|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Spalanie w 2,9V6 - co Wy na to madre glowy?? |
| Autor |
Wiadomość |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |6 Wrz 2006|, 2006 20:27
|
|
|
Ja właśnie policzyłem wynik za cztery ostatnie tankowania, mniej więcej 50/50% miasto-szosa, 15,5/100, ale to 1gen i muł, wyprzedzam raczej na beni.
IBOL, blos nie blos, cudów nie ma, silnik wychla ile ma wychlać |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2006|, 2006 20:52
|
|
|
| fiebik napisał/a: | | I tak na marginesie - Passat jest lżejszy, pewnie był w manualu i jak chcesz jeżdzić tanio, to zawsze możesz sobie kupić jakiegoś golfa. |
Fiebik, nie zrozumiales moich intencji. Tanio, to chyba na olej slonecznikowy, bo na pewno nie zadnym scorpio. Do scorpio mam sentyment ale chcialbym by spalanie miescilo sie w granicach rozsadku a nie jak dzisiaj miasto/trasa styl "normalny" i 18l
| Aro napisał/a: | | A u Ciebie na pewno ze skrzynią wszystko w porządku? |
Skrzynia do niedawna delikatnie ciekla przy wysokich obrotach ale chodzila idealnie. Teraz z niewiadomych przyczyn, po zmianie oleju w silniku przestala ciec. Niemalze nie slychac jak zmienia biegi.
| Struna napisał/a: | | Ibol - mi na trasie to ciężko zejść poniżej 13l a nieraz i 18 opali więc nie jest źle |
No tos mnie Struna pocieszyl ...
| Michal2110 napisał/a: | | IBOL, moze Ty po prostu musisz wyjac podkowy z prawego buta |
Problem lezy w tym, ze po miescie potrafilbym i nawet probowalem - wyszlo 17l styl jazdy - emeryt.
W trasie probowalem (do 120km/h) i wychodzi 12l ale nie potrafie, bo zasypiam a jesli zaparlbym sie i sprobowal tak do 100km/h, to jeszcze po przebudzeniu otworzylbym drzwi i wysiadl, wiec probowac nie bede
[ Dodano: 2006-09-06, 20:57 ]
Sadzac po opiniach musze pogodzic sie z takim spalaniem, ewentualnie podjac jakies decyzje.
Szkoda tylko, ze kiedy wczesniej zapatrywalem sie na 2,9, to wiekszosc opini byla po mysli, ze duzy silnik w cale nie musi duzo palic, wlacznie z przykladami i nie prowokujcie mnie bym tego szukal po forum |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |6 Wrz 2006|, 2006 21:00
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | ... nie prowokujcie mnie bym tego szukal po forum |
Poszukaj, poszukaj !! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2006|, 2006 21:20
|
|
|
| Poszukam, ale prosilbym kolegow aby odniesli sie rowniez do innych kwestii poruszonych w mojej wypowiedzi, jak np OMVL itp. |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2006|, 2006 23:42
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | ze po miescie potrafilbym i nawet probowalem - wyszlo 17l styl jazdy - emeryt. |
| IBOL napisał/a: | | W trasie probowalem (do 120km/h) i wychodzi 12l ale nie potrafie, bo zasypiam |
W miescie za duzo, a w trasie to sie zgadza. Mi pali 14,5-15 L w miescie ale mam drewniany kolek pod pedalem gazu
Jak Ci w miescie kopci wiecej jak 17L, a sie nie spieszysz nigdzie to za duzo....
Mi sie wydaje, ze Tobie mimo wszystko Scorpio za duzo pali.... zwlaszcza w miescie...
Walcz z tym Chlopie, bo mozna pare L urwac... |
|
|
|
 |
Filemon [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Wrz 2006|, 2006 05:46
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | IBOL napisał/a: | | ze po miescie potrafilbym i nawet probowalem - wyszlo 17l styl jazdy - emeryt. |
| IBOL napisał/a: | | W trasie probowalem (do 120km/h) i wychodzi 12l ale nie potrafie, bo zasypiam |
W miescie za duzo, a w trasie to sie zgadza. Mi pali 14,5-15 L w miescie ale mam drewniany kolek pod pedalem gazu
Jak Ci w miescie kopci wiecej jak 17L, a sie nie spieszysz nigdzie to za duzo....
Mi sie wydaje, ze Tobie mimo wszystko Scorpio za duzo pali.... zwlaszcza w miescie...
Walcz z tym Chlopie, bo mozna pare L urwac... |
to co ty masz za przerobki ze tyle ci pali to jest teoretycznie niemozliwe zeby w miescie palil 14-15 l to dwulitrowe motory tyle pala |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |7 Wrz 2006|, 2006 07:30
|
|
|
| Filemon napisał/a: | | przy spokojnej jezdzie |
| Aro napisał/a: | | przy normalnej - dynamicznej jeździe |
| Struna napisał/a: | | przy swoim typie jazdy |
| Michal2110 napisał/a: | | progresywnego emeryta |
| Struna napisał/a: | | na emeryta |
| fiebik napisał/a: | | wzór konspekt ekonomicznego stylu ekonomicznej jazdy; |
|
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |7 Wrz 2006|, 2006 11:05
|
|
|
Srebrny, i to jest prawdziwy konsensus całej tej dyskusji |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Wrz 2006|, 2006 14:01
|
|
|
mi deptany po slowackich tatrach (nie regulowany wogole na analizatorze!! raczej na osiagi ustawienie, stary parownik rozkrecony ma maksa) spalil 12,5 litra na 100. na miescie do 18tu stylem normalnym. Teraz zmienilem parownik na nie wykreconym parowniku i za mocno wykreconym blosie (gorne wartosi tolerancji na analizatorze) palil ok 17-18 miasto teraz wykrecilem parownik i skrecilem blosa (srube od wolnych prawie do zera tak zeby nie gasl-a chcial gasnać przy skreceniu) lepiej ciagnie w gornym zakresie ale slabiej do 2000 obr/min. (o to chodzilo)
Ale mowil mi Hans ze ścierkofana ze spalanie sie stabilizuje po kilku tankowaniach, wiec nie ma co mieszac za czesto!! ja brącham raz na miesiac az mam porownywalne wyniki w porownywalnych przejazdach |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |7 Wrz 2006|, 2006 14:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |7 Wrz 2006|, 2006 14:04
|
|
|
| IBOL napisał/a: |
Szkoda tylko, ze kiedy wczesniej zapatrywalem sie na 2,9, to wiekszosc opini byla po mysli, ze duzy silnik w cale nie musi duzo palic, wlacznie z przykladami i nie prowokujcie mnie bym tego szukal po forum |
IBOL, jak mi 2.9 pali około 10l benzyny na autostradzie przy tempomacie i 150km/h na liczniku, i jeszcze luzik pod pedałem w razie czego, to co to jest, jak nie przewaga V6 nad R4, i pełnia szczęścia (przecież mój poprzedni OHC chlał przy 150 w trasie więcej)!? A na miasto kup se Golfa, jak 15 beni czy 18 LPG to za dużo |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2006|, 2006 11:55
|
|
|
| a ja krece przy blosie i co najwyzej urywam 0,2 litra na sto. cos musze radykalniej podzialac. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2006|, 2006 14:11
|
|
|
Boni, dokladnie dlatego czepiam sie spalania gazu w tym aucie, bo wracajac z Niemiec (po zakupie) na autostradzie przy 140km/h na tempomacie spalil mi 10l gazu - tak pokazywal komputer i tak bylo w praktyce, bo lalem do pelna. Po Polsce wyszlo okolo 11l, wiec nie godze sie na to, by w tej chwili palil 14l gazu przy 140 na tempomacie i 15 l gazu przy takiej samej jak przedtem jezdzie po polskiej trasie.
Ostatnio na trasie Lodz-Wawa i z powrotem pilnowalem by utrzymywac stala 120km/h i jak najdelikatniej jezdzic ... i co?? Spalil prawie 15l.
Dobija mnie juz to i zaczynam powaznie myslec o zmianie auta.
Jesli ktos ma jakas koncepcje, co moge wymienic, przeczyscic, naprawic, zeby zmniejszyc spalanie, to poprosze o pomysly. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |11 Wrz 2006|, 2006 14:54
|
|
|
| Na twoim miejscu zacząłbym od parownika (reduktora). Jeśli zakręceniem na minimum reduktora nie daje się zdławić silnika, nawet aż do zgaszenia, a tylko trochę mniej pali i gorzej chodzi, to jest coś nie tak z bebechami parownika (sprężyny, membrany, gumki zaworków, a nawet zerodowana obudowa może być). Albo podmień na jakiś trzeci, albo zrób przegląd i remont któregoś z tych co masz. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |