|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dziwy straszne =mocowanie dolne tylnego amora - o co chodzi? |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Lip 2006|, 2006 21:18 Dziwy straszne =mocowanie dolne tylnego amora - o co chodzi?
|
|
|
Elo.
Przedwczoraj lekko mnie przytkało. Otóż coś mi zaczęło popiskiwać w tylnym prawym kółku - zauważyłem to przy którymś hamowaniu, a potem zauważyłem to też podczas jazdy na luzie. Kółko było ciepłe. Zbiegło się to z dziwnie stukającymi objawami na krótkich nierównościach - też tył prawa strona. Doszedłem do wniosku, że to może łożysko. Zaopatrzyłem się w smar, podniosłem wóz na podnośniku, zdjąłem kółko i... ku swojemu ogromnemu zdumieniu dostrzegłem uroczo unoszący się wewnątrz sprężyny amortyzator, którego dół zamocowany był do... niczego. Dół rzeczonego amora kończy się poliuretanową tyleją o wysokości jakichś 6-7 cm z lekko wystrzępionymi brzegami z której nie wystaje nic. Z wahacza też nie wystaje żaden uchwyt, lecz jest w nim jedynie okrągły otwór średnicy jakichś 1,5 cm. Sprawdzałem forum i w książce "Sam naprawiam...", ale nie znalazłem nic co naprowadziłoby mnie na to czego mi tam brakuje. Jako, że mam w domu dwa amory od speeda - (chyba tylne - już sam nie pamiętam) Ich oba końce zwieńczone są podobnie do siebie wyglądającymi głowicami przypominającymi trochę kółko od fotela z metalową tuleją w miejscu osi. Do czego to, to przymocować na dole? Czy ma ktoś jakiś rysunek albo zdjęcie tego jak być powinno? Chodzi o DOHC. Sprawa jest poważna - bo to samo mam z drugim amortyzatorem. |
| Ostatnio zmieniony przez _Mu. |30 Lip 2006|, 2006 21:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |30 Lip 2006|, 2006 21:25
|
|
|
| _Mu. napisał/a: | | ku swojemu ogromnemu zdumieniu dostrzegłem uroczo unoszący się wewnątrz sprężyny amortyzator, którego dół zamocowany był do... niczego. Dół rzeczonego amora kończy się poliuretanową tyleją o wysokości jakichś 6-7 cm z lekko wystrzępionymi brzegami z której nie wystaje nic. |
to jest tak zwany odbój [bycze jajo], tam nie ma żadnego amora, amor jest onok sprężyny mocowany do wahacza bardziej z tyłu auta, za półosią |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina

|
Wysłany: |31 Lip 2006|, 2006 15:29
|
|
|
| amory wewnątrz sprężyny mają kombiaki. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Lip 2006|, 2006 23:34
|
|
|
| Dzięki wielkie kolegom za podpowiedzi, niestety w tym dziale nie ma przyznawarki punktów.. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |31 Lip 2006|, 2006 23:35
|
|
|
| _Mu. napisał/a: | | ... niestety w tym dziale nie ma przyznawarki punktów.. |
W żadnym już nie ma |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Lip 2006|, 2006 23:52
|
|
|
| Ooooooooo - zanadto obciąża bazę? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sie 2006|, 2006 01:42
|
|
|
| OK No to masz u mnie jednego "pomogła" :694: |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |