$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wymiana plynu w chlodnicy i przestaly dzialac wentylatory
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana plynu w chlodnicy i przestaly dzialac wentylatory
Autor Wiadomość
adwes
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:02   wymiana plynu w chlodnicy i przestaly dzialac wentylatory

jak w temacie ,wymienilem plyn i chcialem sprawdzic ,czy wszystko jest OK,ale przez 40 min. pracy silnika wskazöwka podniosla sie tylko do polowy skali i dalem spoköj, nastepnego dnia w korku na autostradzie zagotowala mi sie woda ( plyn ) ,no i okazalo sie ,ze wentylatory sie nie zalaczaja,sprawdzilem bezpieczniki,sa OK
czy to mozliwe ,zeby przez wymiane plynu walna czujnik,czy moze byc jakas inna przyczyna,woda zagotowala sie jak wskaznik byl na literce " o " ,gdzie jest czujnik w chlodnicy ,bo chyba on zalacza wentylatory,ogladalem chlodnice od göry ( nie kladlem sie pod autem ) i nie moge go znalesc

[ Dodano: 2006-11-16, 22:08 ]
dodam jeszcze ,ze po wymianie plynu zapomnialem i nie dokrecilem korka wlewu od zbiorniczka ,wiec nie bylo cisnienia w ukladzie i plyn szybciej ( chyba ) mögl sie zagotowac

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:11   

zagotowanie się płynu może być spowodowane nieszczelnym lub niedokręconym korkiem - w DOHC jest nadcisnieniowy układ chłodzenia (woda wrze w temperaturze wyższej niż 100°C, dlatego korka nie wolno odkręcać zaraz po zatrzymaniu gorącego silnika). Co do wiatraków - sprawdź czy wtyczki się nie rozepły, czy kręcą się śmigła bez wyczuwalnych zacięć.

Widzę, że o korku pisałeś w tym samym czasie co ja :)
Czujka od wentylatorów (właściwie to włącznik, tak działa jak w żelazku) mieszka nie w chłodnicy ale obok termostatu.
Ostatnio zmieniony przez maup |16 Lis 2006|, 2006 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:12   

No i masz odpowiedź. Wentylatory załączane są pow. 100 stopni.

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:38   

Tak , tylko ,ze uzupelnilem plyn i znowu sprawdzilem i wskaznik doszedl ponad litere " o "
,a wentylatory sie nie zalaczyly,a na starym plynie wydaje mi sie ,ze zalaczaly sie szybciej
bardziej wolalem nie ryzykowac z temperatura ,wlaczylem cieply nadmuch w kabinie ,zeby schlodzic silnik ;) i dalem sobie spoköj

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 22:42   

spróbuj jeszcze na wszelki wypadek jakoś go odpowietrzyć (np. na stromym podjeździe mordą do góry i na gorącym silniku niech pochodzi przez chwilę)

sprawdź, czy prawy wiatrak działa po podaniu prądu na krótko
jak chodzi to jest jeszcze możliwość, że trag szlafił elektrowyłącznik

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 09:35   

nie wiem co zrobic ,zeby sprawdzic te wentylatory,na postojunie nie chce mi sie na tyle zagrzac
(wskazöwka dochodzi do litery "o" i nic ,a boje sie go grzac dalej ,kable wszystkie sa podpiete,nie wiem gdzie jest ta czujka wlaczajaca wentylatory,termostat powinien byc chyba przy pompie (?) ,a przy pompie nie mam zadnych kabli ,ani luznej wtyczki ( gniazda ) ,przy normalnej jezdzie wszystko jest OK,ale jak znowu bede w korku? - tego sie boje
jest jakis sposöb ,zeby to sprawdzic ? ,gdzie mniej wiecej jest u Was wskazöwka temp. wody ,gdy zalaczaja sie wentylatory

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 09:52   

Czujnik od wentylatorow masz na obudowie termostatu, odlacz te wentylatory i podlacz na krotko i zobacz czy chodza, ten czujnik lubi sie walic(nowy ok 70zl za orginal)

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 09:55   

dzieki ,ale :oops: gdzie jest termostat,razem z pompa ?

[ Dodano: 2006-11-18, 10:00 ]
" na krötko " ,to znaczy odrazu z akumulatora,jakimis kabelkami,jazeli tak ,to gdzie dac plus ,a gdzie minus ,zeby czegos nie spalic,podlaczyc sie pod wtyczke z prawego wentylatora ,czy kazda z osobna sprawdzac
sorry ,ale nigdy tego nie rbilem :oops:

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 10:09   

Termostat masz tutaj pod kopolka po lewej stronie nad paskiem taka plastikowa obudowa na trzy sruby dochodzi do niej jeden waz gruby od chlodnicy i jeden cienki do zbiorniczka. A te wentylatory to podlacz obydwa tam jest taka wtyczka co ida do niej dwa kable od wiatrakow, a podlacz na krotko do akumulatora bezposrednio a ktory to + a ktory to - to nie pamietam ale zobaczysz, ja tak robilem na oko i nic nie spalilem :)

adwes
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 10:32   

oj glupi ja,glupi,uparlem sie przy tej pompie :-d ,dzieki Lukasz,ta wtyczka wiem gdzie jest ,bo chcialem po kablach dojsc do tego czujnika,ale za kostka wchodzi w wiazke i po ptokach :)

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Lis 2006|, 2006 12:08   

Niema za co :)

Odpowiedz do tematu