|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Mam juz dosc Scorpio!!! |
| Autor |
Wiadomość |
MarcinK [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 23:39 Mam juz dosc Scorpio!!!
|
|
|
| No moze nie do konca, ale juz nie mam do niego sily! Ciagle cos sie dzieje. A tak na serio nie moge sobie dac rady z silnikiem. Po kolei: silnik chodzil nie rowno. Szczegolnie na gazie. Gazownicy nie mogli go ustawic, twierdzac ze cos jest nie tak w silniku, najprawdopodobniej z zaworami. Poniewaz faktycznie bylo slychac zawory z jednej strony (silnik v6, 12v, 92 rok) oddalem go do mechanika. Po wymianie szklanki, i regulacji okazalo sie ze ma za wysokie obroty; na gazie 1500 -2000, na benzynie dochodza do 3000. Sprawdzone bylo cisnienie w cylindrach - jest w normie, aparat zaplonowy, przewody, wymieniono swiece, sam wymienialem czujnik temp. plynu. Mechanik przemyl tez, i uszczelnil reg. wolnych obrotow. Nie wiem gdzie szukac dalej? Czy winny moze byc czujnik polozenia przepustnicy? A moze macie inne pomysly? Prosze o szybka pomoc, bo w przeciwnym razie zezlomuje to pudlo i w ten sposob pozbede sie klopotu!!! |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 23:46
|
|
|
| gaziarze to szmaciarze i pieprzą robotę. masz dwie przepustnice więc nie jest łatwo by dobrze chodził. musisz mieć pewność że równo zasysa mieszankę do obu stron. najlepiej załóż po zaworku mechanicznym na dolocie gazu do każdego z mikserów i spróbój przydławić ewentualnie na którejś stronie. poza tym wprowadź kompa w tryb serwisowy i niech się porządnie nauczy pracy na benzynie i sprawdż koniecznie czy nie majstrowali ci z przepustnicami bo ulubinym narzędziem gaziarzy są kombinerki (np. w celu lekkiego uchylenia bazowego przepustnicy) i dlatego później trzyma durne obroty jałowe |
|
|
|
 |
MarcinK [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 23:59
|
|
|
| Ze szmaciarze, to moze i prawda, ale problem z obrotami wystapil niezaleznie od regulacji gazu (zreszta stalem nad mechanikiem i patrzylem mu na rece!). Poza tym wysokie obroty sa zarowno na gazie , jak i na benzynie. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Lut 2005|, 2005 00:31
|
|
|
| Sprawdz tak jak WTOM pisał czy nie podgioł ktos kombinerkami ogranicznika przepustnicy by wyzejbył i miał uchyloną przepustnice (moze ktos sobie nie radzil z obrotami) miernik w łape i sprawdz czujniek położenia przepustnicy, na jałowym powiniene dawac 0.6V posprawdzaj wszelkie podcisnieniowe przewody w silniku - nie wiem jak jest w V6 ale escorciak ma cos sterowane podcisnieniem z kolektora, jak sie zapchal taki foilterek na tym wezyku to tez łapał durne obroty. Ogolnie nie wsciekaj sie tylo sprawdzaj po kolei, to nie jest wyrafinowana elektronicznie jednostka tylko prosta V6 czyli benzyna + iskra. Spróbuj odłaczyc wtyczke z regulatora wolnych obrotów, zobaczysz czy ci silnik zgaśnie. Jak nie zgasnie to znaczy że łapie ci gdzies bokiem lewe powietrze i dlatego obroty. Wyniki badania czesciowego napisz tu bedziemu dalej szukac. NIe wsciekaj sie na auto tylko na dupowatych mechanikow, z moim tez nikt nie umie se dac rady |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
MarcinK [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2005|, 2005 10:42
|
|
|
| Ja sie wsciekam glownie na mechanikow, Scorpiaka b.lubie, posprawdzam tak jak piszesz, napisze co z tego wyszlo. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Lut 2005|, 2005 23:31
|
|
|
| napisz, bedziemy kombinowac dalej. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Lut 2005|, 2005 10:45
|
|
|
Tez mialem problem z obrotami i w zasadzie znam 3 przyczyny - zawor wolnych obrotow - u znajomego mimo prob uszczelniania silikonem okazalo sie ze konieczna byla oryginalna uszczelka. TPS - czujnik polozenia przepustnicy - u mnie to bylo wlasnie to a objawy takie wlasnie jak u ciebie - wez miernik i sprawdz czy dobrze dziala.
Ostatecznie - u znajomego byla padnieta uszczelka pod glowica i tez nie mogl zlapac wolnych obrotow.
Pozdro i powodzenia!
P.S.
Do scorpio trzeba troche cierpliwosci ale to fajne auto i chyba warto. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |