|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Srednica mikserow w 2.9 12V. |
| Autor |
Wiadomość |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |15 Sie 2006|, 2006 02:01
|
|
|
Żenada, Stefan, i to nie pierwszy raz. Merytoryczne dyskusje z tobą są jednak niemożliwe, za mało wiesz konkretów, za dużo się ślizgasz na swojej wiedzy ogólnej, a na pseudoakademickie, przeplatane erystycznymi wygibasami, rozważania np. o wężykach od pompy jako akumulatorach ciśnienia itp twoich teoriach, to mi szkoda czasu, zachodu i pasma, i nikt z pozostałych userów nic z tego nie wyniesie. Od tej chwili nie będę z tobą dyskutował; jeśli przypadkiem zauważę, jak na początku tej dyskusji, że znowu komuś coś tam, moim skromnym zdaniem, ściemniasz, będę pisał tylko "Stefan znowu ściemnia. EOT"
EOT. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
qantan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sie 2006|, 2006 09:34
|
|
|
są wkręcone dwa krućce jeden w kanał baypasu przed nastawnikiem a drugi w obudowe drugiej przepustnicy,połączone są kawałkiem gumowego wężyka o średnicy ok.10mm.przerabiałem sam dlatego że jak kupiłem swoją skorupkę to wolne obroty szalały i był problem z ruszeniem(potrafił zgasnąć jeśli się nie przygazowało).teraz jest spoko ,wchodzi płynnie w obroty,jałowe super,nie gaśnie w czaśie jazdy jeśli wrzucę na luz wogóle ładnie stabilizuje wolne obroty.trudno opisać przeróbkę ale jeśli znajdę aparat to zapodam zdjęcia [/fade]
[ Dodano: 2006-08-15, 09:43 ]
a zapomniałem napisać.dziwne że w 2.9 kolektor ssący jest podzielony na dwie komory które są połączone otworami w środku a mimo to każdy rząd cylindrów dostaje inną mieszankę na lpg :692: |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sie 2006|, 2006 10:32
|
|
|
Witam! | Boni napisał/a: | | Merytoryczne dyskusje z tobą są jednak niemożliwe, za mało wiesz konkretów, | -Jak sie kolega bardziej "zapozna" to zapraszam.Ja nie bede zajmowal sie poziomem wiedzy(niewiedzy) kolegi, nie bede cytowal bo i po co?Ja zycze szczescia i powodzenia! Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |15 Sie 2006|, 2006 21:56
|
|
|
| qantan napisał/a: | są wkręcone dwa krućce jeden w kanał baypasu przed nastawnikiem a drugi w obudowe drugiej przepustnicy,połączone są kawałkiem gumowego wężyka o średnicy ok.10mm. [...]
[ Dodano: 2006-08-15, 09:43 ]
a zapomniałem napisać.dziwne że w 2.9 kolektor ssący jest podzielony na dwie komory które są połączone otworami w środku a mimo to każdy rząd cylindrów dostaje inną mieszankę na lpg :692: |
Daj zdjecia tej rzeźby, bo to coś niecodziennego.
Co do "parapetu", tak jest policzony, żeby przy większych przepływach zachowywał się jak dwie komory rezonansowe, a przy mniejszym, powietrze przepływało środkiem, ale wcale nie powiedziano że idealnie równo, na beni to nie ma znaczenia wielkiego, EECIV widzi dwie lambdy, steruje dwoma bankami wtryskiwaczy, i utrzyma sinik na jałowych mniej więcej ok. Tak se w Fordzie wymyślili. Na LPG jest gorzej, bo na komory idzie mieszanka, a nie powietrze, no i to widać na lambdach na LPG, że jałowa mieszanka idzie nieco nierówno, czasem czuć jak silnik telepie i widać też po świecach. Ale moim zdaniem nie warto się tym specjalnie zajmować. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 10:13
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Co do "parapetu", tak jest policzony, żeby przy większych przepływach zachowywał się jak dwie komory rezonansowe, a przy mniejszym, powietrze przepływało środkiem, ale wcale nie powiedziano że idealnie równo, na beni to nie ma znaczenia wielkiego | hmm - mam parapecik luzem i w sumie jedyne połączenie komór to zauważyłem na samym końcu tam gdzie od BRD w górę był MAP podpinany.
Boni - tak co do strojenia mikserami - kolesie na polibudzie (tu domniemuję ) pewnie z raz to stroili w 2.9 i mają teraz jakby gotową recepturę - radzą i zakłądają dwa miksery o różnych średnicach, osobiście widziałem 2.9 z takim patentem a sam wtedy miałem instalkę na 2*38 mikserach - to moje w porównaniu do tamtego to było jak dohc do V6 - naprawdę ten patent się dobrze sprawdza. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 00:02
|
|
|
Nie rozpiłowywałem parapetu ale gdzieś w dokumentacji był częściowy przekrój, były otwory miedzy komorami.
Struna, ja ci wierzę, że miałeś takie wrażenie, jak DOHC do V6 Tylko że to należałoby porównywać tak - bierzemy na hamownię idealnie zestrojone 2x38, potem na ten sam parownik i węże zakładamy i idealnie stroimy 32+38, i porównujemy wykresy. W ostateczności, kilkukrotna ślepa próba na drodzie, w obu wersjach zestrojonych ideolo na tym samym parowniku. Bo tak, to możemy se pogadać do zdechu, nikt mnie nie namówi, żebym jeszcze bardziej zdławiał powietrze V6, kiedy jeździ mi całkiem ideolo 2x38, a i pali nadal 17-18l/100, bez dotykania od jesieni, kiedy zakładałem "Nie naprawiaj tego co nie popsute" |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 09:55
|
|
|
| Boni napisał/a: | | nikt mnie nie namówi, żebym jeszcze bardziej zdławiał powietrze V6, kiedy jeździ mi całkiem ideolo 2x38 | ale ja już raz któryś powtarzam, że nie wiem jakie sa te średnice - a może to 40 i 38 ? i wtedy raczej go bardziej nie dławisz.
no ale mniejsza o to - inne ciekawe rozwiązanie to zrobienie coś a'la puszki rezonatora przed dolotem - tam się wszystko wymiesza i będzie brało tyle ile chce gazu na każdą sekcję - ponoć to nawet mniej pali niż na mikserach. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 10:56
|
|
|
Tak na pewno byłoby lepiej, przy takim układzie powietrza jałowego jaki mamy w 12v, jedna pucha albo jeden wielki mikser, jak w 2.8 było. Zastanawiałem się nad tym przed zalożeniem gazu, powyciągałem jakieś rurki i blachy, pomedytowałem nad tym, po czym wrzuciłem z powrotem do przydasiów, przerosła mnie ta cała rzeźba |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 11:02
|
|
|
| Boni jaka rzezba proste godzinka roboty z PNB:) Pokrywa z DOHC z powiekszonym wejsciem (przy pomocy lacznika do przewodów kominowych fi 80mm) trojnk kanalizacyjny plus kolanko kanalizacyjne 30 stopni i trzy gumy z malego fiata od ogrzewania:) a i pare opasek zaciskowych:) lata jak marzenie (no bo BLOSik oczywiscie jest) |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 17:21
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Boni jaka rzezba proste godzinka roboty z PNB:) Pokrywa z DOHC z powiekszonym wejsciem (przy pomocy lacznika do przewodów kominowych fi 80mm) trojnk kanalizacyjny plus kolanko kanalizacyjne 30 stopni i trzy gumy z malego fiata od ogrzewania:) a i pare opasek zaciskowych:) lata jak marzenie (no bo BLOSik oczywiscie jest) |
To jak makgajwer prawie
Masz gdzies zdjecia tego wynalazku? |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2006|, 2006 20:27
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | To jak makgajwer prawie
Masz gdzies zdjecia tego wynalazku? |
ano ano, bylo juz ale wrzuce ponownie:
po 5 tysiach nalotu-konstrukcja sie trzyma elegancko. |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |17 Sie 2006|, 2006 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 01:47
|
|
|
| niezly kibel :702: |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 08:41
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Boni jaka rzezba proste godzinka roboty z PNB:) Pokrywa z DOHC z powiekszonym wejsciem (przy pomocy lacznika do przewodów kominowych fi 80mm) trojnk kanalizacyjny plus kolanko kanalizacyjne 30 stopni i trzy gumy z malego fiata od ogrzewania:) a i pare opasek zaciskowych:) lata jak marzenie (no bo BLOSik oczywiscie jest) |
Wiem że się da, wiem jak masz to zrobione, ale ja chciałem to zrobić porządnie blacha, coś nieco lepszego niż PCV, itd itd, ale mi się odechciało. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 08:50
|
|
|
ha!przecie to nie jest PCV:) a ze kibel..za to jaki ladny;)
ja ci dam porzadnie;) kiedys przejde na jakis trojnikz nierdzewki ale kanal;izacja sie sprawdza az nadto. noi ma mniejsze opory przeplywu;)
a pokrywa jest zrobiona bardzo solidnie. Na przegladzie sie calosc diagnoscie podobala;)
| Kevin Xy napisał/a: | | niezly kibel |
ale mi nie wyrywa obudowy filtra :702: |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |18 Sie 2006|, 2006 09:05
|
|
|
| marcys napisał/a: | ha!przecie to nie jest PCV a ze kibel..za to jaki ladny
ja ci dam porzadnie;) kiedys przejde na jakis trojnikz nierdzewki ale kanal;izacja sie sprawdza az nadto. noi ma mniejsze opory przeplywu
|
??? Ta kanaliza to właśnie z PCV, benzyna i olej to rozpuści kiedyś, a na mrozie kiedyś możesz odkryć że miedzy BLOSem a przepustnicami masz tylko świeże powietrze i opaski , bo ten trójnik popękał i gdzieś sie zapodział I jeszcze - nierdzewka ma mniejsze opory niż PCV
Ale jako prowizorka jest ok. A prowizorki jakie są? Wieczne! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |