$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - HELP BŁAGAM!!! CHŁODZENIE W 2,9 12V
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HELP BŁAGAM!!! CHŁODZENIE W 2,9 12V
Autor Wiadomość
b-project
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lis 2006|, 2006 15:13   HELP BŁAGAM!!! CHŁODZENIE W 2,9 12V

Witam!wrzuciłem sobie ten silnik do VW T3 i brakuje mi chłodzenia wodnego, nie wiem co gdzie idzie jaki przewód i gdzieanie nnie wiem w jakim kierunku co płynie, wszelka pomoc mi się przyda:),patrząc na silnik z przodu: między lewą głowicą a kolektorem ssącym w przedniej części silnika jest króciec od wody do czego on idzie(i jaki kierunek przepływu),do pompy wody wchodzi od lewej strony przewód połączony z chłodniczką oleju przy filtrze oleju-jaki kierunek przepływu i jaki przewód do tej chłodniczki ma być podłączony(nagrzewnicy powrót czy zasilanie); z prawej strony pompy skierowany ku dołowi króciec gdzie ma iść i jaki kierunek przepływu, oczywiście każda informacja czy jakieś rozgałęzienie jest czy coś to mnie ratuje:)z góry dziękuje za wszelką pomoc:)Pozdrawiam

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |10 Lis 2006|, 2006 17:03   

Jak ci nikt nie napisze, to jutro ci spiszę z natury, bo rysunki mam niewyraźne i ciężkie do zrozumienia jeśli się składa całość, a nie tylko kawałek ;)

Tak z głowy, z góry przy lewej głowicy wyjście małego obiegu z termostatu na chłodniczkę i nagrzewnicę, do pompy po lewej powrót, jak połączysz nagrzewnicę i chłodniczkę oleju to mało ważne, aby w szeregu, o ile pamiętam najpierw idzie nagrzewnica, potem chłodniczka ale to naprawdę mało istotne. Od pompy duże dziura to oczywiście chłodnica, mały króciec z prawej to chyba wąż do naczynka, ale tu już nie pamiętam dokładnie co i jak, bo mi się ogólnie mylą OHCe z V6 ;)

b-project
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lis 2006|, 2006 17:47   

Super:)to już z grubsza wiem:)ale jak byś sprawdził co i gdzie na 100% to masz u mnie %%:)jeszcze tylko w co podłączyć wyrównawczy:)serdeczne dzięki:) pozdrawiam

Boni 

Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 12:30   

Ok, szczegółowo z natury 12v 2.9 v6:

mały obieg:

góra termostat (przy lewej głowicy) > dół nagrzewnicy/góra nagrzewnicy > chłodniczka oleju > wlot na pompie góra-lewo

duży obieg:

duży wylot na termostacie (na nim jest mały króciec > góra naczynka) > góra chłodnicy/dół chłodnicy > duży wlot na pompie (dolny wąż chłodnica pompa z trójnikiem, trójnik > dół naczynka)

W twoim przypadku (przekładka w inną komorę inne wysokości itp) kierunek małego obiegu raczej nie ma wielkiego znaczenia.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 12:46   

Boni napisał/a:
chłodniczka oleju

Ona jest połączona z układem chłodzenia ???

b-project
[Usunięty]

Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 13:15   

:-d :)no to pięknie:)wielkie dzięki :-d , mam tylko jeszcze pytanko bo u mnie w busie jeszcze przy starym silniku zbiornik wyrównawczy był w mały obieg włączony i mi by pasowało żeby znów tak połączyć, czy to ma znaczenie w który obieg jest włączony??

A jeśli chodzi o pytanie Adam_2000 to chłodniczka przy filtrze oleju jest oczywiście połączona z układem chłodzenia bo inaczej jakby miała chłodzić? prawda:)

Serdecznie dzięki Boni uratowałeś mi życie:) :-d
a tu są fotki jak to wyglądało kiedyś a teraźniejszych fotek jeszcze nie mam:
http://img155.imageshack....10060759mo5.jpg
http://img179.imageshack....10060926ug4.jpg

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 14:59   

b-project napisał/a:
chłodniczka przy filtrze oleju

Ano... zapomniałem, że w tych motorach jest coś takiego.
Skojarzyłem to raczej z chłodniczką oleju automata :)

Boni 

Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 19:49   

Co do włączenia naczynka, to może jednak trzymaj się tego z oryginału, bo to bardzo dobre miejsce na podłączenie, i jak będzie inaczej, możesz mieć kłopoty z odpowietrzeniem. Najlepiej byłoby zachować wysokości względem siebie charakterystycznych punktów (silnik, chłodnica, nagrzewnica i naczynko) i miejsce podłączenia naczynka na samym dole, na powrocie chłodnicy, wtedy problemy z odpowietrzeniem będą jak w oryginale, czyli - żadne. Każda inna kombinacja może (ale - nie musi) rodzić mniejsze lub większe problemy z odpowietrzeniem a w ekstremalnym przypadku z chłodzeniem lub z wzrostami ciśnienia.
Ostatnio zmieniony przez Boni |11 Lis 2006|, 2006 19:53, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |11 Lis 2006|, 2006 22:37   

Boni, w 2.9 różnie były realizowane obiegi chłodzenia - u mine jest na jednym króćcu oryginalny fordowski gumowy kapturek zaślepiający.

Kosiarz
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lis 2006|, 2006 00:37   

dokladnie ja u siebie w scierwolcie tez mam jeden kruciec zaslepiony a silnik mam ze scorpio tak wogole

Ladna robota ten Twoj 2.9 wszystko nowe czy tylko po wierzchu pomalowany silniczek ??
a przypadkiem to nie ten co swego czasu wisial na allegro ??
Ostatnio zmieniony przez Kosiarz |12 Lis 2006|, 2006 00:39, w całości zmieniany 1 raz  

b-project
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lis 2006|, 2006 08:35   

W busach i tak trzeba odpowietrzać bo niestety wyrównawczy nie jest najwyższym punktem jest jedynie wyżej od silnika;)
http://img215.imageshack....kpowrotumd8.jpg
rozumiem że wyrównawczy ma być na tym przewodzie któy jest na króćcu oznaczonym strzałką:)no i co jest z tym króćcem któy jest zaślepiony do czego on służyć ma?

Kosiarz=>mój bus nigdy nie był na allegro mam go już ze 4 lata i ciągle jest robiony a silnik jest jedynie troche pomalowany, bo wyznaje zasade "im mniej rozbierany silnik tym lepiej dla niego" a nie chciałem głowic zdejmować

Boni 

Wysłany: |12 Lis 2006|, 2006 22:11   

Struna napisał/a:
Boni, w 2.9 różnie były realizowane obiegi chłodzenia - u mine jest na jednym króćcu oryginalny fordowski gumowy kapturek zaślepiający.

Pewnie, żę różnie, ale ten na moim 2.9 jest dość typowy, kiedyś sprawdziłem z jakimiś rysunkami z netu, była jeszcze wersja z górą naczynką do trójnika i zaślepką, coś jak w OHCu EFI, inne kombinacje pewnie też mogły się trafić.

Odpowiedz do tematu