$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 1 i 2 przelaczanie przy wysokich obrotach + O/D mruga
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 i 2 przelaczanie przy wysokich obrotach + O/D mruga
Autor Wiadomość
marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 20:22   1 i 2 przelaczanie przy wysokich obrotach + O/D mruga

Czesc wszystkim,

porypalo mi skrzynke:

wszystkie biegi wchodza ale:

1 normalnie - ciagnie do 6500 i nic 2 niet, noga z gazu obroty spadaja na 2000 - 2500 i jest 2 jeczka zalaczona 3 i 4 zalacza normalnie

olej sprawdzalem jest ok - bylo kiedys za duzo wyciagalem do maxa - (sprawdzany na cieplo) nic nie pomoglo

nim skrzynka tak dzialala byly wczesniejsze objawy od okolo 1000 km:

najpierw bylo tak:
przyspieszanie bez kickdowna to redukcja - wysokie obroty i jakby poslizg sprzegla przy manualu i zaraz obroty nizsze - odczuwalne jakby redukowal z 3 na 1 i sekunde pozniej wbijal 2 ke albo 4 na 2 ke i zaraz 3 ke

potem tak:
przy kickdownie najpierw wycie silnika - obroty do 5000 - potem zmiana biegu

maf czyszczony, egr ok

co z tym zrobic

nowa skrzynka???

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 20:25   

marekgt3 napisał/a:
(sprawdzany na cieplo)

i przy pracującym silniku ?

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 20:32   

przy pracujacym i na bardzo cieplo, jak sprawdzalem zaraz po kupnie to mial za duzo, upuscilem ze 4 setki do maxa

moze to byc jakies uszczelnienie tloczka ze przy wiekszym cisnieniu puszcza i nie podaje a przy nizszym jest o.k???
Ostatnio zmieniony przez marekgt3 |5 Sie 2006|, 2006 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 21:10   

Czy prędkościomierz działa normalnie, bez zacięć, skoków?

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 21:21   

calkiem normalnie

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 21:59   

marekgt3 napisał/a:
maf czyszczony, egr ok

A TPS ??

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 23:28   

o tps ie nie pomyslalem, ale jak by tps byl zrypany to pewnie na wszystkich biegach by sie rypalo, ale zaraz jutro bedzie sprawdzany

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 13:17   

warjuje sterownik i masz poslizgi na sprzeglach, - skrzynia ramont badz nowa.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 20:35   

dzisiaj sprawdzalem jeszcze raz, 1 i 4 ciagnie normalnie i biegi sa zalaczane plynnie 2 i 3 sie slizga ale tez nie zawsze jak dam pozadnie gazu to najpierw ciagnie do ok 3000 - 4000 potem slizgi i znowu normalka - przy spokojnym gazie jest prawie odwrotnie - , jutro ide czyscic to co sie da wyczyscic a jakby to nic nie dalo to bedzie podmianka albo serwis. mozliwe ze to tylko pasy sie poluzowaly??? autko ma dopiero 130000 olej rozowiutki i nie smierdzacy jedyne co mnie martwi to ze raz bylo za duzo oleju wyciagnalem do maxa dzisiaj sprawdzalem i znowu jest ok 1,5 cm na miarce powyzej maxa, olej zawsze sprawdzany na goracym i wlaczonym silniku stan oleju silnikowego jest normaly nic nie ubywa prawie

jezeli skrzynka do robienia to zna ktos kogos w szczecinie???

ile mozna na tym jeszcze przejechac??? mam przed soba ok 15000 km do zrobienia pociagnie???

a i o/d przestalo mrugac
Ostatnio zmieniony przez marekgt3 |6 Sie 2006|, 2006 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 20:40   

marekgt3 napisał/a:
dzisiaj sprawdzalem i znowu jest ok 1,5 cm na miarce powyzej maxa

Ciekawe, czy jest mozliwe że skrzynia zaciąga płyn chłodniczy przez uszkodzoną chłodnice, olej rozrzedza sie i skrzynia nie jedzie tak jak powinna?
Bo jak inaczej mozna wyjaśnić zwiekszający sie poziom oleju ?

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 21:03   

wszystko mozliwe

wlasnie patrzylem jak to jest zbudowane sporo tych czesci. jest to mozliwe zeby filterek byl przytkany albo ktorys z tloczkow nie pracowal jak trzeba i cisnienie oleju nie dociska sprzegielek jak nalezy???

kurde mam urlop i nie moge rodzinie powiedziec ze nigdzie narazie nie pojedziemy, to musi wytrzymac jakies 1500 - 2000 km,

najszybsza by byla wymiana skrzynki jesli to cos powaznego

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 21:13   

Witam! Sprawdz najpierw TPS (czujnik polozenia przepustnicy).Jest bardzo prawdopodobne ze to "toto".W Szczecinie jest(byl) warsztat na Madalinskiego za serwisem VW Kolacz-Lopinski "Getrybe" sie nazywa.Pozdrawiam.Stefan.

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 21:37   

a sobolewski robi skrzynie??? bede w przyszlym tygodnu w szczecinie to moze bym podjechal do niego bo jak cos to lepiej w pewne rece oddac

najgorsze jest to ze mam ustawiony wyjazd z rodzinka i tak sie wszyscy ciesza ze nijak nie moge nie pojechac tylko zeby to jeszcze wytrzymalo

ogladalem rysunki tej skrzynki, jest tam kilka zaworkow i tloczkow ktore sa za takie cuda odpowiedzialne, jutro ide sprawdzac wszystko po kolei dzisiaj pogoda byla do kitu

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 21:42   

Witam! Sobolewski to pewna firma.Nie wiem czy robi ASB.Jest to czlowiek ktory nie podejmuje sie tego czego nie potrafi.Zapytaj go o zdanie.Na Madalinskiego wiem ze robia to od lat z dobrym skutkiem.Pozdrawiam.Stefan.
Ostatnio zmieniony przez Stefan |6 Sie 2006|, 2006 21:43, w całości zmieniany 1 raz  

marekgt3
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2006|, 2006 21:48   

dzieki serdeczne, jak jutro nic nie osiagne to zostaje mi szczecin, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

Odpowiedz do tematu