$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - MT75 Czyżby zdechła?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
MT75 Czyżby zdechła?
Autor Wiadomość
Robroypl
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 12:28   MT75 Czyżby zdechła?

Wracając wczoraj z grodu Kraka, ruszając spod jednych świateł zaczeła wylatywać mi 1-ka. Tzn. wkładałem ją bez problemu, a przy probie ruszenia (delikatnego) wyskakiwała. Jako że moje sprzęgło powoli nadawało się do roboty (czasami pedał potrafił zostać w 1/2 skoku) pomyślałem sobie że już nadszedł definitywnie czas roboty. Więc ruszając z 2-ójki zmierzałem ku domowi, i jakieś 1000m przed domem, lewarek od skrzyni zaczoł latać jakby do niczego nie był przytwierdzony, i okazało się że znikły biegi, trafiłem jakiś tam bieg chyba 4 albo 5 i chiałem się dotoczyć do domu, gdy już prawie byłem pod, poczułem swąd i zobaczyłem że lecą dymy spod auta (wyglądało i śmierdziało jak sprzęgło) ale ono dalej działa. Natomiast skrzynia chyba się zblokowała na tym jednym biegu bo nic innego niż ta 4/5 nie udaje mi się trafić. Obstawiam że skrzynia mi padła definitywnie, ale może ktoś radosną nowinę mi poniesie i powie że to co innego. Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły/rady/wsparcie.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 12:36   

moze lewarek sie rozlecial?sciagnij skore moze da sie to pomontować. AA od wyskakiwania biegu do smierci daleka droga:)

Robroypl
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 12:39   

Sciągałem plastiki, dokopalem się tak że widze ziemie pod autem, lewarek siedzi na tym kulistym zawiasie na swoim miejscu, i ruszając lewarkiem cięgno które idzie gdzies w strone silnika, reaguje na moje ruchy.

Jasny
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 12:43   

Ja tak kiedyś miałem ale w Audi i nestety mi wtedy skrzynia kaput a co dokładnie to niewiem po szybko poszła na złom

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 14:44   

Robroypl napisał/a:
Sciągałem plastiki, dokopalem się tak że widze ziemie pod autem, lewarek siedzi na tym kulistym zawiasie na swoim miejscu
żeby zobaczyć cały machanizm lewarka to musisz w wypadku skrzyni MT-75 ją zdemontować bo to na takiej blasze siedzi co jest do sktzyni przykręcona i bez zdejmowania tego raczej nie obadasz.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 15:47   

naprawa skrzyni raczej jest nieoplacalna a wypadanie biegow to jedne z pierwszych objawow smierci. w zyciu wymienialem 2 skrzynie i w jednej wlasnie wszystkie biegi powoli ginely a rozebrac tego i naprawiac nikt nie chce albo chce za to taka kase,ze hoho a skrzynia do dohc?? od naszego kolegi z forum jest na allegro za jedyne 300zl jakby sie okazalo,ze jednak trzeba wymieniac. adruga skrzynie jaka niedawno wywalilem to wlasnie mt75 od dohc ktorej tez nie oplacalo sie naprawiac i lezala nie wiem po co ponad rok w garazu
pozdrawiam
maciek

Robroypl
[Usunięty]

Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 16:58   

Problem w tym że do wczoraj pracowała bez zarzutu. Biegi wchodziły wszystkie, żaden nie wypadał. To co się szykowało do roboty to sprzęgło. Potrafiła by skrzynia tak w momencie paść wierzyć mi się nie chce.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 17:49   

raczej mało prawdopodobne - na mój gust maszx zwalone sprzęgło i coś z mocowaniem lewarka.

Robroypl
[Usunięty]

Wysłany: |24 Sie 2006|, 2006 20:35   

Struna napisał/a:
raczej mało prawdopodobne - na mój gust maszx zwalone sprzęgło i coś z mocowaniem lewarka.

i 100% racja po stronie pana Struny. Ze sprzęgła ocalało tylko łożysko, docisk przegrzany, tarcza poharatana. A co do skrzyni, to faktycznie wybierak padł ale w sposób taki że idzie go naprawić przez napawanie. Więc nie jest źle patrzać na to wszystko. Dzięki za sugestie w tym trafne.

Odpowiedz do tematu