|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Witam znowu skrzynia. |
| Autor |
Wiadomość |
Joanna [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:34
|
|
|
| Aro napisał/a: | Kurde, aż szkoda Joasi. Czy nie można zebrać parę łebskich osób w pobliżu Jaworzna i zrobić porządek z jej skorkiem? Normalnie, jakby to było bliżej komży Łomży, sam bym sie podjął.
[ Dodano: 2006-11-25, 17:39 ]
Kurrcze, zdublowałem pomysła Adasia z http://ford-scorpio.pl/fo...9689aaf0#172401 |
Już był u mnie jeden z tego forum pooglądał , podumał , pogadał, naobiecywał i tyle go moje piękne oczy widziały |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:34
|
|
|
Tak w skrócie.Wszystko bez zapalania silnika.Przy prawidłowo złożonym sprzęgle, wał korbowy silnika jest złączony z wałkiem sprzęgłowym skrzyni biegów.W położeniu na luz samoch. powinien pozwolić się potoczyć (popchać).Także wszystkie biegi w skrzyni powinny wchodzić przy zgaszonym silniku, od 1 do wstecznego nawet bez wciskania sprzęgła, przychodzi to trochę trudniej, ale kilkakrotna próba pozwala wcisnąć każdy bieg, można sobie pomóc lekko bujając samoch.Po wbiciu 1 pojazd powinien stawić opór nie pozwalający go przetoczyć pchająć go, a po wciśnięciu sprzęgła opór powinien zniknąć.Włączając bieg wyższy opór do pchania będzie mniejszy i analogicznie po wciśnięciu sprzęgła zniknąć.
Powyższa próba pozwoli ocenić działanie sprzęgła Jeżeli nie da się wbić jedynki lub innego biegu sprawdził bym najpierw mechanizm lewarka co napisał Bigdaaddy. |
|
|
|
 |
Joanna [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:36
|
|
|
| piter74 napisał/a: | Mam pytanie, a czy przy wymianie skrzyni czasem troszkę nie "zaoszczędziłaś" i nie wymieniłaś łożyska igiełkowego, podpierającego wałek sprzęgłowy ?
Podobne objawy miałem w swoim scorpio. Też myślałem, że to sprzęgło. Przez jakiś czas męczyłem się z tymi biegami bo to szkoda kasy, a to znowu nie było kiedy się tym zająć, i tak troszkę sobie problem "olałem". Aż doszło do tego, że biegi musiałem wciskać na siłę ze zgrzytem, bo już nie chciały wogóle wchodzić.
Po zdjęciu skrzyni okazało się, że rozleciało się małe łożysko igiełkowe, które kosztuje nowe 60 zł, a na którym mój poprzednik zaoszczędził. Finał taki, że elementy tego łożyska powpadały między docisk a tarczę sprzęgłową niszcząc je doszczętnie. Ponadto pozostałość po łożysku uszkodziła (zryła) wałek sprzęgłowy.
Przez moją niewiedzę, a może lenistwo i zaniedbanie, padłem na wymianę skrzyni biegów i kompletnego sprzęgła.
Dlatego, Joasiu czym prędzej jedź do mechanika, niech zdejmie i obejrzy skrzynię, no i to łożysko. Zawsze to taniej, zamiast później ładować się w takie koszty jak ja. |
Łożysko igiełkowe jest dobre to raczej chyba nie będzie to bo przed włozeniem skrzyni było oglądane to łożysko także musi to być inny powód jeszcze jutro będę zaglądać może dojdę a moze to faktycznie wina oleju? już nie wiem dosłownie
[ Dodano: 2006-11-25, 18:39 ]
| Srebrny napisał/a: | Tak w skrócie.Wszystko bez zapalania silnika.Przy prawidłowo złożonym sprzęgle, wał korbowy silnika jest złączony z wałkiem sprzęgłowym skrzyni biegów.W położeniu na luz samoch. powinien pozwolić się potoczyć (popchać).Także wszystkie biegi w skrzyni powinny wchodzić przy zgaszonym silniku, od 1 do wstecznego nawet bez wciskania sprzęgła, przychodzi to trochę trudniej, ale kilkakrotna próba pozwala wcisnąć każdy bieg, można sobie pomóc lekko bujając samoch.Po wbiciu 1 pojazd powinien stawić opór nie pozwalający go przetoczyć pchająć go, a po wciśnięciu sprzęgła opór powinien zniknąć.Włączając bieg wyższy opór do pchania będzie mniejszy i analogicznie po wciśnięciu sprzęgła zniknąć.
Powyższa próba pozwoli ocenić działanie sprzęgła Jeżeli nie da się wbić jedynki lub innego biegu sprawdził bym najpierw mechanizm lewarka co napisał Bigdaaddy. |
Wszystko jest tak jak piszesz dokładnie to samo sprawdzałam i jest właśnie tak , rozkręcałam lewarek i hmm... niec tam nie widzę. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:45
|
|
|
| To NIE JEST wina oleju, skoro na postoju ze zgaszonym silnikiem, biegi się da zmieniać, to wina NIEROZSPRZĘGLANIA. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Joanna [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:49
|
|
|
| VIK napisał/a: | | To NIE JEST wina oleju, skoro na postoju ze zgaszonym silnikiem, biegi się da zmieniać, to wina NIEROZSPRZĘGLANIA. |
to czyli do wymiany jest samoregulator? |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |25 Lis 2006|, 2006 18:57
|
|
|
niekoniecznie, jak nie rozsprzęgla, to może być do wymiany każdy element związany ze sprzęgłem, począwszy od koła zamachowego, skonczywszy na samoregulatorze. Przejrzeć wszystko po kolei, najlepiej niech robi ten, co składał |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Seba [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Lis 2006|, 2006 00:46
|
|
|
| Mialem takie cos w RS'ie po swapie - problemem byl samoregolator . Nie rozsprzeglal jak nalezy a o nastepny zabek nie chcial przeskoczyc. Przelozylem lape na frezie walku od wysprzeglania przy skrzyni i bylo ok. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina

|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 10:35
|
|
|
| Joanna napisał/a: | Już był u mnie jeden z tego forum pooglądał , podumał , pogadał, naobiecywał i tyle go moje piękne oczy widziały | a możesz ujawnić tego kogoś ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Joanna [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lis 2006|, 2006 14:23
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Joanna napisał/a: | Już był u mnie jeden z tego forum pooglądał , podumał , pogadał, naobiecywał i tyle go moje piękne oczy widziały | a możesz ujawnić tego kogoś ? | No wiesz niewypada bo jak bym wyglądała na jakąś donosicielkę i nieuprzejme by było to z mojej strony,może za bardzo się nie znał i wstyd potem by było żeby przyjeżdżał jeszcze raz napiszę tylko ze ma scorpio 2.9 4x4 kombi i jest ze śląska i tyle ważne że i tak się pofatygował wpaść a to też się liczy choćby dobre chęci |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |