|
Zamrugała kontrolka poduszki powietrznej na dziurach |
| Autor |
Wiadomość |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 18:46 Zamrugała kontrolka poduszki powietrznej na dziurach
|
|
|
| Trochę się wystraszyłem że zaraz wystrzeli :) Ale ucichło po minucie mrugania. Co i gdzie można sprawdzić samemu? Od tamtego zajścia przejechałem ok 350km i nie zauważyłem ponownego mrugania. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 18:58
|
|
|
| na razie nic nie ruszaj, a jesli chcesz to rozbiesz kierownicę i sprawdz połaczenia taśmy poduszki |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
adamussco [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 11:26
|
|
|
ale odłącz akumulator i jak chcesz to kumpel miał taki patent tylko że jemu się ciągle paliła. odpinał akumulator i rękom uderzał w poduszkę i później podpinał aku i ok |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 18:20
|
|
|
Kuzyn, irek, zrzucając kiere niewiele dadzą wzrokowe oględziny taśmy.
irek, bez urazy ale możesz tylko więcej zaszkodzić taką radą aniżeli pomóc. Mówie tutaj o wyciągnięciu taśmy i nieumiejętnym jej włożeniu. Po kilkunastu dniach pojawi się post "Teraz mruga cały czas jasiek i brak klaksonu" Jeśli proponujesz oględziny taśmy wartobyło by wspomnieć o zagrożeniu zerwania taśmy lub innych "niebezpieczeństwach" wiążących się z wyciągnięciem i włożeniem jej z powtorem. Ale jak wspomniałem bez urazy, wydają mi się te informacje na tyle cenne że wartoby o nich wspomnieć.
Zresztą temat jak mi się wydaje był już parokrotnie wałkowany na forum, jest tam parę cennych uwag i wskazówek za co się za brać z początku przy szukaniu usterki.
Sam brałem udział w takowej dyskusji bo miałem podobny problem, rozwiązaniem okazało się uszkodzony licznik, a raczej czasami jego nie kontakt
Kuzyn, życze powodzenia w szukaniu usterki, mi to zajęło 2 miesiące ale skubańca wytropiłem |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 19:01
|
|
|
| no luz blus ale to już raczej wiadomo, że trzeba uważać z takimi rzeczami, także sam wiesz , bo przerobiłeś albo taśma albo licznik niestety trzeba od czegoś zacząć dla mnie prościej jest rozebrać poduszkę |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 20:26
|
|
|
| Dzięki. Narazie poczekam bo wszystko wróciło do normy. Jak się będzie coś działo oddam raczej do elektryka bo zielonego pojęcia nie mam o działaniu poduszki i jej czujnikach. |
|
|
|
 |
DareG [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 20:44
|
|
|
| Cytat: | | mi to zajęło 2 miesiące ale skubańca wytropiłem |
gdzie?? |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 21:23
|
|
|
co gdzie, gdzie gdzie, jak gdzie
DareG, o co dokładnie pytasz ? |
|
|
|
 |
DareG [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2006|, 2006 21:29
|
|
|
| Cytat: | | życze powodzenia w szukaniu usterki, mi to zajęło 2 miesiące ale skubańca wytropiłem |
poduchy
gdzie znalazłeś skubańca?? |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 13:26
|
|
|
mi w 12v też mrugały poduchy i może to przypadek, ale przestały mrugać po regeneracji wiązki do abs-u. może elektryk zeregenerował przy okazji więcej kabli, nawet nie pytałem, ale fakt, że poduchy teraz nie mrygają no i abs też działa |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 13:46
|
|
|
| ?? a modulator wymieniales? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 14:12
|
|
|
| tak, tzn miałem wymieniony na ten kupiony od Scorpion24 i abs dalej nie działał, - ruszył dopiero po regeneracji wiązki i sprawdzeniu (poprawieniu) kabelków do czujników. podejrzewam, że ten co miałem wcześniej też jest dobry, ale nie mam go jak sprzwdzić, bo już niechce mi się przewalać tych modulatorów. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 17:17
|
|
|
Panowie, chyba wywołałem wilka z lasu.
C**j mnie szczeli, poducha znowu mryga w ten sam sposób co ostatnio, tzn nieregularnie.
Ostatnio, zresztą jak pisałem w tym wątku pomogła wymiana tablicy, spokój był jakieś 3 miesiące. Przedwczoraj wieczorem pomykam sobie do domciu i cóż za zdziwienie było gdy na tablicy zobaczyłem pomrygującą do mnie kontrolkę poduszki
Przypadek ?
Chyba nie, tamta tablica (ta 1 na której zaczęła mrygać poduszka) był oglądana chyba ze 3 lub 4 razy pod kątem zimnych lutów, braku stuku, przerwanych/przepalonych ścieżek i wszystko wydawałoby się ok.
Zaczynam się zastanawiać czy na pewno to wina tablicy, czy przypadkiem ona sama nie dostaje zakiegoś za dużego napięcia lub gdzieś indziej jest niekontakt.
Tylko pojawia się pytanie dlaczego po wymianie tablicy przez 2 miesiące był spokój i cisza.
Dajcie jakiś punkt zaczepienia gdzie szukać, nie chce wymienić 3 raz tablicy i za 2,3 miesiące będzie to samo |
|
|
|
 |
DareG [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 17:21
|
|
|
| brak kontaktu na wtyczce?? |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 17:35
|
|
|
DareG, też tak myślałem ale one siedzą na tyle ciasno że nie ma szans.
Mało tego żeby było śmieszniej, problem pojawia się tylko przy jeździe, nigdy na postoju. Więc problemu lub powodu nie da się tak łatwo wytropić.
Jeśli poduszka w czasie jazdy zacznie mrygać, można ją zgasić lub zaświecić ciosem w konsolę ale na postoju ten sposób już nie przechodzi.
Czasami wystarczy tylko puknąć lekko, tak aby drgania nie rozchodziły się zbytnio, a to wszystko tylko po to aby sprawdzić czy coś innego w chuja mnie nie robi.
Wracając do niekontaktu wtyczek, jak pisałem w tym wątku http://ford-scorpio.pl/fo...ic.php?t=10661, po moich obserwacjach poduszka zaświeca się na stałe po wypięciu którejś tam wtyczki.
Świeci ona wtedy na stałe, nie mryga. Teoretycznie pasowałoby to do mojego problemu bo w czasie jazdy poduszka potrafiła świecić po 20-30 sek. Z tym że jak napisałem przed chwilą po wymianie tablicy na inną był spokój jakieś 3 miesiące. W tym czasie tablica nie ruszana, jak była wkręcona tak siedzi po dzień dzisiejszy.
Ale gdzie się bierze ten niekontakt ?? Tablica, sterownik poduszki lub jakieś inne ustroństwo. Jakaś diagnoza to wykarze ?? Może moja skorupa zachorowała na jakąś "ptasią grypę NH51" ? |
|
|
|
 |
|
|