|
Dławienie i mułowatość |
| Autor |
Wiadomość |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sie 2006|, 2006 19:47 Dławienie i mułowatość
|
|
|
Witka
Mam takowy problem od dosyć dłuższego czasu ale jakoś mi to nie przeszkadzało do dnia dzisiejszego, a mianowicie jadąc na Lpg z/n stojąc pod światłami gdy wcisnę pedał do połowy to samochód dostaje jakby dziury to znaczy obroty troszkę schodzą i się przydławia jakby coś go hamowało i wtedy musze puścić noge z gazu i wcisnąć delikatnie i wtedy rusza normalnie ale jest strasznie mułowaty do 3tyś na Lpg i Bp z tym że na Bp nie ma tej dziury na starcie tylko idzie jak stara dz...wa do 3tyś. i dopiero wtedy dostaje kopa.
Czy to może być wina Tps tego przy przepustnicy czy wina leży gdzie indziej.?? |
|
|
|
 |
wpgulin [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 23:36
|
|
|
| Jak na gazie to proponował bym zmniejszyć wlot powietrza do filtra powietrza Ja w swoim miałem wymontowany orginalny wlot a wmontowane były dwie rury z peszla takiego jak jest ztyłu przy butli na rurkach gazowych i to było zkierowane w tył auta czyli odwrotnie do kierunku jazdy to juz dawało spokojny start nawet z piskiem opon i nie zadławiało gazu przy duzych prędkościach nie gasł po zdjęciu nogi z gazu i wysprzegleniu z biegu a jeśli chodzi o benzynę to skutek uboczny jazdy na gazie |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 09:39
|
|
|
| wpgulin napisał/a: | | Jak na gazie to proponował bym zmniejszyć wlot powietrza do filtra powietrza |
A ja bym proponował dołożyć mu LPG zamiast zabierać powietrze.
Sierars, zacznij od TPSa, jesli masz w tym samym przedziale "dziury" na LPG i beni, zdaje się że na LPG nakłada się na problem z TPSem jeszcze parownik LPG (jaki? stary, nowy, moc?). |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Sie 2006|, 2006 11:11
|
|
|
dokladnie ten efekt mialem w DOHC - przyczyna zwalony TPS, do 3000 nie jechal powyzej jak by turbo sie załaczało. Problem polegan a tym ze z TPSa komp pobiera sygnał do kąta wyprzedzenia zapłonu, i do 3000 poprostu jest nieodpowiedni |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sie 2006|, 2006 21:54
|
|
|
| Tps to jedno, sprawa zmuły na gazie to jeszcza inna w zależności od rodzaju zasilania Lpg, jak sekwencja to sie nie wypowiem bo nie wiem ale jak na mieszalniku to przyczyna zmły w niskim zakresie może być za duża średnica palnika - im większy przebieg tym mniejsza powinna być srednica wewnetrzna palnika - jest na to jakis wzór zależnosci pomiedzy przebiegiem a srednicą ale ja niestety nie znam go - tiuningu palniaka dokonuje metodą prób i błedów nalejając na palnik od strony filtru powietrza blaszki zrobione z metalowych obejm do gumowych węży. Jeszcze dochodzi do tego np filtr gazu jak zapchany to też zmuła, nieszczelności w kolektorach ssących - lewe powietrza też muła - do ok 2000 - 2200 będzie muł , nieszczelności w EGR tak samo. Moga też być kable WN i świece jak sie to wszystko nałoży na siebie to dupa. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sie 2006|, 2006 22:01
|
|
|
| marcin_o1 napisał/a: | | im większy przebieg tym mniejsza powinna być srednica wewnetrzna palnika - jest na to jakis wzór zależnosci pomiedzy przebiegiem a srednicą ale ja niestety nie znam go - tiuningu palniaka dokonuje metodą prób i błedów nalejając na palnik od strony filtru powietrza blaszki zrobione z metalowych obejm do gumowych węży |
Albo to jest jakas bzdura, albo ja czegos nie rozumiem.
Mozesz dokladniej wyjasnic o co chodzi? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 10:55
|
|
|
koledze pewnie o przepływ powietrza chodziło a nie o przebieg w km |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 19:33
|
|
|
A ja mam odwrotnie jak sierars1, na lpg oki, a na pb najpierw czkawka a potem zamiast się zbierać to tak jakby chciał się przyjrzeć asfaltowi dokładnie. TPS sprawdzony na każdą stronę i sprawny I dalej do tego nie doszedłem skąd ta czkawka. |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 20:01
|
|
|
| megalith napisał/a: | | na lpg oki, a na pb najpierw czkawka a potem zamiast się zbierać to tak jakby chciał się przyjrzeć asfaltowi dokładnie. |
Bo albo benzyna, albo LPG i benzyna na pogrzanie parownika |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 20:14
|
|
|
| Jak na razie z Irkiem po podłączeniu kompa wyszło że sonda ma za wysokie napięcie, EGR jest zawieszony i jeszcze coś tam wykrył tylko za bardzo nie wiedział co to jest tym bardziej ja |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 20:15
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | | albo LPG i benzyna na pogrzanie parownika |
no nooo, ja inaczej nie stosuję, tylko jak już muszę przelewać te cenne krople, to co się mają marnować. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 20:34
|
|
|
| Sierars to był błąd " Elektrozawór/cewka przesuwu A" coś mi się wydaje, że to też dotyczy EGR-a |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 20:46
|
|
|
| numer bledu? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 21:16
|
|
|
| Rafał kod błędu to P0750 |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2006|, 2006 21:35
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | Albo to jest jakas bzdura, albo ja czegos nie rozumiem.
Mozesz dokladniej wyjasnic o co chodzi? |
Już koledze wyjasniam. Chodzi o to że jak będzie za duża średnica wewnętrzna palnika to silnik nie będzie miał miał siły zassać gazu. Miałem średnicę wewnętrzna palnika 36mm. Jak założyłem palnik o średnicy 58mm to silnik nie miał siły wkręcić się na obroty. Jego siła kończyła się po przekroczeniu 2000obr. i nie można go było zmusić do normalnej jazdy, po przekroczeniu 2000obr jechał tak jak by był zaciągnięty hamulec. Poprzez naklejanie blaszek na palnik od strony filtra powietrza uzyskałem optymalną moc auta tzn ustawienie pośrednie pomiedzy dynamiką w dolnym zakresie obrotów a górnym zakresie. Co do przebiegu to chodziło mi w domysle o stopień sprężania zmieniający się wraz ze wzrostem przebiegu auta - im wiecej kilometrów na liczniku tym stopień sprężania torszkę się zmienia - napewno bedzie inny w samochodzie z przebiegiem 50 000 a inny z przebiegiem 250 000 km - w tym drugim przypadku srednica wewnętrzna palnika powinna byc mniejsza niż przy przebiegu np. 50 000km. |
|
|
|
 |
|
|