|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Falujący silnik, nierówna praca |
| Autor |
Wiadomość |
xmenn [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 00:23 Falujący silnik, nierówna praca
|
|
|
Witam wszystkich posiadaczy forda scorpio a w szczególności tych co im silnik faluje na wolnych obrotach. Chcę podsumować wszystko, czego się doczytałem w tym temacie żeby wszystko było w jednym miejscu, a na zakończenie przedstawić moją przeróbkę, która załatwiła sprawę (o jej dodatkowych plusach będzie na koniec). A więc, doczytałem się kilkunastu uszkodzeń mogących wpływać na nierówną prace na wolnych obrotach. Oczywiście można by tak naprawdę wylistować tu całą masę elementów związanych z elektryką silnika, ale wylistuję tylko te, które moim zdaniem zasługują na uwagę. Tak, więc w pierwszej kolejności należy sprawdzić:
1. Silniczek krokowy, jego sprawność i kabelki, (jeżeli silniczek się zacina to może pomóc jednodniowa kąpiel w ropie i tylko w ropie, ale jest to naprawa nie koniecznie na długi okres i nie koniecznie dająca pozytywny efekt, należy sprawdzić też drożność takiego cypelka, trzeba go otworzyć i znaleźć taki wacik, ocenisz go sam czy się nadaje do dalszej eksploatacji, kabelki jak są przetarte, uszkodzone, rdzewieją na przetarciu to odcinamy, lutujemy nowe i najlepiej izolować rureczką termokurczliwą – nie olewaj kabelka)
2. Przepływomierz, jego sprawność i kabelki, (rozkręć i ostrożnie przeczyść takie dwa elementy (uwaga kruche) czasem się tam przyklei jakiś plastik czy coś i przepływomierz daje błędne wskazania, kabelki jak wyżej)
3. Czujnik obciążeniowy silnika, jego sprawność i kabelki
4. Czujnik temperatury z silnika do komputera, jego sprawność i kabelki
5. Sprawdzenie szczelności całego układu dolotowego, jakość filtra powietrza (te tanie filtry mają to do siebie, że przy dużej wilgoci się zasklepiają, i dają dużo mniej powietrza)
6. Sprawdzenie szczelności układu wylotowego, szczególnie kolektor wydechowy, szczelność w zasadzie wystarczy sprawdzić do sondy lambda, gdyż ewentualne zasysane tu lewe powietrze daje błędny odczyt na lambdę a w rezultacie błędne sterowanie komputerem silnika. Kolektor jak przepuszcza to żadne nowe uszczelki, żadna super, ekstra pasta uszczelniająca, tylko i wyłącznie wymontować i do frezera żeby wyrównał, nowa uszczelka i efekt murowany (bardzo częste w Omegach B)
7. Sonda lambda – testować najlepiej testerem, lub serwis i sprawdź czy kabelki się nie poprzecierały, jak zwalona to tylko nowa, nie żałuj kasy i nie baw się w tanie chińskie zamienniki, bo zapłacisz podwójnie.
8. Luźny lub zluzający się co pewien czas pasek klinowy na alternatorze (sprawdź czy się grzeje kółko, nie powinno).
9. Jak wszystko sprawdziłeś i nic się nie zmieniło to możesz pojechać na badanie do serwisu, pomogą stwierdzić jaki element jest uszkodzony. Jak rozłożą ręce patrz dalej, a najlepiej to patrz od razu dalej bo efekty są bomba.
Jeszcze jedno po wszystkich ewentualnych wymianach, czyszczeniach, poprawkach odłączyć akumulator na chwilkę, aby się nam komp zresetował.
Moja skromna przeróbka, poprawiła między innymi:
- ustabilizowała falowanie silnika z przedziału ok. 700-1300 obr/min do stałych obrotów 900 obr/min
- zmniejszyła spalanie, a) w mieście z 15,5 na 13l/100 średnia prędkość (wg kompa) około 35 km/h ,
b) w trasie z 11 na 9l/100 średnia prędkość (wg kompa) około 90km/h
- na ssaniu silnik nie miał odpowiedniej mocy potrafił się nawet zdusić przy ruszaniu (na paliwie) - przeróbka to poprawiła na plus.
- na ssaniu obroty silnika na biegu jałowym spadły z 1500 do 1200 obr/min
- jest odczuwalna, pozytywna różnica w dynamice jazdy, auto wydaje się jak by teraz miał dwa razy więcej mocy
- wcześniej jazda 160km/h to był maks na gazie, a teraz ostatnio jechałem 180km/h i jeszcze było sporo do wdepnięcia pod nogą
A teraz uwaga, co zrobiłem:
Jak jest taka rurka która dochodzi do silniczka krokowego od tyłu, wywierciłem w niej dziurkę na ok. 4 min. Wcisnąłem do niej cienką rureczkę fi4 mm i połączyłem z dużą rurą która doprowadza powietrza do kolektora ssącego. Szczelnie taśmą zaizolowałem połączenia. Wcześniej miałem jeszcze w rurce możliwość regulowania przepływu powietrza (akwarystyka), ale ponieważ było najlepiej jak otwarte było na maksa tak więc usunąłem ten element. Ale radzę sobie wykonać z opcją płynnej regulacji, pozwala elegancko dopasować wartości.
Podsumowanie:
Słyszałem, że te auta sporo spalają i lubią się grzać albo i „spalać”. Wydaje mi się że nie odpowiednia proporcja mieszanki paliwowo – powietrznej powodowało zalewanie silnika co powodowało tak nieefektywną pracę tego silnika.
Powodzenia w naprawach. Wszelkie pytania , uwagi proszę pisać na xmenn@wp.pl , Pozdrawiam AS. |
| Ostatnio zmieniony przez xmenn |8 Gru 2006|, 2006 00:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 09:32
|
|
|
Zrób jakieś porządne foto, cosik mi wyobraźnia szwankuje
Wyglada mi to na obejście obejśćia. |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

Auto: Foguar
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 09:45
|
|
|
| xmenn napisał/a: | | jest taka rurka która dochodzi do silniczka krokowego od tyłu |
|
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
Black Betty 90' 2.0 DOHC sedan
Taunus 82' 1.6 w automacie
------------------- |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 10:04
|
|
|
moment moment to znaczy, że Ty nic nie naprawiłeś tylko wykonałeś rzeźbę - bez urazy.
Jeśli auto zalewa itp itd to ja nie widzę tutaj winy w zaworze bocznikowym
a i oco chodzi z tą rurką, która idzie do krokówki ???????? przecież tam nie ma żadnej rurki |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
| Ostatnio zmieniony przez irek |8 Gru 2006|, 2006 10:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MireQs [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 10:05
|
|
|
| xmenn, Fotki prosimy |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 10:10
|
|
|
| Cytat: | | 3. Czujnik obciążeniowy silnika, |
A co to ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 10:12
|
|
|
| xmenn napisał/a: | | 3. Czujnik obciążeniowy silnika, jego sprawność i kabelki | hmm trochę nie zakumałem co to za czujnik i gdzie się znajduje.
| Srebrny napisał/a: | Zrób jakieś porządne foto, cosik mi wyobraźnia szwankuje
Wyglada mi to na obejście obejśćia. | kontrolowane lewe powietrze? ciekawy experyment. ale skoro skuteczny.... tylko czy jakieś poźniej skutki uboczne nie wylezą po takim zabiegu. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 10:56
|
|
|
| fiebik napisał/a: | xmenn napisał/a:
3. Czujnik obciążeniowy silnika, jego sprawność i kabelki
hmm trochę nie zakumałem co to za czujnik i gdzie się znajduje. |
może o MAP chodzi - w sumie jego zadanie to ocena obciążenia silnika właśnie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 11:09
|
|
|
| Struna napisał/a: | | może o MAP chodzi - w sumie jego zadanie to ocena obciążenia silnika właśnie. | ok. tyle, że kolega xmenn, ma w polu auto - '97 2.3 a tam MAP nie występuje - no chyba, że o czymś nie wiem. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
xmenn [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 12:40
|
|
|
Hejka, wszystkim...
| irek napisał/a: | | moment moment to znaczy, że Ty nic nie naprawiłeś tylko wykonałeś rzeźbę - bez urazy. |
Przecież opisałem poprawy jakie wystąpiły po przeróbce, a może ich nie doczytałeś? - bez urazy. Gdyby ta "rzeźba" nie dał tak wiele pozytywnych skótków to bym się nią nie dzielił z resztą świata.
Pozatym moim zdaniem rozwiązania i tak należy szukać w tym wymyślnym kolektorze ssącym tego autka...
| irek napisał/a: | | Jeśli auto zalewa itp itd to ja nie widzę tutaj winy w zaworze bocznikowym |
Przed przeróbką:
W serwisie spalanie OK,
W stacji diagnostycznej spalanie OK,
Po prostu wg wszelkich wskazań wszystko było ok, a jednak nie było więc sam se poradziłem.
| irek napisał/a: | | a i oco chodzi z tą rurką, która idzie do krokówki ???????? przecież tam nie ma żadnej rurki |
dzisiaj porobie jakieś zdjęcia i pewnie połapiecie się wszyscy szybko co i jak.
Co do czujnika obciążenia to gdzieś na jakimś forum była o tym mowa i dlatego o nim wspomniałem. Z resztą miałem osobiście do czynienia więc je opisałem.
Dodam jeszcze do tej całej listy sprawdzenie złączy, tych takich niby szczelnych takich zaskakujących. Wszystkie jakie są podłączone do elemętów silnika. Zdaża się że styk którym płynie prąd wypala się lub częściej utlenia się (rdzewieje)i nie przewodzi prądu , lub nie daje takiego prądu jak się należy. Nawet miałem przypadki kiedy rozłączając takie połączenie z zewnątrz wyglądało cacy a w środku jeden konektorek był całkie zeżarty.
Zdjęcia będą dzisiaj!!!!! |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

Auto: Foguar
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 13:19
|
|
|
| xmenn napisał/a: | | i pewnie połapiecie się wszyscy szybko co i jak |
mam watpliwosci |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
Black Betty 90' 2.0 DOHC sedan
Taunus 82' 1.6 w automacie
------------------- |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 14:02
|
|
|
| ale koło bajpasa w kolektowrze jest takie jkaby wytłoczenie które z góry wygląda jak rurka, może o to chodzi? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
xmenn [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 15:14
|
|
|
I już są ....
Kliknij miniaturke aby powiększyć obraz !!!!
Pozdro AS |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 16:11
|
|
|
Coś tutaj widzę niezłą rzeźbę |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |