$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Proste. Zamróz - czyli pękająca linka gazu. Jak?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Proste. Zamróz - czyli pękająca linka gazu. Jak?
Autor Wiadomość
_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 17:40   Proste. Zamróz - czyli pękająca linka gazu. Jak?

Ehlo.
Normalnie głowy bym Wam tym nie zawracał, ale muszę zmienić linkę gazu, a jest potwornie zimno. Jestem też po dwakroć przewiany reperacjami onej, która raz zerwała mi się wczoraj w trasie, po ciemku w lesie, a dzisiaj po raz drugi z rana w słońcu. I wiecie co? Wolałem noc.
Nie piźdxiło tak na wylot poprzez kości.
Ale ad rem.
Potrzebuję fachowej porady jak ją wymienić, żeby jak najktórej marznąć. Chodzi mi o to jak się to to ściąga od strony kabiny? W dieslu kończy się ona trzpieniem z wgłębieniem, jakby na kulkę. Jak to wyjąć zgrabiałymi rękami, bez szarpania i niszczenia oraz jak szybko i sprawnie założyć?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 18:18   

Jest taka blaszka-zawleczka. zdejmujesz i linka schodzi z pedału. Wyjmujesz ją od strony komory silnika i zakładasz nową. Trzeba taką gumę wcisnąć w otwór-przelot do kabiny i na powrót założyć na pedał i zabezpieczyć. Na silniku to chyba no problem bo wszystko na wierzchy i dobrze widać.

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 21:59   

Hmmmm - czyli w Scorpio linka do gazu to jest ta dłuższa - ok. 1.5 m? Pytam,bo sprzedawca zasugerował mi, że jest tożsama z linką do Sierry dł. ok 60 cm. Sądziłem,że idzie ona nie bezpośrednio do pedału tylko przez jakiś element pośredniczący. Umówiłem się, co prawda, że jak nie będzie pasować to wymieni mi ją na tą drugą, a nawet, że przyjmie ją z powrotem - ale z racji zimna wolałbym zabierając się do wymiany od razu dysponować właściwą.
Wie ktoś może jaką ma długość linka do diesla? Bo rozwiązaniemoże być trochę inne niż w DOHC-ach. W końcu silnik innego producenta :mrgreen:

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 04:24   

w DOHC jest napewno długa bo idzie w komorze z 2 zakrętami zanim dojdzie do przegrody - w dieslu niestety nie wiem jak.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 09:55   

Dzięki ze Re.
Powiadają, że dobrze zadane pytanie to połowa odpowiedzi. :mrgreen:
Zatem poprawiam pytanie: Czy ktokolwiek zetknął się z innym niż bezpośrednio do pedału gazu podłączeniem linki w Fordach Scorpio?

Ps. Nie mam tempomatu, instalacji wspomagającej inwalidów nożnych, ASB i innych takich.
Dodatm, że patrząc od komory silnika linka "wchodzi" wysoko w ścianę działową - więc albo jest tam jakis zaczep kulkowy, albo mam po prostu za krótką linkę...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 12:10   

niewydaje mi sie żeby bylo cos po drodze bo i po co? pozatym to co widac od strony komory dziwnie sie przekłada na to co jest od strony pedałów. Wez pod uwage ze pedal gasu ma oske gdzies w okolicy dolnych czesci deski, a nad oska jeszcze jest kawalek pedału - dzwigni tak wiec raczej to wypada dość wysoko, a tobie wchodziw grodz działowa od stronu silnika zapewne pod wentylatorem dmuchawy czyli dosc nisko jednak :)

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 14:11   

Ha! Dzięki.
Jednak, rzeczywiście, linka ta jest bardzo krótka.
Trochę mnie przewiało, ale jest nieco cieplej. W sumie banalna sprawa - gdyby tylko nie te temperatury...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 20:33   

ze sprzęgłową jest nieco goprzej nie narzekaj.

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 23:12   

Sprzęgłową już wymieniałem. Dawno było, więc zdążyłem zapomnieć. (;
A co do gazowej to nie był taki izy kejk. Podróbka Sierrowa, zanim prawidłowo zabanglała musiała zostać przeze mnie uzupełniona dwoma elementami oryginalnej linki (sprężynka i walec-przelotka z gumy). Obcięcia wymagała też plastikowa niedorobiona przez naszych "konstruktorów" podróbek końcówka tulejki o którą haczył zaczep linki od strony pedału.
Wniosek? Takie podróbki nie mają sensu - oszczędziłem 60 zeta a ile się niepotrzebnie namęczyłem z tałatajstwem...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 04:44   

ja tam ze sprzęgłową nie miałem problemu :) do przejściówki był brak podróbek :) ale to i dobrze po podrobki słabo wytrzymuja na sprzegłowej. A zakladanie linki na łape sprzęgła bez podnoszenia samochodu tez jets fajne. Ale da sie. W Renault 5 tez wymienialem pod blokiem, tyle ze tam toot wszytko na wierzchu jest.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 09:52   

No ja gazową oryginalna kupiłem - fakt - droga jak cholera al ezero problemów z wymianą - wszystko pasiło jak ulał. nie wiem czy mi to 20 minut zajęło.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:13   

no to jest zaleta oryginałów - wada jest cena jedynie.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |27 Maj 2006|, 2006 22:41   

Odkopie temat ;) Ile za taka linke od gazu ? Widze ze moja sie strzepi przy przepustnicy i pora ja wymienic

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |27 Maj 2006|, 2006 22:49   

Pershing napisał/a:
Odkopie temat ;) Ile za taka linke od gazu ? Widze ze moja sie strzepi przy przepustnicy i pora ja wymienic

mam linke do gazu z DOHC kilka dni tem wyciągnołem wyglada jak nówka za 40 oddam w dobre ręce :706:

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |27 Maj 2006|, 2006 23:01   

Szczerze mowiac to nawet nie mam bladego pojecia ile takie cos moze kosztowac. Popytam po sklepach i wrocimy do tematu :)

Odpowiedz do tematu