|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
NIE CHCE ODPALIĆ, CO ROBIĆ ? |
| Autor |
Wiadomość |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 16:16 NIE CHCE ODPALIĆ, CO ROBIĆ ?
|
|
|
Witam.
Koszmar, "jak nie urok to sraczka" !
Świeżo po "grubszym" przeglądzie skrzynki bezpiecznikowej. Przy okazji drobny przegląd w przewodach wodnych. Wymiana oringów w parowniku, zmiana podłączenia parownika z "równolegle" w "szereg". Przy okazji musiałem po odpinać wtyczki z centralek od gazu. Dodatkowo założyłem oryginalną puszkę rezonansową ( po poprzednim właścicielu miałem jakieś mało oryginalne złączki kanalizacyjne) Wczoraj po południu wszystko ładnie poskręcałem. Od dobrych kilku dni nie jeżdżony ( wcześniej problemy z samo włączającymi się światłami ), no i akumulator "poszedł pod prąd". Z rana założyłem akumulator, wsiadłem do auta, i..... wszystko OK.
Pojechałem do kościoła, do rodzinki, sklepu (przy okazji dokupić płynu do chłodnicy) i.... PO WIZYCIE W SKLEPIE NIE CHCIAŁ ODPALIĆ, ANI NA BENI ANI NA LPG. Po kilkunastu próbach odpalił jak by nigdy nic......., potem zgaszony palił bez problemów. Po powrocie pod dom, po zgaszeniu już nie zapalił. Kręci jak szalony ale nic nie próbuje zagadać na LPG i na benzynce. JAk by jakieś odcięcie zapłonu ?
CO TO MOŻE BYĆ, POMOCY !!! |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 16:56
|
|
|
| Patron napisał/a: | | CO TO MOŻE BYĆ, POMOCY !!! |
Może nie chce zapalić ?? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 16:58
|
|
|
| moze czujnik polozenia walu? |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 17:50
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Patron napisał/a: | | CO TO MOŻE BYĆ, POMOCY !!! |
Może nie chce zapalić ?? |
Sprawdziłem, faktycznie nie chce zapalić ....
[ Dodano: 2006-11-19, 17:52 ]
| blasta napisał/a: | | moze czujnik polozenia walu? |
Tak sobie też myślę, ale liczę na jakieś potwierdzenie że tak się faktycznie mogło nagle stać, i jak to szybko zdjagnozować ? |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 17:58
|
|
|
| Patron, a wiązki silnika już robiłeś ? |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 18:03
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Patron, a wiązki silnika już robiłeś ? |
Wiązkę, jedną "robiłem", tzn. wyciągałem, przeglądałem, wymieniłem kilka przewodów, pozostałe poprawiłem izolację ( niestety wszystko na starych wtyczkach ) i było OK.
Zaznaczam: jedną wiązkę, nie wiem czy jest więcej. To była ta wiązka która ma wielowtyk pod pompą od ABS. Od czujnika położenia wału, przes osprzęt silnika, wtryskiwacze i cewki zapłonowe. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 18:17
|
|
|
| Cytat: | | Zaznaczam: jedną wiązkę, nie wiem czy jest więcej. To była ta wiązka która ma wielowtyk pod pompą od ABS. Od czujnika położenia wału, przes osprzęt silnika, wtryskiwacze i cewki zapłonowe. |
No, to jest najważniejsza, więc przyjmujemy, że jest O'K.
Pozostaje więc sprawdzenie przekaźnika od zapłonu (w małej skrzynce), no i tego nieszczęsnego CWK.
Aa... no i pompa paliwa - zasilanie itp... |
| Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |19 Lis 2006|, 2006 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 18:33
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Cytat: | | Zaznaczam: jedną wiązkę, nie wiem czy jest więcej. To była ta wiązka która ma wielowtyk pod pompą od ABS. Od czujnika położenia wału, przes osprzęt silnika, wtryskiwacze i cewki zapłonowe. |
No, to jest najważniejsza, więc przyjmujemy, że jest O'K.
Pozostaje więc sprawdzenie przekaźnika od zapłonu (w małej skrzynce), no i tego nieszczęsnego CWK.
Aa... no i pompa paliwa - zasilanie itp... |
Pompę słychać jak załącza na chwilkę ( tak mi się wydaje ), ale na gazie tyż nic nie gada. Ani nic nie prubuje wybuchnąć w cylindrach.
Przekaźnik od zapłonu, jakaś myśl. Jak sprawdzić czy może być tam problem. ( sprawdzałem czy nie widać "na oko" jakiś problemów z przekaźnikami i bezpiecznikami od zapłonu. A przy okazji to małej skrzynki bezpiecznikowej na razie nie regenerowałem.
A "CWK", masz na myśli czujnik położenia wału, ten na prawej ścianie silnika niedaleko skrzyni na końcu wiązki silnika ( tam gdzie w zasadzie tylko z kanału i to dość wygimnastykowaną rączką ) ?? |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 18:42
|
|
|
| Ten właśnie. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 19:06
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Ten właśnie. |
OK.
Teraz proszę o odpowiedź czy jest jakaś szybka metoda sprawdzenia czy ten czujnik jest niesprawny. |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 19:27
|
|
|
poszukaj na forum o tym czujniku juz eseje byly szczegolnie zwroc uwage na posty VIK'a |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 19:57
|
|
|
| blasta napisał/a: | poszukaj na forum o tym czujniku juz eseje byly szczegolnie zwroc uwage na posty VIK'a |
Czytam i ......, trudno coś jednoznacznie wywnioskować. Jutro sprawdzę czy jest iskra na świecach. Może coś więcej się wtedy wyjaśni. |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 20:06
|
|
|
| ooo wlasnie.. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 22:58
|
|
|
| dokladnie mialem ten sam przypadek wszystkie kable zrobione do czujnikow i wogole jezdzil az pieknego dnia odmowil myslalem ze czujnik polozenia walu i walka rozrzadu ale okazaly sie dobre sprawdz dokladnie wszystkie masy od gazu i dokladnie wtyczki i bespieczniki w skrzynce tej od strony pasarzera bo przyznam ze po tych zabiegach zapalil i odpukac jezdi do tej pory ale nie wiem co bylo przyczyna bo nie zdazylem tego ustalic wiem tylko ze napewno mogla wplynac na to masa od gazu bo dorobilem dodatkowa |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 08:54
|
|
|
Witam ponownie.
Dzisiaj z rana odkręciłem dekiel na głowicy i sprawdziłem czy może coś iskrzy na przewodach. NIC, żadnych odznak wysokiego napięcia.
Na cewkach zapłonowych napięcie 12V.
CO ROBIĆ ???? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |