|
Luz na listwie |
| Autor |
Wiadomość |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sie 2006|, 2006 22:29 Luz na listwie
|
|
|
Nie bić, nie dawać bana itp . Jestem zielony, dupa nie mechanik więc miejcie wyrozumiałość
Czytałem co było napisane o listwie wspomagania ale wszyscy pisali o wyciekach, a nie o luzie... No więc mnie nic nie wycieka z listwy ale ma luz... Jak delikatnie ruszam kierownicą (wyłączony silnik) to będąc pod samochodem w kanale wyraźnie słyszę stuki dochodzące z niej. Chwycenie drążków wychodzących z listwy nie daje wątpliwoście, czuć wyraźnie w niej luz. Sprawą zainteresowałem się bo ściąga mi w lewo, geometria robiona dwa razy a ściąga bardzo wyraźnie. Wygląda to tak, że jak koła chwycą delikatną nierówność albo co gorzej jakąś dziurę to kierownica od razu przekręca się w lewo i ściąga. Jak dojeżdzam do świateł i w ostatnim momencie hamowania (10km w dół) kierownice delikatnie przekręca mi w lewo..
Co mnie czeka, wyłacznie wymiana? Czy ceny jakie podawaliście rok temu nadal aktualne czy już jest coś taniej?
PS. Jestem lama więc mi wytłumaczcie - co to maglownica i czym różni się od listwy wspomagania?
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |3 Sie 2006|, 2006 22:31
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | Jak delikatnie ruszam kierownicą (wyłączony silnik) to będąc pod samochodem w kanale wyraźnie słyszę stuki dochodzące z niej |
Bo to się sprawdza na chodzącym silniku ! - bez ciśnienia zawsze będzie pukać |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sie 2006|, 2006 22:32
|
|
|
nie chce Cie martwic, ale rok temu mialem podobne objawy
najpierw dziwne luzy, potem pocenie sie maglownicy
a dzisiaj auto mi stoi na podjezdzie ze zdechnieta maglownica
plyn cieknie jak woda z kranu... i musze jezdzic gównianym hyundai'em
naturalnie do momentu az ktos sie zlituje i sprzeda mi sprawna maglownice |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 15:12
|
|
|
Jutro sprawdze ale luzy są na pewno. Robiłem test, ustawiłem przed przednimi oponami dwie cegły, koła ustawione prosto. Delikatnie ruszam tak by nie przejechać cegieł, byle tylko było czuć ich opór. Każde takie "najechanie" na cegłe powoduje delikatnie obrócenie kierownicy w lewo... Kolejne najechania to kolejnie przesunięcia.... Na trasie jak puszcze kierownice i koła poczują jakąś dziurę to heja - od razu robię łuk w lewo... Jak kupiłem scorpio to jechał prosto jak po szynach...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 15:19
|
|
|
A gumy na wahaczach masz dobre?
Jesli ta tylna sie wybije to cały wachacz jeździ przód-tył i to może być powodem tego skręcania. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 18:03
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | No więc mnie nic nie wycieka z listwy ale ma luz... |
nie płacz nie badz dziecko
a wiec w optymistycznym przypadku, kasowanie luzu, w oczatych jest to przewidziane konstrukcyjnie, pytanie czy da sie skasowac na tyle luz zeby nie zaczeła si eblokowac maglownica
w wersji pesymistycznej, wymiana badz regeneracja magla... ok 600zł
w wersji pesymistycznej z nutką optymizmu nowy magiel, za ok 1200-1700zł (ta nut ka to to ze bedzie nowy )
a poza tym sprawdz czy any na 200000% na maglownicy a nie na jabłkach drązków kierowniczych, bo jakłapiesz za drązki to jeszcze przed maglownica, pod tymi harmonijkami masz przeguby kulowe (jabłka) drazkow, ktore lubia łapac luzy. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 18:35
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: |
a wiec w optymistycznym przypadku, kasowanie luzu, w oczatych jest to przewidziane konstrukcyjnie, pytanie czy da sie skasowac na tyle luz zeby nie zaczeła si eblokowac maglownica |
Jak się kasuje luz? Spróbować zawsze można...
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | w wersji pesymistycznej, wymiana badz regeneracja magla... ok 600zł |
Wszyscy straszą - nie regenerować
| Rafał A.(antek) napisał/a: | w wersji pesymistycznej z nutką optymizmu nowy magiel, za ok 1200-1700zł (ta nut ka to to ze bedzie nowy ) |
Dziękuję, chyba się nie skuszę
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a poza tym sprawdz czy any na 200000% na maglownicy a nie na jabłkach drązków kierowniczych, bo jakłapiesz za drązki to jeszcze przed maglownica, pod tymi harmonijkami masz przeguby kulowe (jabłka) drazkow, ktore lubia łapac luzy. |
W pierwszej kolejności zdjąłem harmonijki i moim zdaniem na tych drążkach nie ma luzu tylko wewnątrz w listwie - tak w każdym razie ja to czułem i mój ojciec, który przy tym był. To na razie dwie osoby, ale dla pewności jeszcze kogoś poproszę o sprawdzenie
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 18:44
|
|
|
no jak sie kasuje to ci nie powiem jakos skreca cos pod harmonijka |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 18:57
|
|
|
Jestem w szoku - Antek czegoś nie wie o wielorybie! :O
PS. A ta duża śruba po prawej stronie listwy to od czego?
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Sie 2006|, 2006 21:10
|
|
|
tam gdzie brudno zeby robic to jade do mechanika jaka śroba.?? (foto?) |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 12:13
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nowy magiel, za ok 1200-1700zł | Gdzie ??? |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 12:50
|
|
|
| Witam! Pewnie w Fordzie ! Ide do piwnicy przyjrzec sie "maglownicy".Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Księgowy [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 12:56
|
|
|
| w fordzie to 4000 + zwrot starego za 1700 to jakiś zregenerowany |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 13:23
|
|
|
| Witam! Obejrzalem i stwierdzam ze pod listwa w miejscu gdzie wchodzi walek jest regulacja luzu zazebienia walek-listwa.znajduje sie tam nakretka M-17 (lub 19?) z otworem zatkanym plastikowym "cyckiem" w ktorym powinno byc wejscie na imbus lub Fordowski wynalazek-gwiazdke. Po popuszczeniu tejze nalezy imbusem czy gwiazdka skorygowac wartosc luzu.Sciaganie samochodu w lewo( a dlaczego nie w prawo?) bedzie mialo moim zdaniem malo z tym wspolnego.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |5 Sie 2006|, 2006 16:05
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Pewnie w Fordzie | Dobry żart
| Księgowy napisał/a: | | w fordzie to 4000 | Te za 4.000 (u nas w Poznaniu staniały 3.652 hehe) w Fordzie to są też regenerowane. Nowa jak kiedyś pytałam ok. 8.000 zł |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
|
|