$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Ksenon w Scorpio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ksenon w Scorpio
Autor Wiadomość
GoLo
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 16:40   Ksenon w Scorpio

Witam,

Czytając dzisiaj forum calibry odkryłem wcześniej nie znane mi możliwości instalowania "żarówek" ksenonowych w lampach przystosowanych do standardowych żarówek halogenowych. Takie "żaróweczki" mają oznaczenie D2R
Przykład z allegro zestawu do przeróbki

Moje światła od jakiegoś czasu bardzo osłabły, nocą to praktycznie nic nie widze, pewnie dlatego że poprzedni właściciel sprzedał mi auto z żarówkami 100W. Jeździłem sobie tak nieświadomie przez ponad rok, w tym czasie odblask się wypalił. Zajrzałem dopiero jak jesień przyszła i coś ciężko się zaczeło jeździć po zmroku.

Wg. mnie rozwiąduje problem z wypalonymi lustrami (2 -3 razy więcej światła z ksenonu), wiec mogę sobie odpuścić ich wymianę a zyskuję dużo "lepsza" barwę światła.

Regulację reflektorów posiadam, tak jak i wycieraczki ze spryskiwaczami, więc nie powinno być problemów z rejestracji i policją.

A do tego wszystkiego jest w miarę prosta instalacja, bez żadnego rzeżbienia, wstawiania soczewek, czy lamp od innego modelu samochodu.
Wystarczy zakupić przetwornicę, zapodać żaróweczki z podstawkami i wio :)

Do wszystkiego dodam, że nie chodzi mi wcale o "wygląd" auta (od tego są pseudo Xeony z hipermarketów), ale o realne bezpieczeństwo na drodze, które powinno się po takiej modyfikacji znacząco poprawić.

Co sądzicie o takim rowiązaniu? Może ktoś już testował. Czytałem na forum, że ktoś wstawiał ksenony do scorpio MK3, wiec napewno i do MK2 sie da :)

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 17:45   

GoLo napisał/a:
Wg. mnie rozwiąduje problem z wypalonymi lustrami (2 -3 razy więcej światła z ksenonu), wiec mogę sobie odpuścić ich wymianę a zyskuję dużo "lepsza" barwę światła.

Zamiast wydawac tysiace na xenony to lepiej kup jakies dobre uzywki reflektory.

Łukasz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 18:04   

Gdzies widzialem nowe lustra za 40zl chyba na allegro,zamontujesz je, wsadzisz niebieskie H4 i niebieskie postojówki i bedzie fajnie wygladalo i nie wydasz 4 stow tylko jedna :)

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lis 2006|, 2006 18:07   Re: Ksenon w Scorpio MK2?

GoLo napisał/a:
Regulację reflektorów posiadam, tak jak i wycieraczki ze spryskiwaczami, więc nie powinno być problemów z rejestracji i policją.

Mylisz się, by móc miec ksenony do tego co piszesz powinienieś też miec samopoziomujące się zawieszenie, regulacja reflektorow nic nie załatwia...
Jak jesteś zainteresowany tym tematem to w Poznaniu Cygaro ma w MK2 ksenony ale on ma raczej pełne ksenony, żadne udawane żarówki itp.. Odezwij sie do niego po szczegóły, ale on rzadko przegląda forum bo jest na etapie remontu i urządzania nowego nabytku - domu :)

Pozdrawiam
Szuler

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 00:02   

Szuler napisał/a:
by móc miec ksenony do tego co piszesz powinienieś też miec samopoziomujące się zawieszenie, regulacja reflektorow nic nie załatwia...
a powiedz mi - widziałeś kiedyś takie samopoziomowanie w jakichś skodach itp z ksenonami ? bo ja coś nie bardzo a jednak mają fabryczne ksenony :)

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 00:07   

Ktoś chyba pomylił samopoziomujące się nadwozie z samopoziomowaniem reflektorów :))

blasta
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 00:07   

maja samopoziomowanie reflektorow bo bez tego nie dostaniesz homologacji na lampy.. zawieszenie nie ma tu nic do rzeczy bo to ma dynamicznie niwelowac ruchy karoserii na wybojach zeby tym niebiskim snopem po oczach nie walilo.. z reszta na trasie w nocy swietnie widac kto ma fabryke a kto wydumke..

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 02:20   

blasta napisał/a:
z reszta na trasie w nocy swietnie widac kto ma fabryke a kto wydumke..

I tu się mylisz bo nawet fabryka daje po oczach.

blasta
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 02:36   

owszem tez oslepiaja ale zauwaz jak jedziesz sobie ze co ktores auto z niebieskimi lampami oslepia znacznie mocniej i do tego "skacze".. samopozimowanie nie jest perfect bo ma zwloke ale dosyc mocno niweluje nierownosci za to garazowe no coz.. wala w niebo oswietlajac korony drzew.. zwykle tuningi z czyms takim jezdza.. jak mi sie nie spieszy to zwykle zerkam co ma niebieskie swiatelka i co ktores auto to stary tuning.. zwykle tak to dziala ale tez nie zawsze :) pomijam kwestie zaliczenia przegladu w normalnym trybie.. z czym takim nie ma szans

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 02:53   

parę razy był już ten temat poruszany...
GoLo, nie kupuj tego zestawu, bo można go kupić znacznie taniej i to nie na allegro tylko w sklepie z 2 letnią gwarancją. dziś już jest troche późno, ale w ten wekhend opiszę dokładnie co i gdzie kupiłem (i tu serdeczne podziekowania dla irka ) i zamieszczę fotki z montażu i swoje wrażenia i mam nadzieję, że pomocne sugestie.

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 08:49   

Adam_2000 napisał/a:
Ktoś chyba pomylił samopoziomujące się nadwozie z samopoziomowaniem reflektorów :))

Przyznaje się do błędu :) . Zmieniłem avatarka i to mi tak namieszało w głowie, że głupoty piszę :) . Generalnie chodziło mi o to, że nie starczy regulacja reflektorów tylko potrzebna jest jakaś samoregulacja. I macie rację, raczej pewnie są to same reflektory a nie całe nadwozie samoregulowane :)

Pozdrawiam
Szuler

GoLo
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 08:55   

Cytat:
Mylisz się, by móc miec ksenony do tego co piszesz powinienieś też miec samopoziomujące się zawieszenie, regulacja reflektorow nic nie załatwia...

Pozwole sobie wkleić częśc tematu z forum Opla Calibry autorstwa "Masa"
Czemu akurat z tego forum? Bo w Calibrze ogólnie znany jest problem bardzo słabych świateł, wiec wiele osób przerabia je, czesto właśnie na kseony.

"Co mówią przepisy?

Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych. Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania). O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania, stosunkowo tani i raczej potrzebny (brud zbierający się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu.

Posiadacz przerobionych świateł może się również liczyć z zastrzeżeniami policjanta podczas kontroli drogowej (trzeba się z nimi liczyć w przypadku KAZDEJ przeróbki, nie tyko świateł), jednak jeżeli światła są prawidłowo ustawione i nie oślepiają innych nie powinno być problemów. Zresztą każdy posiadacz auta amerykańskiego wie, że policjanci zwracają uwagę na sam fakt przerobienia reflektorów i kłopoty ma posiadacz oryginalnych symetrycznych świateł (nie dostosowanych do europejskich standardów).
Kilkukrotnie sprawdzaliśmy (w kilku stacjach diagnostycznych) czy samochody przerobione przez nas przechodzą pomyślnie przegląd i w żadnym wypadku nie było problemów, diagności wyraźnie zwracali uwagę, że jeżeli reflektory świecą poprawnie, to nie ma powodów do niedopuszczenia do ruchu. Możliwe jest uzyskanie pisemnej opini rzeczoznawcy PZMot, wtedy nie będzie żadnych problemów."

Cytat:
GoLo, nie kupuj tego zestawu,

Nawet przez głowę mi to nie przeszło. To tylko taki przykład aby nakreślić co mam na myśli.
Osobiście planuje zakupić po dużo niższej cenie:
2 żarówki ksenonowe około 100zł sztuka
2 podstawki dopasowujące do H4, cena nie znana?
1 używaną przetwornicę (około 100 do 200zł) w komplecie z rozdzielaczem.

Cytat:
zamieszczę fotki z montażu i swoje wrażenia i mam nadzieję, że pomocne sugestie.

Bede czekać z niecierpliwością na twoje sugestie i ewentualne pomyłki oraz błędy (aby się na nich uczyć i ich nie popełnić :-D :twisted: )

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 09:01   

GoLo napisał/a:
Bede czekać z niecierpliwością na twoje sugestie i ewentualne pomyłki oraz błędy (aby się na nich uczyć i ich nie popełnić )
zobaczę, może już w dzisięjsząnoc się zbiorę do napisania.

[ Dodano: 2006-11-17, 09:04 ]
mam jeszcze pytanie pomocnicze:
czy w mk1 -2 światła drogowe są też na oddzielnych reflektorach dołączajacych się do świateł mijania? czy jest to rozwiązane żarówką z podwójnym żarnikiem?

GoLo
[Usunięty]

Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 09:19   

Cytat:
czy w mk1 -2 światła drogowe są też na oddzielnych reflektorach dołączajacych się do świateł mijania? czy jest to rozwiązane żarówką z podwójnym żarnikiem?

Hmm, w MK2 napewno są 2 oddzielne odblaśniki i 2 żarówki, do mijania H4, długie H3 (hyba). Ale nie pamiętam czy te odblaśniki stanowią jedną integralną część czy sa poporostu 2 oddzielne.
Zresztą to nie ma znaczenia bo światła drogowe "dołączają" sie do mijania.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |17 Lis 2006|, 2006 11:00   

W Mk1 jest podwójna H4 do mijania i długich (no i ew. H3 (chyba?) do dalekosiężnych jeśli są zamontowane).

Odpowiedz do tematu