|
Wibracje przy zmianie biegu w asb |
| Autor |
Wiadomość |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 17:30 Wibracje przy zmianie biegu w asb
|
|
|
| Witam.Czy moze ktos wie gdzie szukac przyczyny wibracji w asb.przy zmianie biebu.Jak depne mu na gaz to nawet nie zdązy zawibrowac,ale jak delikatnie przyspieszam to trzesie jak cholera,po zmianie biegu jest juz ok.scorpio 1998 2.3 asb. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 17:33
|
|
|
| Chodzi Ci o zmianę 1-2 ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 18:02
|
|
|
| Przy kazdym biegu,a najbardziej to jak na 4 przelączy.Są takie wibracje jak bym wjechal na tarke.Te wibracje takjagby byly z tylnych kol,ale dokladnie niemoge zlokalizowac,poprostu cala buda sie trzesie. |
|
|
|
 |
Krzysiek_Chojne [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 18:15
|
|
|
a to pewnie wał krzywy
[ Dodano: 2006-12-23, 18:20 ]
albo sie odkręca. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 18:24
|
|
|
Może to być tzw. Catle -gred efekt. Przyczyną powodującą go jest oring w pompie olejowej skrzyni . O ile to jest powodem wibracji, to żeby naprawić , należy skrzynkę zwalać.
[ Dodano: 2006-12-23, 18:26 ]
Może też być łącznik elastyczny wału (zaraz za skrzynią biegów). Jak uszkodzony to też będą wibracje , ale ciągłe raczej. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 18:45
|
|
|
| A czy przy krzywym wale nie byloby wibracji caly czas,a tu tylko jak zmiana biegu no i jeszcze zapomnialem dopisac ze delikatnie tez czuc to jak puszczem pedal gazu.jak jade rowno nic nie czuc,ale przy chamowaniu silnikem czuc.I jeszcze jedno mnie zastanawia jak poloze reke na dzwigni to nie czuje tego zeby to ze skrzyni bylo,to takjagby z tylnich kol,albo dyfer,albo niewiem co.cala karoseria sie zatrzesie na 2 sekundy i dalej jest ok. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Gru 2006|, 2006 21:35
|
|
|
| może być podpora na wykończeniu, łącznik wału lub poluzowany wał. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2006|, 2006 00:15
|
|
|
Wibracje pojawiające się tylko w określonym przypadku (hamowanie - ruszanie) to nie krzywy wał, tylko właśnie luz samego wału. Jak tego szybko nie zrobisz to i wał będziesz miał krzywy - spoko, nie martw się że coś Cię minęło
Krzywiznę wału bardzo ładnie widać w kanale jak podniesiesz kółeczka i nim zakręcisz - zobaczysz jak Ci się ładnie rozmywa obraz, jak po półliterku.
Gumowy łącznik wału to taki gumowy oring z wieloma śrubkami zaraz za skrzynią - tam nie ma wibracji, stamtąd stuka i się urywa od czasu do czasu.
Sprawdź czy Ci się wał nie rusza wzdłuż samochodu kanał i zapinanie naprzemian przód-tył. Najlepiej zaznacz flamastrem jakiś punkt kontrolny, cobyś zauważył ruch, bo jak Ci słabiutko warczy to ma mało.
A najlepiej to zacznij wszystko od WYWAżENIA OPON! |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |24 Gru 2006|, 2006 00:42
|
|
|
| ja bym jeszcze sprawdził, czy na beni tak samo reaguje |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2006|, 2006 12:03
|
|
|
Wielkie dzieki.po swietach bede sprawdzal wszystko co napisaliscie.dam znac czy cos znalazlem.Pozdrawiam i zycze wesolych swiat.
[ Dodano: 2006-12-26, 15:51 ]
Zauwazylem dzis ze jak po nocy jak olej zimny (to i pewnie gesty)to jagby nie bylo tych wibracji.olej niby wymieniany jakies 10000 km.temu.ale czy napewno to niewiem,czy wczesniej byly wibracje tez nie wiem.Mam ten samochod od tygodnia.Moze miec to jakis związek z tym,moze jakis gesciejszy olej wlac do skrzyni,albo jakis srodek moze jest co sie dolewa do oleju?Jak ktos cos wie to prosze napisac.Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-12-26, 20:13 ]
Zauwazylem dzis ze jak po nocy jak olej zimny (to i pewnie gesty)to jagby nie bylo tych wibracji.olej niby wymieniany jakies 10000 km.temu.ale czy napewno to niewiem,czy wczesniej byly wibracje tez nie wiem.Mam ten samochod od tygodnia.Moze miec to jakis związek z tym,moze jakis gesciejszy olej wlac do skrzyni,albo jakis srodek moze jest co sie dolewa do oleju?Jak ktos cos wie to prosze napisac.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mazi [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2006|, 2006 22:45
|
|
|
czesc mam to samo jak wrzuca 4kę to trzesie buda z tylu tez panikowalem ale znalazlem info na ten temat najprawdopodobniej jest to wina gumowego lacznika (podpory) walu narazie nie nosze sie z wymiana tego bo zimno do wiosny mam nadzieje ze dojezdze bez problemu, wszystko jest pod tym linkiem http://www.fordscorpio.co.uk/propshaft.htm tez wywazalem kola bo troche poczytalem na forum ale mi to nie pomoglo tylko stracilem kase na wywazanie chociaz teraz mam "wywazone" tam jest wszystko opisane co jak zrobic i co kupic w sensie tylko ten lacznik a nie calosc zeby kasy tez nie wydac jest podany nr czesci jak to wymienie to opisze jak poszlo ale nie teraz pozdrawiam |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2006|, 2006 22:56
|
|
|
mazi, łącznik wału a podpora to dwie różne rzeczy! I z tym jak mówię - jeździć można, tylko im dłużej - tym więcej rzeczy trzeba robić potem, bo wał się pokrzywi, luzy się pojawią, gumę wybije.
Mnie od tego łupania w końcu się wał urwał na łączniku właśnie. I to w cholernie niemiłych okolicznościach.
pitersen, z olejem to nie powinno mieć chyba nic wspólnego, i nie kombinuj nic przy nim poza sprawdzaniem stanu |
|
|
|
 |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 14:42
|
|
|
bylem dzis w warsztacie wymienic tą podpore walu,mechanior powiedziel ze ona jest ok ,i ze nie ma sensu tego wymieniac,ale zobaczyl ze mam peknietą gume na polączeniu walu ze skrzynią biegow.Niewiem jak to sie dokladnie nazywa.Wiec zadowolony ze jest przyczyna wibraci polecialem do sklepu.Tam sie zalamalem to cos kosztuje 360zl.(kawalek okrąglej gumy z 6 dziurami na sruby )Znalazlem uzywaną w super stanie za 150.Wymienilem i nic sie nie zmienilo.Jak wibracje byly tak są. Jestem zly. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 14:57
|
|
|
| pitersen napisał/a: | | to cos kosztuje 360zl | w podróbce nowe jakies 80 zeta. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pitersen [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Gru 2006|, 2006 15:54
|
|
|