$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z radiem Blaupunkt
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z radiem Blaupunkt
Autor Wiadomość
krzyhoo 
FST Member

Auto: Foguar
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 14:13   Problem z radiem Blaupunkt

Mam taki dosc dziwny objaw w nim - jakis czas temu przestal byc widoczny wyswietlacz - tzn jest malo widoczny - zeby bylo smieszniej widoczny jest bardziej w dzien, w nocy nie widac wcale. Poniewaz jest to model juz raczej malo wart jakos przeciagam z wybraniem sie do serwisu, poza tym zarowno radyjko jak i CD graja bez zarzutow wiec az tak bardzo mi to nie przeszkadzalo. Ale jakis czas temu wyciagalem radio bo dobieralem sie do podswietlenia deski i jakie bylo moje zdziwienie bo po podlaczeniu (po ok. 2 godzinach rozlaczenia) wyswietlacz blyskal jak nowy wszystkimi kolorkami - niestety tylko przez pol godzinki :( Wczoraj dla sprawdzenia zrobilem to samo (wyciagnalem radio na noc), dzis rankiem podlaczylem no i znowu swiecil, niestety z uplywem czasu ponownie zgasl. Co jest tego objawem, mozna to (tanio) naprawic?
Taunus 82' 1.6 w automacie :)
-------------------

maross442
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:06   

krzyhoo, a może masz styk łączący panel z radiem uszkodzony ? . Mi się podobna rzecz działa w dalco tylko że on świecił normalnie a czcionki górnej nie pokazywał.... lub diodka od podświetlenia może być uszkodzona
Ostatnio zmieniony przez maross442 |10 Gru 2006|, 2006 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:10   

Jeśli to nie coś z podświetleniem to faktycznie wszystko wskazuje na jakieś połączenie typu radio->panel.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

maross442
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:16   

krzyhoo napisał/a:
mozna to (tanio) naprawic?
jeśli powodem jest styk łączący radio z panelem to albo naprawić panel (samemu to jak sie jest100 % pewny) bądż kupić nowy panel Albo udać się do pana elektryka montującego radia niech sprawdzi co i jak

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 20:20   

ja kiedys odbieralem od "naprawiacza radiufff" panel mojego kolegi padlo mu podswietlenie to za wymiane wzial 10 albo 20 zl juz nie pamietam.
pozdrawiam
maciek

krzyhoo 
FST Member

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 22:05   

Dzieki za odzew.
Rozebralem panel na czesci pierwsze :690: no i znalazlem jedna diode luzna. Przylutowalem i przy okazji poprawilem luty przy pozostaly. Niestety te diody nie maja raczej wplywu na podswietlenie wyswietlacza tylko raczej przyciskow. Po zmontowaniu odzyskalem wlasnie podswietlenie wszystkich przyciskow :690: (swoja droga kto to wymyslil ze jedna trafiona dioda powoduje brak dzialania pozostalych??!!) Niestety wyswietlacz dalej nie swieci wyraznie trzeba zblizyc oczy na 30 cm zeby zobaczyc.
mmmk napisał/a:
za wymiane wzial 10 albo 20 zl

sprawdze, jesli faktycznie bedzie to tyle to jeszcze sie oplaca
-------------------

maross442
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 22:16   

krzyhoo, jeśli nie diodka popatrz styk łączący . załóż panel i podociskaj troche jak będzie brak to chyba zmiana panelu czeka na cię :)

paul25r
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 22:19   

Witam
A nie ma tam takich żaróweczek malutkich z niebieskimi kapturkami wkoło wyświetlacza??
Można je tani samemu wymienić jak się ma odrobinę pojęciia o lutowaniu. A jeszcze pytanie czy widaćcoś na wyświetlaczu jak z tyłu świeci słońce albo jak się poświeci latarką? Jeżeli tak to na 100% te żaróweczki.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez paul25r |10 Gru 2006|, 2006 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 22:42   

Sprawdz luty przy wyswietlaczu, podswietlenie masz na zarowkach/diodach czy razem z wyswietlaczem? Jak jest razem z wyswietlaczem to sprawdz luty/sciezki, jak diody to wymien koszt tak czy inaczej nie powinien byc duzy. A jaki to jest blaupunkt?

krzyhoo 
FST Member

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 23:18   

maross442 napisał/a:
popatrz styk łączący . załóż panel i podociskaj troche

to juz przerabialem, nic nie daje
paul25r napisał/a:
A nie ma tam takich żaróweczek malutkich z niebieskimi kapturkami wkoło wyświetlacza??

w sumie jest 6 diodek, chyba 2 niebieskie i 4 biale
paul25r napisał/a:
widaćcoś na wyświetlaczu jak z tyłu świeci słońce albo jak się poświeci latarką?

sprawdze, po podlaczeniu wyswietlacz nie jest martwy, widac wszystkie alementy tylko slabiutko...
gw21 napisał/a:
Sprawdz luty przy wyswietlaczu

wyswietlacz nie jest lutowany...
gw21 napisał/a:
podswietlenie masz na zarowkach/diodach czy razem z wyswietlaczem?

no wlasnie tego nie wiem przy samym wyswietlaczu nie widze zadnych diodek, jedynie te ktore sa na plytce to przy montazu wyswietlacza 2 wchodza w obudowe wyswietlacza ale na krawedziach wiec jakos nie wyobrazam sobie jakby to one mialy oswietlic caly rownomiernie...
-------------------

maross442
[Usunięty]

Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 23:49   

krzyhoo napisał/a:
wchodza w obudowe wyswietlacza ale na krawedziach wiec jakos nie wyobrazam sobie jakby to one mialy oswietlic caly rownomiernie...

u mnie są 2 diodki na dole chyba i end jutro bede jechał Scorpiakiem to dla pewności zerknę ile ich jest :)

gw21 
Grzesiek

Wysłany: |11 Gru 2006|, 2006 09:10   

krzyhoo napisał/a:

no wlasnie tego nie wiem przy samym wyswietlaczu nie widze zadnych diodek, jedynie te ktore sa na plytce to przy montazu wyswietlacza 2 wchodza w obudowe wyswietlacza ale na krawedziach wiec jakos nie wyobrazam sobie jakby to one mialy oswietlic caly rownomiernie...

Spokojnie oswietla rownomiernie. Wymien je, to sa zaroweczki (w przeciwienstwie do diody daja rozproszone swiatlo) i w przeciwienstwie do diody potrafia raz swiecic, a raz nie (dioda jak pada to juz nie wstaje). Sprawdz tylko jakie maja napiecie, na ogol sa na 12V ale widzialem wynalazki na 3,6) a najlepiej to wez na wzor do jakiegos sklepu elektronicznego i niech cos dobiora (byle nie wiekszego moca, bo ci stopi obudowe wyswietlacza).

krzyhoo 
FST Member

Wysłany: |11 Gru 2006|, 2006 17:56   

Rozebralem panel jeszcze raz i rozkrecony (tak ze bylo widac zarowki) wsadziilem do radyjka - swiecily tylko 2 z 6 (swoja droga niezle daja ze podswietlone byly wszystkie przyciski :) Przyjrzalem sie wszystkim jeszcze raz pod lupa i stwierdzilem, ze 3 sa trafione a 3 dobre. No to dlaczego swiecily tylko 2?... wylutowalem wszystkie i zaczalem ekspermentowac wlutowujac te 3 w kolejne miejsca. Okazalo sie faktycznie, ze 3 sa dobre i... ze dzialaja parami! tzn sa trzy pary i jesli jedna w parze bedzie trafiona, druga tez nie swieci :P W kazdym razie wiem, ze wyswietlacz dziala i faktycznie podswietlaja go dwie z tych zaroweczek ktore wchodza na krancach obudowy wyswietlacza :one: Teraz tylko bede sie gimnastykowal z zakupem zaroweczek bo na moim zadupiu watpie zebym takie znalazl...
gw21 napisał/a:
Sprawdz tylko jakie maja napiecie, na ogol sa na 12V ale widzialem wynalazki na 3,6) a najlepiej to wez na wzor do jakiegos sklepu elektronicznego i niech cos dobiora (byle nie wiekszego moca, bo ci stopi obudowe wyswietlacza).

niestety na takim malym pierdolku nie widac zadnych oznaczen :/ wiec moge jedynie sie ludzic, ze to co dostane bedzie wlasciwe

Dzieki wszystkim za help. RE5PECT
-------------------

gw21 
Grzesiek

Wysłany: |11 Gru 2006|, 2006 18:13   

Skoro chodza parami tzn ze sa parami szeregowo spiete, a to znaczy ze na 90% sa na 6V. Ja bym kupil takie na 6V i na wszelki wypadek na 12V. Dostaniesz je na pewno, moze nie identyczne ale to nie ma znaczenia, wazne aby banka zarowki nie byla wieksza od tych co masz (bo moze dotknac obudowy wyswietlacza/przyciskow). Moc tez nie jest az tak istotna moga troche slabiej swiecic niz oryginal ale jak zmienisz wszystkie to nie bedzie drazniace :)

paul25r
[Usunięty]

Wysłany: |11 Gru 2006|, 2006 22:18   

Witam
Jeśli jeszcze nie za późno może to pomoże:

http://www.elektroda.pl/r...44d2f40562e9fdd

Osobiście jak robiłem bratu to radyjko to poszedłem z żarówką do sklepu elektronicznego i mi dobrali. Do tej pory radio działa (3 lata od wymiany)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu