|
Poważna sprawa z silnikiem |
| Autor |
Wiadomość |
Czen

Auto: Mondeo mk2 97 2.0 MSB liftback+LPG
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:26 Poważna sprawa z silnikiem
|
|
|
Witam mam spory problem. Kupiłem Forda Scorpio 2.0 16v + LPG.
Zauważyłem nie dawno ze ubywa płynu chłodzącego!!?? Wymieniłem nie dawno olej lany był półsyntetyk wiec wlałem również półsyntetyk no i się zaczęło po przejechaniu 1000km.Gdy rano odpalam auto chodzi jak by na 3 albo nawet 2 cylindry jak przegazuje to kopci na niebiesko (pali olej?) jak się troszkę rozgrzeje to jest lepiej, ale wczoraj autko było rozgrzane odkręciłem korek wlewu oleju do silnika MASAKRA musiałem szybko zakręcić, bo chlapie maxymalnie.
Co zrobić wymienić szybko oklej na mineralny? Wychodzi na to ze wcale nie jeździł na półsyntetyku tylko minerał i półsyntetyk wymywa nagar? Jak zimny to nie pali na wszystkie gary ubywa płyn uszczelka pod głowica ? zrobiłem dzisiaj trasę 400km i jest gorzej jak jest ciepły to tez zaczyna źle chodzić na gazie gorzej. Co myślicie?? |
| Ostatnio zmieniony przez Czen |22 Paź 2006|, 2006 18:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:32
|
|
|
Pewnie któraś cewka WN kończy żywot.
A to, że na pracującym silniku pryska olej, jak odkręcisz korek, to normalne, przecież tam chodzą wałki !
Nie kombinuj nic z tym olejem. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:37
|
|
|
| Jeżeli się rozgrzeje jest ok. A jeżeli odkręcę korek to wie, że wałki pracują – ale czy ma być wyczuwalne ciśnienie? I czemu ubywa wody? Nigdzie nie cieknie!! Nie jest tak, że uszczelka walnięta jest i dopóki nie rozgrzeje się i woda nie odparuje to świece są zalane ??Cewki są nowe kable świece i kable doprowadzajace prad do cewek.NOWE po wymiane oleju zaczoł żle chodzić ilej klarowny |
| Ostatnio zmieniony przez Czen |22 Paź 2006|, 2006 18:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:45
|
|
|
| Ja bym sprawdził cy nie ma jakiegoś wycieku płynu chłodzącego. Jeśli nie ma to wszystko wskazuje na uszkodzenie uszczelki pod głowicą ( ew. samej głowicy). To że nie pali na wszystkie cylindry na zimno to efekt przedostawania się płynu chłodzącego do cylindrów. Chlapanie olejem może być efektem przedmuchu ciśnienia sprężania do skrzyni korbowej. Jedno i drugie wskazuje bezwstydnie na uszczelkę podgłowicową lub pęknięcie głowicy. Wymiana oleju raczej nie będzie tu powodem Twoich kłopotów. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:50
|
|
|
| uszczelka cena? wie ktoś?? |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:06
|
|
|
| Czen napisał/a: | | uszczelka cena? wie ktoś?? |
Jakieś 800 zł się powinieneś zamknąć jak nic po drodze nie wyskoczy nowego. |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:08
|
|
|
| 800zł za co? |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:10
|
|
|
| Wymiana uszczelki pod deklem, głowicą, planowanie głowicy, robocizna. |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:22
|
|
|
jak mi konczyla sie uszczelka to mialem problemy z odpaleniem tzn. po odpaleniu pracowal na 2 -3 cylindry, a w koncowej fazie zaczal przerywac na wysokich obrotach.
oczywiscie chlal plyn, pojawialy sie babelki w zbiorniczku itp. sprawdz jeszcze czy masz twarde rury od chlodnicy na rozgrzanym silniku. u mnie byly twarde ze nie
moglem ich scisnac. wykrec swiece i zobacz czy nie pojawila sie na nich rdza. jest wiele sposobow na diagnoze, mechanik na pewno sie zorientuje. koszt wymiany zalezy
co oprucz uszczelki bedziesz wymienial. mnie to wynioslo: planowanie glowicy ( konieczne) 70 zl, uszczelka : victor reinz 90zl . dla mechanika 250 . nie wymienilem
zadnego slizgu ( byly ok ) nie wymienialem srub ( ponoc trzeba ale ja to olalem), napinacz zostal stary ( ponoc wymienic nalezy ale ja to o...) .wymien przy okazji uszczelniacz zaworowe. pozdr
[ Dodano: 2006-10-22, 19:24 ]
| megalith napisał/a: | | Wymiana uszczelki pod deklem |
kosztuje ta uszczelka sporo ale dasz dobry silikon i bedzie ok |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:30
|
|
|
| jak się rozgrzeje to węże jak kamienie wiec uszczelka i jeszcze cos zauważyłem 2 razy na światłach temperatura wody szła do góry do czerwonego nie doszło było daleko, ale wskazówka do góry szła? |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 19:41
|
|
|
| Czen napisał/a: | | jak się rozgrzeje to węże jak kamienie |
to jak u mnie i to byla niestety uszczelka. przestan na razie eksploatacje auta bo w glowicy robi sie poduszka powieterza, plyn nie chlodzi miejsca uszkodzenia i w wyniku roznicy temperatur pomiedzy poszczegolnymi cylindrami moze dojsc do pekniecia glowicy.
| Czen napisał/a: | | jeszcze cos zauważyłem 2 razy na światłach temperatura wody szła do góry do czerwonego nie doszło było daleko, ale wskazówka do góry szła? |
tak pod koniec to powinny sie wentylatory zalaczyc. ( najpierw pierwszy potem oba na raz, niech mech sprawdzi czujnik od wentli bo lubi sie zepsuc. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 21:50
|
|
|
Właśnie, zapomniałem o napinaczu łańcuszka |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 07:52
|
|
|
No to super widze że troszke mnie to bedzie kosztowało. A na te przedmuchy to wystarczy wymienić pierścienie na tłokach ? i czy to jest droga impreza ?
Jak myślicie:
- uczczelka
-planowanie
-wymiana pierścieni(jeżeli jest to potrzebne!!!)
-robocizna
1tyś zł wystarczy?
P.S. moze ktoś ma mechanika niedaleko od Płocka mechaniora badz w Płocku
moze ktoś jest mechanikiem i ma miejsce by pomógł to zrobic moze sie dogadamy.
Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 15:54
|
|
|
| Czen napisał/a: | No to super widze że troszke mnie to bedzie kosztowało. A na te przedmuchy to wystarczy wymienić pierścienie na tłokach ? i czy to jest droga impreza ?
Jak myślicie:
- uczczelka
-planowanie
-wymiana pierścieni(jeżeli jest to potrzebne!!!)
-robocizna
1tyś zł wystarczy?
P.S. moze ktoś ma mechanika niedaleko od Płocka mechaniora badz w Płocku
moze ktoś jest mechanikiem i ma miejsce by pomógł to zrobic moze sie dogadamy.
Dzięki i pozdrawiam |
Jakie pierścienie, chłopie, to nie epoka Żuka, taki silnik pierścienie/tłoki, panewki/wał, wytrzymuje koło 500tys.km, chyba, ze byl ze 100 razy przegrzany na maxa, zrob z głowicą i będzie efekt, 1000zł jak będziesz mial szczęście, wystarczy, aha, i polecam jednak wymienić śruby i napinacz:-)
Uszczelka pod dekiel przy wydatku rzędu prawie tysiaca złotych to też nie majątek. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |23 Paź 2006|, 2006 16:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Czen

|
Wysłany: |15 Lis 2006|, 2006 07:50
|
|
|
Witam auto odebrane okazało się ze uszczelka pod głowica walnięta wymiana uszczelniaczy na zaworach , planowanie no i odebrałem autko cała impreza 800 zł autko jeździ a i pytanko kolektor wydechowy troszkę pęknięty pospawać można czy lepiej kupić cały ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|