$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Scorpio 95, 2.0 16V LPG - pali 20-25l gazu (palil 12-13) :((
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scorpio 95, 2.0 16V LPG - pali 20-25l gazu (palil 12-13) :((
Autor Wiadomość
Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |30 Lis 2006|, 2006 10:09   

Na moje oko to masz o wiele za bogatą mieszankę (jeśli fura ciągnie "sama" na niskich biegach, pali za dużo i muli po wciśnięciu pedału), więc raczej nie lewe powietrze, a za mało powietrza. Wyrzucenie IATa to moim zdaniem błąd - będą kłopoty z ustawieniem "ssania" (bez IATa jak na zimno ustawisz żeby było łatwo palić i ok, to na ciepło może być za dużo paliwa, "na ssaniu", więc objawy jw.) Mam też wątpliwości co do wyrzucenia rezonatora - też może mocno wpływać na napełnianie cylindrów, i na zbyt bogatą mieszankę, ale tu nie mam praktyki i ci nic mądrego nie powiem.

Ogólnie, jeśli obajwy są podobne na LPG i na beni, to poszukaj powietrza, zaczynając od wymiany filtra ;) albo zmniejsz dostarczanie paliwa.

Sebastian_UK
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2006|, 2006 18:03   

Boni napisał/a:
Na moje oko to masz o wiele za bogatą mieszankę (jeśli fura ciągnie "sama" na niskich biegach, pali za dużo i muli po wciśnięciu pedału), więc raczej nie lewe powietrze, a za mało powietrza.

Wyrzucenie IATa to moim zdaniem błąd - będą kłopoty z ustawieniem "ssania" (bez IATa jak na zimno ustawisz żeby było łatwo palić i ok, to na ciepło może być za dużo paliwa, "na ssaniu", więc objawy jw.) Mam też wątpliwości co do wyrzucenia rezonatora - też może mocno wpływać na napełnianie cylindrów, i na zbyt bogatą mieszankę, ale tu nie mam praktyki i ci nic mądrego nie powiem.

Ogólnie, jeśli obajwy są podobne na LPG i na beni, to poszukaj powietrza, zaczynając od wymiany filtra ;) albo zmniejsz dostarczanie paliwa.

Jest to nawet sensowna teoria jednak ... dokopalem sie do moich pierwszych postow i przypomnialy mi one, ze problem zwiekszonego spalania pojawil sie baardzo dawno temu gdy nie bylo jeszcze nowego parownika, blosa i tych wszystkich przerobek. Wszystko opisalem bodajze w pierwszym poscie otwierajacym temat.

Wspomniales, ze moze byc za malo powietrza. Moze i warto to sprawdzic i temu zaradzic jednak jak to zrobic? Jak POSZUKAC powietrza? Nie mam pojecia co zrobic. Nie wiem tez jak ZMNIEJSZYC dostarczanie paliwa. Moglbys rozwinac swoja mysl?

Wspomniales tez o IAT. Pamietam, ze byl on przez dlugi czas zalozony i efekt w sumie taki sam. Zaloze go jednak ponownie i zobacze czy cos sie zmieni.

Masz moze jakas koncepcje jak wytlumaczyc sporo podwyzszone obroty na benzynie na luzie?

pozdrowionka,
Sebastian

PS Filtr powietrza i inne filtry byly wymieniane przy wymianie oleju i robie takie rzeczy regularnie. Problem wciaz ten sam a filtrow powietrza juz sie zmienilo z 2 lub 3 w tym czasie.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2006|, 2006 18:09   

Witam! Prawdopodobnie auto pracuje w trybie awaryjnym i z tego biora sie wszystkie problemy.Sprawdz wszystko w ukladzie zasilania paliwem. :neutral: Pozdrawiam.Stefan.

Boni 

Wysłany: |30 Lis 2006|, 2006 23:28   

Sebastian, po wymianie tylu rzeczy jasne jest że masz zbieg jakichś zaszłości, a nie jedną usterkę, bo już by się wyjaśniło. Może być jak Stefan zauważył, tryb awaryjny EEC i to zgadza się z dziwnym zachowaniem na benzynie, a na gazie masz ustawioną po prostu za bogata mieszankę i daje to nieco podobne objawy. Robiłeś po wymianie i regulacjach analizę spalin, porządną, dla LPG i dla beni, w szerokim zakresie obrotów? Co do awaryjnego, to kody trzeba by przeczytać z EEC, u ciebie to nie tak proste jak w Mk1 niestety.
Ostatnio zmieniony przez Boni |30 Lis 2006|, 2006 23:49, w całości zmieniany 1 raz  

Sebastian_UK
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2006|, 2006 23:39   

Boni napisał/a:
Sebastian, po wymianie tylu rzeczy jasne jest że masz zbieg jakichś zaszłości, a nie jedną usterkę, bo już by się wyjaśniło. Może być jak Stefan zauważył, tryb awaryjny EEC i to zgadza się z dziwnym zachowaniem na benzynie, a na gazie masz ustawioną po prostu za bogata mieszankę i daje to nieco podobne objawy. Robiłeś po wymianie i regulacjach analizę spalin, porządną, dla LPG i dla beni, w szerokim zakresie obrotów?

Hejka.

Wiesz ... ja juz po prostu rozkladam rece.
Regulowane bylo wszystko i w kazda strone jak sadze.
Byc moze i chodzi na awaryjnym jednak czy przy resecie komputera przez odpiecie klep na kilka minut nie powinny sie bledy choc na poczatku zresetowac?
Od razu po podlaczeniu klem i uruchomieniu silnika na benzynie obroty wskakuja na 1300 i dupa zbita.
Mieszanke gazu z kolei ustawialem na blosie w kazda strone ... cienka, gruba sruba ... nawet podparcie przepustnicy. Efekty w sumie zblizone ... zawsze okolo 19-21 litrow w miescie.
Zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami ... moze sonda padla? Nie wiem jednak czy wtedy takie efekty by byly.
Bylo tez wspomniane o zbyt bogatej dawce paliwa (mulenie, ciagnie sam do przodu) i o zbyt malej ilosci powietrza. Jak jednak dac mu wiecej powietrza?

Co radzicie zrobic krok po kroku? Co sprawdzic? Co przestawic? Rece mi juz opadaja.

Boni 

Wysłany: |1 Gru 2006|, 2006 08:46   

Jeśli coś ważnego jest zwalone, ECC wskakuje w tryb awaryjny nastychmiast, nic nie pomoże resetowanie, taka jest idea trybu awaryjnego, że nie tylko jak procek nie zrobi testu, ale nawet jak procek jest odstrzelony z nóżek, to EEC będzie jakoś pracował, to nie PC ;)

Piszę "dodać powietrza" ale to metafora taka, równie dobrze można ująć paliwa - po prostu trzeba ustalić mieszankę. No więc pytałem - robiłeś regulacje spalin na analizatorze, albo choćby na własnej sondzie lambda, czy kręciłeś tylko na słuch i oko?
Ostatnio zmieniony przez Boni |1 Gru 2006|, 2006 08:47, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Gru 2006|, 2006 10:14   

Sebastian_UK napisał/a:
Wspomniales tez o IAT. Pamietam, ze byl on przez dlugi czas zalozony i efekt w sumie taki sam. Zaloze go jednak ponownie i zobacze czy cos sie zmieni.
z własnego doświadczenia montażowego w kilku autach powiem, że akurat IAT wyjęty z dolotu nie wpływa na zużycie paliwa.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |1 Gru 2006|, 2006 18:39   

A moim skromnym zdaniem ma walniętą którąś sonde lambda. W moim Scorpio wymiana sondy pomogła od razu, a zaczął palić ni z gruszki ni pietruszki ponad 20 litrów gazu, ale to było jakiś czas temu.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez __Robert__ |1 Gru 2006|, 2006 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |1 Gru 2006|, 2006 21:33   

A mi się wydaje że może to być problem z MAF em. Sondy i kata też nie można wykluczyć. Jeśli MAF daje do kompa błędny sygnał , że jest dużo powietrza to komp wali paliwem aby wg. mapy zapewnić właściwy skład mieszanki oraz przesuwa zapłon aby umożliwić spalenie takiej ilości paliwa. Na gazie natomiast przestawianie zapłonu przez komp może dawać właśnie efekt mulenia przy przyspieszaniu.

Sebastian_UK
[Usunięty]

Wysłany: |2 Gru 2006|, 2006 17:00   

Kurcze, naprawde wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi. Juz za 2 tygodnie odstawie autko do mechanika w Rybniku i tym razem nie bede go pytal o rady tylko dam Wasza liste i niech sprawdza po kolei. Aktualna lista obejmuje: MAF, sondy lambda i ... jakies inne propozycje? :)

1Bodzio napisał/a:
A mi się wydaje że może to być problem z MAF em. Sondy i kata też nie można wykluczyć. Jeśli MAF daje do kompa błędny sygnał , że jest dużo powietrza to komp wali paliwem aby wg. mapy zapewnić właściwy skład mieszanki oraz przesuwa zapłon aby umożliwić spalenie takiej ilości paliwa. Na gazie natomiast przestawianie zapłonu przez komp może dawać właśnie efekt mulenia przy przyspieszaniu.

Bodzio - wspominasz o MAF. Czy da sie to sprawdzic w domowych warunkach? I ... gdzie tego tak naprawde szukac?

Odnosnie mulenia to bardziej odczuwalne jest na benzynie. Na LPG jednak mieszanke pewnie podciagam na BLOSie i dlatego idzie lepiej. Czyz nie jest tak?
A tak w ogole to jakkolwiek nie ustawie blosa to i tak w spalinach czuc gaz. Czyli za bogata mieszanka?

Mam jeszcze pytanko odnosnie ustawienia BLOSa przy moim silniku 2.0 16V.
czy podpurka przepustnicy w BLOSie ma byc wkrecona czy wykrecona (skosna sruba)??
Czy jej ustawienie ma wplyw na prace silnika i na mieszanke na benzynie ?

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |2 Gru 2006|, 2006 21:04   

MAF jest zaraz za filtrem powietrza. Pierwsza sprawa to go porządnie wyczyścić, jakimś Carbcleanerem lub czymś podobnym ale UWAGA, ostrożnie aby nie uszkodzić drucików grzejnych. Po wyczyszczeniu można pomierzyć napięcia jakie MAF wysyła do kompa. Powinny być płynne zmiany napięcia przy wzroście obrotów gdzieś tak od 0.6- 0.7 V na jałowych do 4.5 - 4.6 V na obrotach maxymalnych.

Sebastian_UK
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 00:25   

1Bodzio napisał/a:
MAF jest zaraz za filtrem powietrza. Pierwsza sprawa to go porządnie wyczyścić, jakimś Carbcleanerem lub czymś podobnym ale UWAGA, ostrożnie aby nie uszkodzić drucików grzejnych. Po wyczyszczeniu można pomierzyć napięcia jakie MAF wysyła do kompa. Powinny być płynne zmiany napięcia przy wzroście obrotów gdzieś tak od 0.6- 0.7 V na jałowych do 4.5 - 4.6 V na obrotach maxymalnych.

Dzieki za wytlumaczenie:) Jutro sprawdze w takim razie MAF'a. Pisales o jakims Carbcleanerze. Czy mozna do tego celu uzyc czegos z domowego warsztatu? Czy WD40 da sobie z tym rade? Odnosnie pomiaru napiec to wpiac sie woltomierzem po prostu we wtyczke? Nie sprawdzalem nawet ile kabli tam dochodzi. Jutro posprawdzam i zdam relacje. Czy na LPG i na benzynie MAF powinien wskazywac takie same napecia przy identycznych obrotach?

pozdrowka,
S.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 00:30   

Sebastian_UK napisał/a:
Czy WD40 da sobie z tym rade?

Nie WD40!
Mozna benzyna ekstrakcyjna wyczyscic.

Sebastian_UK
[Usunięty]

Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 01:48   

bigdaaddy napisał/a:
Sebastian_UK napisał/a:
Czy WD40 da sobie z tym rade?

Nie WD40!
Mozna benzyna ekstrakcyjna wyczyscic.

Hmm ... wiec uzyjemy benzynki:) Mozna MAFa po prostu rozebrac i zanurzyc w benzynie czy lepiej jakims pedzelkiem namoczonym benzyna go wyczyscic? Nigdy go nie rozbieralem wiec nie mam pojecia jak go czyscic.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |3 Gru 2006|, 2006 04:21   

zastosuj pedzelek, bo jak zasyfialy zamo namaczanienic nie da.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu