$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Czkawka i wypadanie zapłonów na PB
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czkawka i wypadanie zapłonów na PB
Autor Wiadomość
KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2006|, 2006 21:36   Czkawka i wypadanie zapłonów na PB

Panowie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu.

Silnik 2.0 DOHC. Kable i świece w porządku

Na gazie chodzi elegancko. Spalanie i dynamika - b dobre

Ostatnio zagapiłęm się i skończył mi się gaz. Pojeżdziłęm trochę na benzynie. Istna tragedia. Silnik jakby nie palił na 1 może nawet na 2 garki. Falują wolne obroty. Przy podciąganiu obrotów fura cała się trzęsie. Rozpędzanie to istny koszmar. W sumie nic dziwnego skoro jedzie na 3 lub 2 garkach.
Moje podejrzenie padło na listwe wtryskową. Tak mi się wydaje. Ale jeśli się mylę to sprostujcie.

Zajechałem do jednego magika tak z zaskoczenia i zadałem mu pytanie co to może być. Powiedział że to zaniczyszczenia od gazu w układzie podciśnienia powodują tak złą pracę na benzynie, i że trzeba się zabawić i wszystko poczyścić, przedmuchać i powinno się to dopowadzić do ładu. Nie bardzo to do mnie przemówiło.

Jeśli macie jakieś sugesti do pomóżcie. Może to jest coś co będe w stanie sam naprawić i nie będzie trzeba jeżdzić po "autoznachorach" i szmanach.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2006|, 2006 21:46   

Witam! Sprawdzic cisnienie paliwa na listwie,o ile jest prawidlowe wlac do zbiornika"swinstwa" Schell-a do czyszczenia wkladow wtryskowych-ciut "gesciej" jak przewiduje zalaczona instrukcja.Panowi od "podcisnien zamulonych" wykonac NADCISNIENIE! :704: Po tej operacji powinno byc dobrze.Pozdrawiam.Stefan.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2006|, 2006 22:04   

Witam! Moje jest drugim wyjatkiem.Bylo "komputerowane" po zalozeniu instalacji.Pozdrawiam.Stefan.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |29 Sie 2006|, 2006 22:47   

Stefan napisał/a:
Sprawdzic cisnienie paliwa na listwie,o ile jest prawidlowe wlac do zbiornika"swinstwa" Schell-a do czyszczenia wkladow wtryskowych-ciut "gesciej" jak przewiduje zalaczona instrukcja
Tak czy inaczej propozycja Stefana, jest nie głupia i nie jest droga. i jeżeli "nie jest za późno" może coś jeszcze uratujesz. :) Jeżeli nie to:
Speedo napisał/a:
musisz sie z tym pogodzic, cos kosztem czegos,

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2006|, 2006 22:49   

Wtryskiwacze dostają notorycznie na LPG po dupie jak nie jeździ się tych 10% zalecanych na beni

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 09:55   

KOREK, ja proponuję najpierw reset kompa i adaptację - jak nie pomoże to jak Stefan napisał - ciśnienie paliwa, filtr paliwa i jakiś szuwaks do czyszczenia wtrysków do paliwa zalać - wypad na obwodnicę i dać mu konkretnie w pizdę na benie - powinno pomóc - a jak nie to niestety ale wtryski do wymiany.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 12:17   

Dokładnie takie same objawy były (będą) w moim , ale w trasie na urlop na autostradzie "powymiatałem pająki z tłumików" i jest miodzio.
Opór materii był duży i można było sie zniechęcic (wystraszyć) , auto jechało 30 sekund by następne 30 nie reagować na nic wogóle nastepne 60 sek max na lpg , 60 max na beni i tak wielokrotnie aż się "przełamał".
Zastanawiającym objawem było że jak szedł 4000 obrotów na LPG po przejściu na benzynę szedł idealnie 4000 i więcej ale do czasu odjęcia nogi z gazu , po dodaniu gazu silnik nie podejmował pracy w ogóle lub zapłony tak wypadały że jazda była nie możliwa na benzynie.Może brak emulatorów wtrysku powoduje że komp tak szybko pracując na LPG łapie błedy.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 12:19   

w sumie to w EEC4 raczej emulator wtryskiwaczy niewiele daje bo komp niespecjalnie to traktuje jako jakiś poważny błąd.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 14:18   

Tak dokładnie rzecz biorąc, to EECIV ma w zwieraczu wtryskiwacze, nie mierzy ich, nie sprawdza, a błąd wywala pośrednio, wnioskując z lambdy i innych czujników, generalnie emulator przy EECIV potrzebny jest jak łysemu grzebień.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 18:41   

W sumie wytłumaczenie Speedo jest wystarczające , oddalić problemy można tylko poprzez wmiare systematyczne uzywanie benzyny do jazdy jak pisał Cossy.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 20:27   

Ja tylko tak, na przyszłość, i żeby naród nie dawał sobie kitu wciskac u gaziarzy. W temacie, to mi się już nie chce pisać, że warto zapalać i gasić na beni, mieć benię powyżej rezerwy w baku itd itd, na forum jest tylu expierdów gazowników, którzy ci stwierdzą, że to bezsensowne i że nie warto mieć sprawnej i żyjącej 2x dużej pompy, wtrysków, parownika, "bo oni zawsze zapalali na gazie", że już dawno mi ręce i macki opadły.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |30 Sie 2006|, 2006 21:56   

Witam! Silnik jak czlowiek-napic sie musi! A ktory z kolegow o to dba?Jak sie nie jezdzi na benzynie to zeby wtryskiwaczy szlag nie trafil TRZEBA KONIECZNIE do zbiornika palwa CWIARTKE DYKTY przynajmniej wlac!Jesli ktos postepowal w ten sposob i ma problemy z wtryskiwaczami to prosze o kontakt.O wylaczeniu pompy nie wspomne.Wtryskiwacze szlag trafia od WODY w paliwie a nie od "niechodzenia".Pozdrawiam.Stefan.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |31 Sie 2006|, 2006 01:05   

woda + rdza i inne syfy.
a wg podejscia "odpalam z gazu" to poprostu robimy auto jedno paliwowe. Skoro normalneauto odpala z benzyny i na niej jeździ to przerobione moze odpalac z gazu i na nim jeździc. Nie wymagajmy jednak by potem jeździło na benzynie. Poprostu zdemontujmy bak i reszte smieci i jeździmy tylko na gazie, czemu nie?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2006|, 2006 01:21   

Witam! Tutaj do auta nawet po kilkuletnim postoju(!)przynosisz kable i odpala na "cyk".Dlaczego? Pozdrawiam.Stefan.

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2006|, 2006 09:03   

sęk w tym że auto jest nadal 2 paliwowe. Jest odpalane na benzynie. Jeżdzę na niej od czasu do czasu. Ostatnio trochę go przepędzałem w czasie urlopu również na benzynie. Praktycznie po tym urlopie zaczęło się cos pieprzyć

Odpowiedz do tematu