|
pompa paliwa |
| Autor |
Wiadomość |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Paź 2006|, 2006 17:42 pompa paliwa
|
|
|
witam.
dzisiaj odpalalem normalnie jak co dzien, nic sie nie dzialo. w drodze gasilem samochod kilka razy i wszystko bylo ok. nigdy nie mialem problemow z popma, zadnych przerw w
pracy silnika , slabszych wysokich obrotow itp., paliwa mam zawsze okolo polowy zbiornika. w drodze do katowic chcialem przelaczyc na benzyne i nic auto przestalo
jechac, przelaczylem na gaz i dalej zaskoczyl. z tego co zauwazylem to po przekreceniu kluczyka kiedys slyszalem jak na chwile sie zalacza, teraz nic. w bagazniku wciskalem
wylacznik ( po przekreceniu kluczyka nie mam napiecia na tym wylaczniku) co moglo sie zepsuc bo mam nadzieje ze nie pompa. stalo sie to nagle i przypuszczam ze gdzies sie
rozlaczylo tylko gdzie mam szukac??? w malej skrzynce bezpiecznikow ( od pasazera ) jest bezpiecznik 15A oznaczony dystrybutorem i na nim tez nie mam napiecia. pomocy |
|
|
|
 |
Mipedz [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 15:54
|
|
|
Jeżeli nie słyszysz jak pompa pracuje to po sprawdzeniu bezpieczników trzeba się za nią zabrać. Ja ostatnio wyciągałem pompę bo myślałem, że popsuta - jak się jednak okazało tylko połaczenia się rozszczelniły i to wystarczyło by sprawę zamknąć.
Wyciągnięcie pompy wymaga zdemontowania baku paliwa. Gdyby pompka poszła to napewno znajdziesz na allegro - pompka to naprawdę nie jest wielki problem. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 16:14
|
|
|
| po tym co piszesz szukal bym czegos w sterowaniu, odcieciui przez gazownikow itp raczj niz w pompie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
robert sadowski [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 16:50
|
|
|
witam rafale ja mam ten sam problem kilka dnia temu wymieniłem pompę ia utko latało jak należy aż do wieczora iedy to wyjołem akumulator i go naładowałem od tego monentu pompa działa ale nie złączają sie wtryski i odpalam i jeżdzę na gazie
w poniedziałek stawiam do elektryka bo nie wiem co może być |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 16:54
|
|
|
| ale to nie znaczy że u każdego będzie tak jak u Ciebie - ten sam objaw może być powodowany kilkoma różnymi przyczynami przecież. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
robert sadowski [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 18:03
|
|
|
| mój problem miał tylko przytoczyć jak wiele jest możliwości usterki tego układu i na co można zwrócic uwagę gdy to nas dopadnie. |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2006|, 2006 23:12
|
|
|
w prawym przednim slupku drzwiowym mam przekaznik pompy z jakims sterowaniem do niej i tam cos zdechlo. elektryk powiedzial mi ze mam dodatkowe reczne odciecie pompy paliwa -moze wlasnie zadzialalo. tylko szkoda ze zadzialalo na wlascicielu. ehhh te rzezby. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 09:38
|
|
|
| olo napisał/a: | | w prawym przednim slupku drzwiowym mam przekaznik pompy z jakims sterowaniem do niej | ?? jak to w słupku ? |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 12:50
|
|
|
no w slupku.
dokladnie w tym miejscu( zdjecie nie jest z mojego auta, chodzi mi o wskazanie dokladnie miejsca) . tam jest taka plastykowa oslonka i pod nia mam przekaznik. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 13:06
|
|
|
to ewidentnie rzeźba jakaś - no chyba, że w oczatych to tak fabrycznie spierdzielili |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 13:09
|
|
|
1 ona ma przejściówke, 2 ewidentna rzeźba pewniejakieś odciecie wtrysku do gazu czy pomy do gazu ew jakies zabezpieczenie antykradzizowe |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 13:28
|
|
|
| w schowku mam taki pstryczek co jak go pstrykne to prestaje chodzic pompa. takze zabezpieczenie zrobione. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 13:30
|
|
|
| no to takie ręczne odcięcie pompy. a co do Twojego problemu to podaj na pomę "na krótko" zasilania i posłuchaj czy ruszy - będziesz wiedział, czy problem jest w sterowaniu czy też pompa umarła. Oczywiście zakładam, że wyłącznik wstrząsowy sprawdziłeś ? |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |11 Paź 2006|, 2006 13:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 13:57
|
|
|
Jeśli ci pompa padła i masz hak to powodzenia z wymianą.
Belka haku zasłania śrube obejmy zbiornika, więc zwalić hak albo przeciąć obejme, a potem ja skręć(ja tak mam już 1,5 roku i nic się nie dzieje). |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2006|, 2006 14:08
|
|
|