalam jezdzily na fabrycznej przerwie i bylo ok, jak strzelil jechalam do regul i juz mu sie nie chcialo strzelac, teraz jak gaziarze zrobili na 0,7 przerwe silnik nie ma obrotow na benzynie - a mechanik twierdzi ze nie ma prawa na takiej przerwie jezdzic... ze 0,9 to max
Umyjemy zobaczymy
jak bedzie zle to znow bede marudzic
dzieki

Struna 

Wysłany: |17 Lip 2006|, 2006 15:06   

jak coś to dzwońcie - się umówimy i się obejży co i jak.

baba 
jaga

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 13:17   

to znow ja z tym samym
gaziarz półgłów bop inaczej juz nie umiem swieczki sklepal nawet na 0,55 i 0,6 (a tak sie przy tym przechwalal wysmiewajac "mojego" mechanika, ktory sklepal na 0,9 choc moje zyczenie bylo 0,7 (mechanik mial swoje zdanie i nie klocac sie ze mna zrobil co uwazal, choc ja wyszlam przed gaziarzem na bladynke bo upieralam sie ze mam zaufanie do mech i napewno zrobil dobrze) Gaziarz zrobil "lepiej". Maz rozklepywal ale wczesniej pomierzyl. Auto od razu lepiej sie poczulo,(Po rozklepaniu spalilo 17,2 a nie 19,5 tak nawiasem wspomne) potem jeszcze umyl co mial umyc (silnik krokowy??)
Auto pali na gazie dobrze ale na benzynie "pierdzi" - okreslenie klienta gaziarzy.
Strach na benzynie jezdzic.

To ja znowu o podpowiedz poprosze.
A z tymi mikserami to tez juz cos slyszalam...?? Ale ja tak jakos nie bardzo kumam... Skoda 120 latwiejsza do skumania byla, ba nawet moglam ja zepchnac z drogi jak juz jej sie zdarzylo ;-))

Struna 

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 14:24   

jak już wspomniałem, zadzwoń to się dogadamy, obejrzę auto i być może coś doradzę. ( tel na pw poślę )

Liwo
[Usunięty]

Wysłany: |25 Sie 2006|, 2006 13:16   Re: nie moge dojsc ladu...z gazem i nie tylko

Czesc jestem nowy wiec sie przedstawie
moje imie to artur mam 22 lata i poch.z Tarnowa
jestem posiadaczem forda scorpio od prawie 2 lat
problem z gazem mam podobny jak ty
przez ostatnie 1,5 roku niemoglem dojsc o co chodi ale mam pare informacji ktore na to wplywaja
przedewszystkim musiz obejrzec swoja instalke
w tym aucie jest pewien problem dla kiepskich gaziarzy nie sa w stanie na komp. dobrze wyregulowac auta i robia taki manewer jak
montuja komputer i do tego silnik krokowy na dolocie to jest ok ale jesli kolo silnika krokowego znajduja sie 2 manualne pokretla do regulacji (jeden pod silnikiem krokowym drugi przed nim) tzn ze oni przewiercili przepustnice i w tym momencie calzy komp. ktory oni zamontowali nie funkcjonuje a zato zaplacilismy) czli instalka jest na sztywno pomimo obecnosci komp.I tu pojawia sie problem takze z regulacja albo mol i strzela albo pali i konca nie widac
nastepna sprawa to reduktor nie mam pojecia jakiej mocy powinien byc ale to tez ma wplyw na spalanie np: moj na trasie pali ok 13 l. butle mam 50l i robie nim tylko 300-320 km, a jezeli zatankuje po 200 km sumujac robie 400 km zuzywajac 50 litrow gazu smieszne
moze wplynac na spalanie takze srednica weza od butli do reduktora
tyle wiem ale jeszcze dzialam i proboje walczyc z baranem ktory mi to zrobil
ja tak mam przy moim aucie i z powodu tego tak sie dzieje
instalke mam II gen i kosztowala mnie 1800 zl to jest ok. ale zle zrobione
moge jedynie polecic firme Czakram oni so dobrzy
Ostatnio zmieniony przez Liwo |25 Sie 2006|, 2006 13:23, w całości zmieniany 2 razy  

baba 
jaga

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 10:02   

hej, troche po czasie znalazlam ostatni post....
chyba nie przewiercili bo nie kojarze pokrętel ale zajrze tam jeszcze ;-)
moj aut po ostatniej regulacji spalil ponad 20 l gazu, ale gosc co mi go regulowal "na sondzie" powiedzial ze sie nie da wyregulowac bo sruby brakuje, mieszanka zbyt uboga ....a barany w zakladziku zawsze reguluja na analizatorze a po dwoch tygodniach aut znow wymaga regulacji i tak jezdze raz w miesiacu i patrza na mnie jak na debila, pol zakladziku juz mi "dzien dobry" nie odpowiada a od kilku dni dzwonie do barana kierownika zakladziku, ale ten nie odbiera mojego telefonu, chyba skocze do budki tel ;-)

A generalnie ostatnim razem gaziarz zaproponowal mi wymontowanie instalacji z auta, łaske mi zrobia jakbym nie mogla zwyczajnie przestac tankowac gaz

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 13:38   

baba napisał/a:
ale gosc co mi go regulowal "na sondzie"

to niezly kolo- powiedzialas kolesiowi ile lat ta sonda ma ?? sam winien wiedziec ze jesli oryginal to zapewne bedzie pokazywala ubogo
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

baba 
jaga

Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 19:36   

chcesz mi rzec ze znow ktos nawija mi makaron na uszy, jesli tak to mu sie udalo bo ja ciemniutka jestem i łykne wszystko...
Ostatecznie jednak instalacja mi nie dziala w tym autku i ci ktorzy ja wmontowali nie umieja zrobic nic by mi pomoc - to jest dopiero farsa....
no ale ja prosze w takim razie o info jak nalezy regulowac, sonda, analizatorem spalin, uchem??

A czy jesli mam dwie sondy w autku powinnam miec dwa urzadzenia sterujace??

Asia co niewiele wie

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |27 Gru 2006|, 2006 19:38   

Struną.

Odpowiedz do tematu