|
kompletna wymiana tylnego zawieszenia |
| Autor |
Wiadomość |
WWWojciech [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 22:59 kompletna wymiana tylnego zawieszenia
|
|
|
Czy ktoś z grupowiczów przekładał całe zawieszenie do kombiaka'92 z sedana albo hatchbacka ? Czy te z sedana/hatchbacka pasują do kombi ? Jak to rocznikowo wygląda ? Skoro wahacz z 95 pasuje do 92, to czy będzie pasować cała reszta ? Według Wrocławskiego handlarza będzie No i też koszt 1000zł wraz z belką, a ja mogę mieć komplet za... 350zł :] ale od starszego modelu. Muszę wymienić, bo samochód już okrakiem jezdzi i nie można geometrii ustawić (z powodu jednego nowego wahacza). |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:05
|
|
|
| WWWojciech napisał/a: | | Według Wrocławskiego handlarza będzie | nie będzie - są inaczej amory mocowane w kombi ( wewnątrz sprężyny ) a w sedanach i liftach jest na zewnątrz srężyny do uchwytu na wachaczu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:28
|
|
|
| wahacze z wieloryba są inne niż w starym |
|
|
|
 |
WWWojciech [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:38
|
|
|
| Dobrze, ale z kombiaka 95 do 92 powinno pasować ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:42
|
|
|
| nie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
WWWojciech [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:51
|
|
|
| Przepraszam, ale chyba człowiek z Leśnicy (W-w) który się tym zajmuje, chyba zna się na rzeczy ? Mówi, że są potrzebne minimalne przeróbki,ale da się to zrobić. Nie mam pojęcia jakie to są przeróbki, ale wiem, że się da, bo już w niejednym kombiaku wyprostował koła. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:54
|
|
|
| WWWojciech napisał/a: | | Przepraszam, ale chyba człowiek z Leśnicy (W-w) który się tym zajmuje, chyba zna się na rzeczy ? | to po co tutaj pytasz - jak się zna to niech Ci to da na piśmie lub założy i po krzyku. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:55
|
|
|
jak się zna to niech Ci to przełozy - gratulacje i powodzenia |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lis 2006|, 2006 23:56
|
|
|
Witam! Nastepny lepszy od fabryki! Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 00:30
|
|
|
gość jest drogi jak cholera, i często rzeźbę robi, znajomemu wstawiał manuala zamiast ASB do wielorybka, później sypało mu się sprzęgło i nne rzeczy.
Gościu też skupuje podstawy kolektora ssącego od 2.0 16V za <200zł dokłada górę dorobioną przez "rzemiosło" i sprzedaje do 2.3 zamiast plastikowego za grubo ponad 800zł |
|
|
|
 |
WWWojciech [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 00:39
|
|
|
| Zadam pytanie w inny sposób : to co zrobić z zawieszeniem aby koła się nie rozjeżdżały jak u żaby ? Widzę, że ów fachman nie tu mile widziany. Fakt, jego kolega już jest bardziej kumaty i szanuje klientów, oraz uznaje reklamację części które u nich się zakupiło. |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 00:50
|
|
|
| no za wysokosc zawiasu odpowiada w kombi nivomat.. jezeli wahacze sa proste i nieuszkodzone to nie ma sie co ich czepiac (a niec nie pisales ze sa krzywe czy cos..) u Ciebie za wysokosc tylka odpowiadaja nivo.. nivomat to amor ktory sam trzyma wyskosc zawieszenia a nie robi tego sprezyna jak w autach normalnie to jest.. a ze konstrukcja zawieszenia jest w scorpio taka ze im nizej dupa siedzi tym bardziej kola sie robia /---\ jak podniesiesz tylek poprzez wstawienie nowych nivomatow to zawias wroci do niemal |---| |
|
|
|
 |
WWWojciech [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 01:02
|
|
|
Jeden z wahaczy pękł. Takich cyrków ze sprowadzeniem durnego wahacza to jeszcze w życiu nie widziałem.
WTOM: "Leśnica" zaproponowała taką kwotę za wahacz,że u konkurencji mogłem spokojnie za to 2 sztuki kupić!
Niestety lenistwo, pazerność owego człowieka przeszła najśmielsze granice dobrego wychowania i przy próbie kupna u niego usłyszałem "na razie są w samochodzie i nie chce mu się demontować". Marketing i obsługa klienta pierwsza klasa. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Wojcieszów nie miał żadnych wahaczy.
W efekcie końcowym został zamontowany wahacz w wersji od 95, jak się później dowiedziałem. Geometrii już się nie da ustawić, teoretycznie jezdzi bokiem, a na nowych oponach wyrzuca nawet na prostej drodze , o zakrętach nie wspomnę.
Jutro przejadę się do Carosa i powiem im o nivomatach, to może coś poradzą. Na razie nie odbierają telefonu (urlop mają, czy co ?). |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 01:11
|
|
|
| wstaw wahacze od tego co maja byc... moze sie roznia dlugoscia albo sa inaczej sentrowane i nigdy ich nie ustawisz.. szukaj na allegro przeciez tyle tego sciagneli na czesci.. wahacze to podstawa maja byc dobre i od modelu ktory masz pozniej dopiero walcz z nivo bo to jakby ma kolosalnie mniejsze znaczenie dla Twojego bezpieczenstwa |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Lis 2006|, 2006 01:33
|
|
|
| wahacze do kombi przejsciówki to ok 200 -300zł sztuka, od wieloryba sa inne mocowaia i dlugosci przez co samochod traci geometrie. nie rozumiem poco robic takie rzeźby. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|