|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
mam automata |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Paź 2006|, 2006 21:44
|
|
|
| no ale praktyka pokazuje co innego. poza tym reguluje sam bodajże +5-5 stopni - a co jak masz ustawione o 10 stopni na - ? to nie dociągnie do właściwego . |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |18 Paź 2006|, 2006 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |19 Paź 2006|, 2006 12:25
|
|
|
Struna, wiele rzeczy da się przestawić, pytanie co to daje. Normalnie EEC i TFI pracują na warunkach:
- sygnał PIP z TFI do EEC, 45 do 55Hz dla 1000rpm, 50% wypełnienia (SEFI nieco inaczej) i narastające zbocze w pozycji 10 stopni od zwrotu
- EEC bierze pod uwagę PIP i sygnały z czujnika wału (obrotów), temperatury ECT i ACT ("ssanie") , TPSa i sond lambda, i _następny_ sygnał odpalania cewki SPOUT z EEC do TFI (opadające zbocze odpala) jest opóźniane wg. tego co se wyliczy i wyczyta z map zapłonu.
Granice map zapłonu to od 9.25 stopnia aż do 46 stopni, poprawki od ACT i ECT to po parę stopni +/-, kręcąc aparatem przesuwasz się (dodajesz lub odejmujesz) po mapach o te parę stopni w góre czy w dół, ale jeśli z czujnika wału i lambdy przychodzą nagle bzdury, EEC "ześlizguje się" po mapach z powrotem, albo przełącza się na inną mapę (inny tryb pracy). Jak już "przekręcisz" aparat, że EEC wypadnie pod lub nad mapę zapłonu, no to zmieniasz wszystkie charakterystyki silnika, spalanie, trwałość itd. Czy skutki będą pozytywne czy negatywne, to jest bardzo otwarte pytanie bo przy EEC to można przecież nawet zmusić go do pracy w trybie awaryjnym LOS (wtedy ignoruje wejścia, wyłącza wszystkie duperele, włącza tylko pompę paliwa a wtryskiwaczami steruje PIP) i dalej powinien JAKOŚ jechać, tyle że co to będzie za jazda |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |19 Paź 2006|, 2006 12:33
|
|
|
| Speedo napisał/a: | Na zlocie u kol. Michała była inna sprawa, on miał źle aparat wsadzony i trzeba było poprawić
| no i właśnie o to mi chodziło - jak jest coś źle zrobione to wtedy regulacja/poprawa przynosi pozytywne skutki |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Paź 2006|, 2006 21:55
|
|
|
| Boni napisał/a: | - sygnał PIP z TFI do EEC, 45 do 55Hz dla 1000rpm, 50% wypełnienia (SEFI nieco inaczej) i narastające zbocze w pozycji 10 stopni od zwrotu
- EEC bierze pod uwagę PIP i sygnały z czujnika wału (obrotów), temperatury ECT i ACT ("ssanie") , TPSa i sond lambda, i _następny_ sygnał odpalania cewki SPOUT z EEC do TFI (opadające zbocze odpala) jest opóźniane wg. tego co se wyliczy i wyczyta z map zapłonu.
Granice map zapłonu to od 9.25 stopnia aż do 46 stopni, poprawki od ACT i ECT to po parę stopni +/-, kręcąc aparatem przesuwasz się (dodajesz lub odejmujesz) po mapach o te parę stopni w góre czy w dół, ale jeśli z czujnika wału i lambdy przychodzą nagle bzdury, EEC "ześlizguje się" po mapach z powrotem, albo przełącza się na inną mapę (inny tryb pracy). Jak już "przekręcisz" aparat, że EEC wypadnie pod lub nad mapę zapłonu, no to zmieniasz wszystkie charakterystyki silnika, spalanie, trwałość itd. Czy skutki będą pozytywne czy negatywne, to jest bardzo otwarte pytanie bo przy EEC to można przecież nawet zmusić go do pracy w trybie awaryjnym LOS (wtedy ignoruje wejścia, wyłącza wszystkie duperele, włącza tylko pompę paliwa a wtryskiwaczami steruje PIP) |
Moglbys podac zrodlo tych wiadomosci. Troche ostatnio szukam o EEC ale takich szczegolow nie znalazlem. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 09:18
|
|
|
i jeszcze zdekoduj teksty PIP ( picture in picture jak dla mnie ) TFI, SEFI, SPOUT ? |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 18:18
|
|
|
Szczegóły zbierane przez lata (ja mam Sccopio od lat chyba 8, a internet jeszcze dłużej )z różnych artykułów i opisów z różnych miejsc z intenetu, stron, for userów i tuningowców, przeważnie amerykańskich.
SEFI to któryś silnik bodaj od Mustanga, chodził na EECIV ale nas nie dotyczy, tam jest inny PIP nawet (ciekawie zrobione - koduje pierwszy tłok węższym impulsem), i EEC jest mocno zmodyfikowany. TFI to moduł zapłonu, to czarne na aparacie lub na błotniku, thick film ignition, niby że to hybrydowy scalak, PIP to profile ignition pickup, czyli zbocze narastające do zapłonu, SPOUT to spark output, sygnał wyzwalania zapłonu z EEC, na moduł i cewkę.
Do tego co pisałem jedna poprawka - nie dam głowy za granice kątów (9.25 do 46) na mapach zapłonu, bo po przyjrzeniu się dokładniej nie wiem na pewno czy te mapy które mam są od Scorpio, mogą być od czegoś innego, np. od EECIV z Mustanga |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 19:37
|
|
|
| Boni. Coś z tym tłumaczeniem skrutów to nie tak. SEFI oznacza sekwencyjny system wtrysku paliwa( każdy wtryskiwacz dostaje sygnał indywidualnie). EFI system wtrysku paliwa tzw. full group. Wtryskiwacze pracują parami (jeden sygnał z kompa obsługuje dwa wtryskiwacze). |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 19:38
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | jeden sygnał z kompa obsługuje dwa wtryskiwacze). |
Albo nawet trzy. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
blasta [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 19:40
|
|
|
pewnie i cztery tez sie znajda |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 19:42
|
|
|
| Zależy jaki to silnik. Ja z przyzwyczajenia piszę o R4 |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 22:09
|
|
|
Dżizaz, ja zakładałem że każdy wie co to SEFI, i tłumaczyłem w kontekście scorpiowego EECIV. Istniała wyjątkowa wersja EECIV przystosowana do jakiegoś (nie pamiętam jakiego, bodaj Mustang) silnika z SEFI, tam była specjalna tarcza czy kubek na hallu, kodująca szerokością impulsów PIP zapłon dla 1 cylindra, właśnie po to żeby EEC wiedziało który tłok nadlatuje i zrobiło SekwencyjneEFI. Nie pytaj mnie jak zrobili wyjścia z tego EEC, bo tej części nigdzie nie znalazłem (inna sprawa że nie szukałem mocno), oczywiście, że normalny EEC ma dwa banki wtryskiwaczy, nie ważne czy jest dla R4 albo V6 w Scorpio czy V8 w Lincolnie, zastrzegłem się tylko że istnieją też wersje nienormalne |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |20 Paź 2006|, 2006 22:23
|
|
|
| w r 4 3, i 4 jest rozruchowy osobno |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |