|
Uderzenia na układzi enapędowym |
| Autor |
Wiadomość |
Burza [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 13:50 Uderzenia na układzi enapędowym
|
|
|
Hey witam cześc i czołem jestem nowy ale nie zielony (no w niektórych sprawach tak)
Mam problem ze świeżo nabytą scorpuką 1987 2.5 Diesel wolnossący PSA.
Mianowicie ruszam i z 1 na 2 jest mega uderzenie JEB! i podejrzewam luz na ataku w dyfrze,można to tak sobie na beszczela dociągnąć?? czy lepiej szukać innego dyrfa? jakie przęłożenie ma diesel??
Dzięki za możliwośc i pozdro. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 21:12
|
|
|
A masz uderzenie przy ruszaniu na wstecznym? Może to krzyżaki, albo podpora?
Dyfer jaki nie wsadzisz to pojedzie dobrze, nie masz się co martwić. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 21:27
|
|
|
| Burza napisał/a: | | z 1 na 2 jest mega uderzenie JEB! | hmm... a na innych biegach nie ma? |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 21:48
|
|
|
dziw, ze tylko na 1 i 2. Ja mam straszne luzy na dyfrze bo sam sobie em winien. Przez to mam jeb na kazdym biegu ale nie az takie jak Twoje....hmmm.
Dyfry sa roznie poprzekladane. Chcesz miec, jak do tej pory to sobie szukaj od twojego, jak Ci drobna roznica powiewa, to bierz pierwszy z Allegro
Errata: Nie bierz z Allegro bierz od chlopakow z FST. Pewne i taniej. |
| Ostatnio zmieniony przez Michal2110 |1 Paź 2006|, 2006 22:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 21:56
|
|
|
| nie, nie- nie z allegro- na forum mamy dyfrow a dyfrow |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 22:03
|
|
|
Fakt, moj blad przepraszam |
|
|
|
 |
Burza [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Paź 2006|, 2006 23:08
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi
Coś nie coś wiem mam luz straszny na lewej półosi atak też ma luz i krzyżak ma luz więc będe to eliminował poprzez wymianę.
A i pytanie do dieslowców czy w klekocie jest przeciwwaga na skrzyni na ogonie czy nie powinno jej być? bo np.znajomy w 2.0 OHC ma takiego kloca na dwie śruby i u mnie miejsce jest na to to.
Pozdro for all
[ Dodano: 2006-10-03, 11:40 ]
Da się taniej dostac przeguby niż 100zł za sztukę? http://www.allegro.pl/ite...01_16_1005.html
Wymieniłem łąpe skrzyni jest trochę sztywniej tamta była wypracowana no i fabryka bo na nitach dałem za poduszkę skrzyni 70zł w TRE-MAR na UL.Okrzei to tak dla mazowszanek informacja.
Musze jeszczę ogarnąć te przeguby to coś metalowo gumowe nawet nie wiem jak wygląda co trzyma most i ew.podporę ale planuje jeszcze jednym rzutem zrobić sprzegło bo coś szarpie przy ruszaniu...grrr paranoja ale
CZY MI SIĘ WYDAJE CZY KOSZT BĘDZIĘ NA POZIOMIE...ał...
Sprzęgło do 2.5TD
-tarcza 250zł???
-łożysko 60zł???
-docisk 300zł??
-łożysko igiełkowe 70zł???
-ew.łożysko wałka głownego w skrzyni 129zł???
Dalej
-przegub gumowy wału 150zł???
-podpora 80zł??? w podróbie ;]
-przeguby 4x100zł????
-zawieszenie mostu 150zł??
AAA i jeszcze
Krzyżaki z montażem 350zł????
Masakra...
[ Dodano: 2006-10-03, 11:48 ]
aa tam nie może być TD sie rozpędziłem tylko D jak Deisel ;] |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 00:08
|
|
|
Mam taki sam silnik tylko na turbince ale nic do skrzyni nie mam przykręconego.
Jeśli chodzi o sprzęgło to sam w tej chwili jestem w momencie wymiany i z tego co widziałem to jakiś gościu ogłaszał się na allegro ze sprzęgłem do mojego kompletnym za 414zł (VALEO) niejaki auto_barti musiał byś się do niego odezwać. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 09:16
|
|
|
| Burza napisał/a: | -przegub gumowy wału 150zł???
-podpora 80zł??? w podróbie ;] | - przegub w podróbie za niecałe 40 pn kupisz - a z podporą powodzenia - niedawno temat przerabiałem i podróby w zasadzie nie ma - chociaż do 1987 to może coś znajdziesz. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Burza [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 21:06
|
|
|
Więc wysżło całkiem różnie z tymi gratami bo:
-nowe przeguby razem z manżetkami opaskami itp. 4 szt za 400zł85gr
-dyfer ze szpera od 2.9 stan bez luzów tj.zajebisty za 170zł (było warto bo suchutki)
-Skrzynia do Diesla N9 350zł
-wał napędowy bez luzów z super podporą i do tego zmiana wkłądki do skrzyni na ten co samą gumę się wymienia wczesniej ten zalany w gume 150zł
Jeszcze myślę nad gumą trzymającą dyfer tam podporę dyfru bo mam taką miętką starsznie
Odkryłem przy okazji troche purchli to je ciach fibrą potem kwasem fosforowy to oblałem wszystko jutro płukanie schnięcie jakiś grunt potem czarne chloro.
Mam jescze cholera temat musze progi zszyć bo jak to w scoprio poszło ich łączenie wyciąlem w cholere rudego i mam otwarte od dołu progi od góry nie widać
Co tam jeszcze mmm uszczelnienie na wale korobowym uszczelka pod głowicą regulacja początku tłoczenia ustawienie ciśnienie wtrysków ...maaaaaaaaaaaaasakra...
Ps.To normalne bo jakoś się nie przyglądałem że po wyjęciu wpustu półosi z pisaty koło łapie jakiegoś na niej luzu?? czy mam coś rozjebane ??
bo tak podniosłem koło już jak nie było wpustu i taki jakiś luzz (tylko pionowy) i o co kaman ale sobie pomyślałem że to wpust i jak się dojebie tą wielką nakrętke to się kasuje jakiś tam luzz
ale tam są chyba dwa płaskie łożyska jak w Tico ;]
[ Dodano: 2006-10-13, 21:27 ]
ALE JAJCA BYŁY Z PÓŁOSIAMI PANOWIE!!!
No to ma nowy zestaw końcówek firmy Toya (innego na szybko nie było) i zakupiny ot tak przypadkiem zestaw (też Toya) Torx kolan (wygląda jak jakiś zagięty w 1/3 długości drut ze złomu tryśnięty srebżanką i na gorąco sklepany formą w kształt gwiazdki Torx,nie...nie kuty he he)
Ok podchodze do bryki z końcówką Toya na 1/2 cala na terkotce-grzechotce...czyszczę śrubę malutkim torxem kolanem,wkładam końcówkę ,dobijam młotkiem,zakłądam terkotkę-grzechotkę...KRĘCĘ!!! i pyk...po kluczu śruba jak była tak została nie ruszona nawet nie uszkodzona...
Po urwaniu dwóch tych plastelinowych końcówek dla jaj sobie pomyślałem aaa to jeszcze rozjebie te kluczę kolana i sie pochwalę w sklepach jaka to lipa starszna...
A tymczasem przy użyciu tego "druta" odkręciłem śruby od strony dyfra!!! (no musiałem kawałek przedłużki to nadał się rurkowy klucz 8/10 :] ) te od storny koła nie było dostępu to z piast wybiłem a nakrętki te 38 czy tam 40 odkręciłem po fakcie nieposiadania takiego klucza kluczem hydraulicznym typu żaba ale ta taka pozioma łądnie się zaklinowało no to stanąłem na klucz parę delikatnych tąpnięć i się odkręciły (LEWA LEWY GWINT wiem wiem...)
Toya Toyi nie równa....He he
Ps.to była linia classic czy tam standard 2 gwiazdki bodajże... |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Paź 2006|, 2006 00:27
|
|
|
ciekawe tylko jak bedzie na tym dyfrze mulil?? bo jezeli sie nie myle to masz jeszcze wieksza roznice przelozen pomiedzy 2.5 D a 2.9 niz pomiedzy moim 2.0 a 2.9. no i nie rozpedza sie to zbyt ciekawie
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Burza [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Paź 2006|, 2006 17:46
|
|
|
No jak to? toć 2.9 ma most szybszy a Diesel się wolno kręci przez co nie może miec krótkiego mostu a chyba 2.9 ma najbliższą wartość do całości bo np.w Taunusach jest tak że motor 1.3r4 ma most 4:11 a 2.3v6 ma 3:44 no to tu tak samo analogicznie 4cyl w benie będą miały dalej do jedności bo obroty i inna charakterystyka a silniki jak v6 i Diesel z dużym momentem w dolnym zakresie obrotów mosty zbliżóne do całości...
według mnie na tzw oko mosty mają to samo albo bardzo zbliżóne przełożenie tylko że ten od 2.9 ma mocniejsza szperę. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Paź 2006|, 2006 12:16
|
|
|
no moj 2.0 na moscie od 2.9 jezdzi malo ciekawie. temu juz w garazu lezy most od 2.0. przyspieszac to to nie chce. no i ja to zwlalam na most bo wszystko inne jest przelozone ze starej budy do tej co jezdze teraz. a dokladne porownania przyspieszen itp to zrobie dopiero jak zdecyduje sie na przekladke czyli chyba dopiero po zimie. bo sam jestem ciekawy jak to sie zmieni. a most moze i szybszy jest. w zasadzie napewno jest ale mocy mu nie starcza na dobre przyspieszenie wiec szybko i tak nie ma gdzie pojezdzic chyba,ze z gorki zlapie predkosc to leci,ze az milo
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2006-10-29, 15:49 ]
znalazlem przeloznia mostow ktore mialem chyba z forum na kompie:
2.0i 8V - 4.09
2.0i 16V - 4.27
2.3i 16V - 3.91
2.9 V6 24V - 3.64
2.9 V6 12V - 3.91
2.5TD - 3.36
a jak tam Burza. zlozyles to juz?? i jak tak to jak jezdzi??
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
|
|