|
Cosworth wpada w drgawki na gazie. |
| Autor |
Wiadomość |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2006|, 2006 13:41 Cosworth wpada w drgawki na gazie.
|
|
|
Witam.
Posiadam instalację sekwencyjną KME z listwami Scirocco. Ostatnio ujawniło mi się kilka problemów z instalacją (a może to coś innego?):
1) Gdy ma nastąpić przejście na gaz samochód gaśnie. Nawet gdy nabierze temperatury gaśnie podczas przejścia. Po przejechaniu 5-7km problem znika, autko przechodzi na gaz bez problemów.
2) Po całym zamieszaniu z przechodzeniem na gaz zaczynają dziać się dziwne rzeczy. Pierwsza z nich to spore drgawki w jakie wpada auto na wolnych obrotach podczas postoju (np na światłach). Jednak nie ma tu efektu falujących obrotów - te są wporzadku. Drgania są dość duże. Gdy zmieniam na benzynę nie ma nawet najmniejszego drgnięcia.
3) Podczas jazdy (na dowolnym biegu), gdy jestem w granichach 2tys obrotów autko wpada w drgawki takie same jak podczas postoju. Jednak tym razem czuję, że jest też problem z wyjściem z tego stanu, czyli brak przyspieszenia.
Nie wiem co robić. W zakładzie, gdzie zakładali mi gaz wymienili mi tylko pękniętą cewkę (70zł) i tyle. Na wszelki wypadek wymieniłem świece, ale problem ciągle jest. Macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam, Szmiciu |
| Ostatnio zmieniony przez szmiciu |17 Gru 2006|, 2006 18:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzysiek_Chojne [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Gru 2006|, 2006 17:49
|
|
|
Witam
Miałem podobne obiawy,gazownicy mi tez nie pomogli więc kupołem kabelek na
allegro program wziołem z http://kme.com.pl/diego/ . U mnie żle ustawili przesunięcie.
Wszystko jest w instrukcjach na tej stronie. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 15:33
|
|
|
| Mysle podobnie jak Krzysiek_Chojne, ze to ustawienie gazu. Mialem takie objawy w dohacu z IIgen (komp nie nadazal sterowac krokowka), gaziaze twierdzili ze to juz silnik pada, bo wszystko jest ok ustawione i spaliny ma ok. Ja rozwiazalem problem odpinajac krokowke i ustawiajac sklad recznie. U ciebie to tak jak pisze Krzysiek_Chojne nic tylko kupic kabel, kompa na kolana i w trase experymentowac. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:13
|
|
|
Boje się tylko, żeby te eksperymenty nie skonczyly się zle dla mojego silnika. Swoją drogą to nasi "gaziarze" są beznadziejni i jeśli uda mi się skalibrować kompa to równie dobrze i ja mogę zakładać instalacje. To jakaś porażka - w Polsce nie znalazłem jeszcze żadnego dobrego warsztatu samochodowego. Wszędzie oszusci albo debile. Szkoda gadać...
Pozdr, Michał |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:27
|
|
|
Witam! | szmiciu napisał/a: | | w Polsce nie znalazłem jeszcze żadnego dobrego warsztatu samochodowego. Wszędzie oszusci albo debile. | -Nie moge zgodzic sie ze stanowiskiem kolegi.Prawda jest ze dobre warsztaty sa nieliczne(przeszlo 30 lat doswiadczen) ale jest ich sporo.W kazdym miescie przynajmiej jeden lub dwa sie znajda.Tak jest na pewno i w Warszawie.Wystarczy zwrocic sie z zapytaniem do kolegow. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 16:44
|
|
|
Jesli robisz cos z glowa to nic nie rozwalisz. Spalisz najwyzej bak gazu i poswiecisz pol dnia na testy ale zrobisz to dobrze i z doswiadczeniem na przyszlosc (zgrasz mapy do kompa i masz kopie wrazie czegos na przyszlosc). To naprawde nie jest trudne tylko czasochlonne jak sie nie ma doswiadczenia (dlatego gaziarzom sie nie chce).
Stefan, problem nie w tym, ze w Polsce nie ma dobrych warsztatow i mechanikow z doswiadczeniem, tylko w tym, ze w Polsce ludziom NIE CHCE SIE ROBIC, ewentualnie sa na ogol zachlani. Krew mnie zalewa jak widze rozlozony silnik i kolesia ktory zapiaszczona szmata przeciera gladzie cylindrow, bo mu popiol z fajki sie nasypal. To zachowanie ginie, zmienia sie pokolenie mechanikow i mlodzi ludzie zwlaszcza po szkoleniach za granica proboja przenosic pewne rzeczy do swoich zakladow ale oni z kolei nie maja jeszcze doswiadczenia... i kolko sie zamyka. Kupilem Kosiarke po jednym z lepszych mechanikow z Gdanska (zajmowal sie wpradzie nie fordami ale Jaguarami i Mesiami) mial wymienic uszczelke pod glowica i co?...PUNKTY CENTRUJACE Z BLOKU SCIAL DIAKSEM, bo nie wiedzial co zrobic z odcinana czescia uszczelki, a glowica mu nie dochodzila do bloku. Polska to dziwny krai i jeszcze duzo czasu uplynie zanim sie cos zmieni. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:07
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | | nasi "gaziarze" są beznadziejni |
prawda- nadal nie mam gazownikow w wwie ktorzy blosa ustawia w moim aucie- nawet w brc sie wypieli, ale jeszcze mam rozmowe z szefem |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:09
|
|
|
Pewnie istnieje "kilka" dobrych warsztatów, ale ja jeszcze na taki nie trafiłem. A wracając do tematu. Gdzie można nabyć taki kabel ze 100% pewnością, że będzie pasował? Widziałem ogłoszenia na e-bay, ale nie wiem czy to jest to.
Oto link: http://cgi.ebay.pl/PROMOC...1QQcmdZViewItem |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:24
|
|
|
Witam! Problem polega(moim zdaniem) na tym ze KAZDY kto sie trzymanym w reku kluczem nie zabije moze otworzyc WARSZTAT SAMOCHODOWY. Jak dobrze idzie to podnosnik,dwa komplety kluczy i robota huczy!Klient zaplaci za wszystko a PAN MECHANIK-panisko!Na dobra sprawe to 95% znanych mi "warsztatow" nie posiada PODSTAWOWEGO wyposazenia!Problem niestety nie jest tylko "krajowy".Kiedys(nie wiem jak teraz) pamietam za 20 DM mozna bylo w ADAC zlecic zdiagnozowanie auta.Pan przynosil specyfikacje z lista stwierdzonych usterek i czesci jakie nalezy wymienic.W 100% pokrywalo sie to z rzeczywistoscia!Obecnie pozostaja tylko takie jak to Fora i zyczliwosc kolegow. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:28
|
|
|
To ja w takim razie bardzo bardzo bym poprosił o namiar na chociaż jednego dobrego i UCZCIWEGO mecha:)
Pozdr, Michał |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:31
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | | To ja w takim razie bardzo bardzo bym poprosił o namiar na chociaż jednego dobrego i UCZCIWEGO mecha:) |
W Krakowie takiego mają ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:33
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | szmiciu napisał/a: | | To ja w takim razie bardzo bardzo bym poprosił o namiar na chociaż jednego dobrego i UCZCIWEGO mecha:) |
W Krakowie takiego mają ! |
A jakiś telefon czy coś ?:) On się specjalizuje w Fordach czy jak?
pozdr. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:43
|
|
|
Witam! Jesli chodzi o Szczecin to moge polecic dobrych fachmanow z normalnymi cenami. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:44
|
|
|
| szmiciu napisał/a: | | A jakiś telefon czy coś ?:) On się specjalizuje w Fordach czy jak? |
Specjalizuje się w sscorpio i sierrach, a nick jego VIK ::) |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2006|, 2006 17:55
|
|
|
Hmm, myślę że Szczecin to już trochę daleko jak dla mnie:) Dzieki za namiary - zorientuję się co i jak.
Pozdr, Michał:) |
|
|
|
 |
|
|