$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Co sie dzieje z silikiem?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co sie dzieje z silikiem?
Autor Wiadomość
Szwedzik
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 18:04   Co sie dzieje z silikiem?

Witam wszystkich ;)
Mam Scorpio 94 2,0 DOHC + LPG. Niedawno miałem problemy z instalacją gazową (nierówne wolne obroty, brak mocy). Pojechałem do gazownika w Gliwicach, wymienił ustrojstwo (nie pamiętam nazwy) z membraną zapłaciłem ponad 300 zł. Jazda na gazie poprawiła się. Po tygodniu wróciły nierówne obroty (uczucie jakby silnik nie pracował na 4 cylindry), wymieniłem kable wysokiego napięcia (świece wymienione były wiosną. Jakieś 7000 km). Po wymianie kabli autko jaździło poprawnie jakieś 1,5 miesiąca. Po tym czasie auto zbuntowało się fekt był porażający. Po przejechaniu 5 km silnik zgasł. Silnik uruchomiłem dopiero po 20 min, udało mi sie przejechać 20 km i koniec. Auto zostało sholowane do mechanika który wymienił kopółkę i palec rozdzielacza. Miną tydzień. Dzisiaj wolne obroty były, ale po dodaniu gazu silnik gasł (podobny efekt w maluchu miałem jak utopił się plywak w gaźniku i zalewało świece). PO zagrzaniu silnika mogłem jechać, ale silnik pozwolił osiągnąć ok 2000 obrotów, powyżej tracił moc, gasł.
CO SIĘ DZIEJE?
POMOCY :(
Szwedzik - Chorzów

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 18:12   

Objawy wystepuja zarowno na benzynie jak i na gazie ?

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 19:35   

Witam
Ja też miałem takie objawy i bylo to spowodowane lewym powietrzem w dolocie poza tym sprawdz swiece i kable bo od tego duzo zalezy
pozdro

Szwedzik
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 22:52   

Objawy występują na benzynce, na gazie jest gorzej. Kable i świece wymienione (motorcraft), kopółka wymieniona tydzień temu.
Do tego doszły jeszcze kłopoty z odpaleniem.
Po przejechaniu kilku nastu kilometrów z granicą 2000 obrotów kłopoty z obrotami znikneły.
Zdzichu

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 23:06   

Byc moze faktycznie jakas nieszczelnosc w dolocie albo czujnik polozenia wału
Ostatnio zmieniony przez Pershing |14 Sty 2005|, 2005 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Szwedzik
[Usunięty]

Wysłany: |14 Sty 2005|, 2005 23:07   

2,0 DOHC

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |15 Sty 2005|, 2005 00:57   

Z głupia sie zapytam, a wody ci nie ubywa w zbiorniczku płynu chłodzącego? moze uszczelke szlag trafil i zalewa ci cylindy - efekt podobny

W tym silniku nie ma co pasc, jak na gazienie chec brykac to znaczy ze cos z ukłądem zapłonowym raczej nie paliwowym.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

maakee
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2005|, 2005 18:46   

A może katalizator?

Szwedzik
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2005|, 2005 15:46   

Całkowita zmiana nastroju. Od soboty silniczek na etylince nie grymasi, gazu nie tankowałem. :)
Nadal nie wiem co mu się stało!!!
Szwedzik

berkant
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2005|, 2005 22:15   

U mnie jest tak:
Odpalam na benzynie, wolne obroty dzialaja jak trzeba nie gasnie, rusza plynnie i wszystko jest git, jak sie juz troche nagrzeje i wchodzi na wyzsze obroty np na dwojce nagle traci moc i samochod zwalnia, przelaczam na trojke i zaczyna przyspieszal elegancko zaczynaja sie wyzsze obroty znowu traci moc i samochod zwalnia.
Jeszcze z tata do tego nie doszlismy co moze to powodowalc, nasze niesmiale spekulacje kreca sie wokol przycinania sie przepustnicy albo nie wystarczajacej ilosci powietrza potrzebnej do spalania (albo na odwrot).

Na benzynie jezdzi dobrze jak jest zimny a na gazie jezdzi dobrze jak jest goracy.

2,9 EFI V6 DOHC '89
Ostatnio zmieniony przez berkant |28 Sty 2005|, 2005 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Lut 2005|, 2005 17:23   

Spotkałem się z przypadkiem że przekaźnik odcinający wtryski na gazie jakoś dziwnie nie do końca rozłączał i auto szło na dwóch paliwach - efekt podobny - drastyczny spadek mocy. I jeszcze jeden przypadek - zaśniedziałe styki na elektrozaworach instalacji gazowej lub brak dobrej masy i wtedy też różnie może być.

Odpowiedz do tematu