$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jak wymienic zawieszenie ze sportowego na zwykłe?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wymienic zawieszenie ze sportowego na zwykłe?
Autor Wiadomość
robin34
[Usunięty]

Wysłany: |30 Paź 2006|, 2006 21:47   

katalogi podają ze do 2.9 24V są amory takie same jak do całej reszty i fizycznie pasują /mam załozone sachsa/,góra macpersona jest jest na pewno inna /łożysko i mocowanie/ przerabiałem temat. Mocrocat podaje jednak ze amory do niego sa inne i tylko do tej wersji / nr katalogowy/

cosin
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lis 2006|, 2006 11:20   

moj scorpion tez jakis taki twardy...amory sprawne, zawiecha bez luzow a przejazd przez byle dziure jest 4 x glosniejszy i bardziej odczuwalny niz w vectrze B. Bylem na sprawdzeniu zawiechy z mysla, ze amory wyjechane...a tu okazalo sie, ze zawiecha w super stanie, sprawnosc amorow okolo 75%

GoLo
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lis 2006|, 2006 12:41   

Cytat:
bo czuje sie jak w taczce

Mam ten sam problem :)
W moim też jest głośno i twardo jak jade po wybojach. Strasznie mie to irytuje.

Samochód klasy E a jeździ jak np Seat Ibiza. Miałem w takim podobne odczucia odnoście twardości i głośności.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Lis 2006|, 2006 20:40   

cosin, a jakie masz gumy ?

heavy
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2006|, 2006 22:25   

GoLo napisał/a:
Cytat:
bo czuje sie jak w taczce

Mam ten sam problem :)
W moim też jest głośno i twardo jak jade po wybojach. Strasznie mie to irytuje.

Samochód klasy E a jeździ jak np Seat Ibiza. Miałem w takim podobne odczucia odnoście twardości i głośności.

Z tego wnioskuje że to normalne dla wersji z silnikiem cosworth, ciągnie mnie żeby jakoś to zmienić, bo komfort jazdy zupełnie nie przystaje do klasy auta. Dawno bym się z ato zabrał ale boje się ze będą to wywalone pieniądze bo albo sie okaze, że jazda jest niebezpieczna, albo że się nie da zamontowac innych elementów. Problem jest na tyle wkurzający, że poważnie rozawazam sprzedanie tego auta, mimo że jest to właścieiwe jedyna jego wada...

Struna 

Wysłany: |6 Gru 2006|, 2006 11:14   

heavy napisał/a:
Problem jest na tyle wkurzający, że poważnie rozawazam sprzedanie tego auta, mimo że jest to właścieiwe jedyna jego wada...
jakiś dziwny jesteś:)

heavy
[Usunięty]

Wysłany: |6 Gru 2006|, 2006 23:20   

Struna napisał/a:
heavy napisał/a:
Problem jest na tyle wkurzający, że poważnie rozawazam sprzedanie tego auta, mimo że jest to właścieiwe jedyna jego wada...
jakiś dziwny jesteś:)

Hehe dodam moze ze tym Scorpio jeżdze na zmiane z ojcem od 1995 roku czyli 11 lat i ponad 200k km zrobiliśmy, z czego większość po ulicznych pobojowiskach w naszym miście, wierz mi że można mieć dosyć, bardzo chciałbym jakoś to zmienić nie inwestując przy okazji połowy obecnej wartości rynkowej w różne części, ale narazie nie widze jakiegoś dobrego rozwiązania, które na 100% by się sprawdziło, chyba nikt tego też nie robił...

Na co dzień jeżdze tez BMW e34 520 i dla porównnia, na kostce brukowej i torach tramwajowych jadąc 60kmh BMW jedzie się w miare normalnie, cicho i komfortowo, czując jedynie że cos pod kołami podskakuje, a Cossim przy 50 jest już tyle hałasu, że choć planowałem przejechac ten odcinek z tą samą prędkością to zwolniłem do 40ki

[ Dodano: 2006-12-06, 23:47 ]
Ciekawostką jest że przez 11 lat tłuczenia(200k km) po tym gównie zwanym polskimi drogami, z zawieszenia zostało wymienione 1 końcówka drążka i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam już co to było, co mysle jest wynikiem ekstremalnie dobrym i potwierdzałoby wyjątkowość tego zawieszenia, tym razem na +

Struna 

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 10:54   

heavy napisał/a:
Ciekawostką jest że przez 11 lat tłuczenia(200k km) po tym gównie zwanym polskimi drogami, z zawieszenia zostało wymienione 1 końcówka drążka i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam już co to było
a to z pewnością dlatego tak łomocze - nie sądzisz, że po 11 latach to już amory i inne elementy to pewnie w stanie agonalnym są :one:

heavy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 15:38   

Struna napisał/a:
a to z pewnością dlatego tak łomocze - nie sądzisz, że po 11 latach to już amory i inne elementy to pewnie w stanie agonalnym są :one:

hmm, co ja moge sądzić, jade na przegląd oni mi wszystko sprawdzają i mówią że wszystko jest ok, to mysle że jest ok... nic im więcej nie płace..

[ Dodano: 2006-12-07, 15:40 ]
Struna napisał/a:

hmm, co ja moge sądzić, jade na przegląd oni mi wszystko sprawdzają i mówią że wszystko jest ok, to mysle że jest ok... nic im więcej nie płace..Pozatym to auto chyba takie jest nie? Jak bys opisał swoje zawieszenie w porówniu z tym co miałes poprzendnio ? Duża jest różnica w komforcie?

Struna 

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 15:56   

no zupełnie inaczej wybiera nierówności - jakby nieco ciszej a to przecież nie tylko kwestia końcówek drążków, amorów itd ale i zużycia materiału w uchwytach na wahacze i inne elementy plus zużycie mocowań tapicerki itd, wszystko to w rezultacie daje mniej lub bardziej ciche zachowanie na nierównościach.
Ostatnio zmieniony przez Struna |7 Gru 2006|, 2006 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

heavy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 16:59   

czyli co? obecnie masz bardziej komfortowe zawieszenie niż w 12V ?

Struna 

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 17:04   

nie, jest w zasadzie takie samo ale nieco ciszej pracuje ( bo i nowsze przecież )
w 12V6 wymieniłem tylne amory na nowe to się komfort poprawił sporo.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 17:21   

lal, przez tyle lat nic nie wymieniales z zawieszenie ?? to musi jezdzic, wcale sie nie dziwie
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

heavy
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2006|, 2006 18:06   

Napisałem, że prawie nic, czyli końcówke drążka i coś czego nie pamiętam już. Nie wymieniane był nic więcej bo badania techniczne nie wskazywały takiej potrzeby... nie należe do oszczędzających na siłę i jak coś jest do wymiany to się wymienia.

Mówisz Struna że obecnie komfort jest nawet lepszy, ja zanim kupiłem BMW testowałem Scorpio V6 12v i tam była duża róznica na + w stusunko do mojego 24v, podejżewam więc że mogę mieć jakiś pakiet RS czy coś takiego, bo jeździłem juz róznymi autami i żadne nie miało tak twardej zawiechy jak moje scorpio...A na pewno jesli coś jest w moim do wymiany ( może i jest) to nie wpływało by to az tak znacząco...

Musze chyba podjechać do jakiegoś Forda żeby popatrzył na to.

Struna 

Wysłany: |8 Gru 2006|, 2006 13:48   

heavy napisał/a:
Mówisz Struna że obecnie komfort jest nawet lepszy
napisałem, że ciszej pracuje :) ale co do komfortu to bym akurat nie powiedział, że lepszy - 12V6 mi się zdecydowanie lepiej prowadziło w zakrętach, być może to kwestia opon i innego wspomagania ale w cossim mam wrażenie że za moment mi przód gdzieś ucieknie jak jadę w zakręcie nieco szybciej - muszę jeszcze geometrię sprawdzić czy jest OK.

Odpowiedz do tematu