|
Chłodzenie |
| Autor |
Wiadomość |
Wojtip [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 00:39 Chłodzenie
|
|
|
Proszę państwa.
Mam problem z chłodzeniem w SCORPIO 2.0 OHC EFI. Jetst tak Kiedyś silnik nie łapał temperaturki wskazówka nie dochoziła nawet do połowy lato czy zima nie było różnicy wymieniłem termostat (był ten z zaworkiem) bo chyba za szybko właśnie miał od razu duży obieg. Założyłem termostat (kupiony nie w serwisie) I temperatura szła do ok 3/4 wskaźnika troszkę ale to troszeczkę opadała i było tak niby ok. Około roku ale teraz coś chyba jest nie tak bo wskazówka idzie tak samo szybko do góry ale wyżej nawet od 3/4 (jeszcze nie czerwone) no i zaczyna spadać na te przysłowiowe 3/4 ale już nie stoi w miejscu tylko tak sobie niebezpiecznie pływa między tymi dwoma punktami. Teraz nie wiem czy to termoztat a może korek od zbiorniczka (tak słyszałem) a może gdzieś się zapowietrza. Pozdrawiam i dziękuje z góry na odpowiedzi i porady |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 08:43
|
|
|
po pierwsze to sprawdź czy nie ubywa płynu, i czy nie ma płynu w oleju , lub oleju w płynie. Jeśli tak to uszczelka pod głowicą padła. Później dopiero sprawdź termostat, i dokręć korek na wyrównawczym. W ohc dość częstą przypadłością jest że wskazówka dochodzi ledwo do połowy.
Może próba odpowietrzenia coś jescze zmieni. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 09:40
|
|
|
| I sprawdź jeszcze kontakt kabelka z czujnikiem temp na silniku. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |9 Lut 2005|, 2005 18:20
|
|
|
| no i termostat po roku "no name" zwłaszcza też może być "out" |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Wojtip [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 10:57
|
|
|
Nie płyn mam czyściutki uszczelkę wykluczam. Może się jakoś zapowietrza. A może ktoś mi opiszę w jaki sposób się go najlepiej odpowietrza (może coś źle robie) A przy jakiej temp. termostat orginalny się otwiera. No i ostatnia prośba może ktoś wie ilu stopniom odpowiadają litery w tym cudownym napisie NORMAL.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 11:25
|
|
|
| temperaturą w przekłądni na normal to się nie martw. A odpowietrzyć jak? To w zasadzie samoodpowietrzający się układ wystarczy zostawić odpalone auto z odkręconym korkiem na zbiorniku wyrównawczym i poczekać aż kilka razy wymieni wodę przez chłodnicę - tyle powinno wystarczyć. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 19:57
|
|
|
| w OHC jest koło krócca z termostatem zaślepiona końcówka odpowietrznika, przy wymianie płynu i wlewaniu nowego trzeba ją odbezpieczyć, i lać dotąd, póki nowy płyn nie wycieknie bez pęcherzyków przez ów odpowietrznik, temperatura otwarcia oryg. termostatu?? chyba 92/88zamkn. ale są różne |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 20:30
|
|
|
oryginał do DOHC temperature otwarcia ma w granicach 98 stopni, zamkniecia 92 przy czym w układzie jest ciśnienie i płyn, przez co otwarcie jest powyzej 100 stopni. na termostacie jest bodaj 88-102 albo 92- 102 juz nie pamietam. podrobki otwieraja sie wczesniej i nie zawsze sie domykaja. Moim zdaniem warto kupic oryginał.
Aha termostat gotowalem w garnku z termometrem aa i opczywiscie jamowie o pełnym otwarciu,bo azczyna sie otwierac w nizszej temperaturrze. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 20:56
|
|
|
a jestes pewiem ze czujnik temperatury masz w porzadku? bo wiesz u mnie w ohacu w 3/4 skali to juz mam zagotowany płyn(wniosek: zaniża wskazania).... obadaj w ktorym momencie termostat puszcza na duzy obieg, czy auto jest zagrzane czy na letnim silniku, wlasciwie nie wiem jaki mam termostatt u siebie bo nie ruszalem tematu ale temrostat puszcza zdecydowanie duzy obieg na dobrze zagrzanym silniku i zadnych wahan nie ma.
w poprzednim aucie po zamontowania termostatu EPS tez mialem wahania. A sprawdzales wiskoze czy aby sie nie zblokowala? (tematu wiska nie znam dokladnie...bo nie mam ) |
|
|
|
 |
Wojtip [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lut 2005|, 2005 23:05
|
|
|
Jestem normalnie lekko zirytowany dzisiaj jeżdżąc po mieście zachowywał się normalnie tak jak kiedyś. Sam nie wiem Analizując nawet sprawę zapowietrzania to gdyby to miało miejsce i gdyby np. w chłodnicy była mała dziurka przez którą coś tam by leciało gdy jest ciśnienie oczywiście w układzie to szybciej przecież by płyn ze zbiornika wyleciał niż by się zapowietrzył. Coś chyba jest nie tak z tym pop..... termostatem chyba czas udać się jednak do serwisu. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 04:45
|
|
|
| no to jest szansa ze ci sie przycina lub niedomyka termostat poprostu. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 09:50
|
|
|
| dokładnie - prawdopodobnie jakiś syf podszedł lub termostat zwalony i nie domyka dobrze. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:15
|
|
|
żaden syf nawet. Jeśli ma jakis niemarkowy , to one tak same z siebie, topilem ze 3 takie w garnku az w koncu sie zdenerwowałem i kupiłem oryginal. One poprostu krzywo sie otwieraja i zamykaja, przez co potrafia sie zblokowac. Jeden mi sie tak zblokowal, ze przegrzałem silnik. Taka to osazczednosc - termostat kosztował 60 pre zlotych orygilan, ja chialem oszczedzic kupujac za 20 podrobe, a pozniej wydalem 1800 zn naprawe głowicy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:18
|
|
|
hmmm - no ja jak teraz wymieniałem to założyłem jakiś francuski - zresztą taki sam był w środku - i póki co pięknie trzyma temperaturkę. Zobaczę na jak długo - akurat nie miałem kasy a chciałem poprawić na zimę ogrzewanie - no i się udało |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

|
Wysłany: |11 Lut 2005|, 2005 11:21
|
|
|
| WSZYSTKO!! |
|
|
|
 |
|
|