$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - SILNIK Z POLICYJNEGO SCORPIO
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SILNIK Z POLICYJNEGO SCORPIO
Autor Wiadomość
artek027
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 22:13   SILNIK Z POLICYJNEGO SCORPIO

Witam !!!
Kupiłem ostatnio silnik z policyjnego scorpio z Niemieckiej POLIZEI 2,0 DOHC 8V. Podobno w tych policyjnych scorpionach były wzmocnione silniki , słyszał ktoś , coś , gdzieś , kiedyś na ten temat ?

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 23:09   

Sam silnik pewnie wzmacniany nie jest. Natomiast auto jest wzmacniane na 100%. Cały efekt jest uzyskiwany poprzez inne nastawy kompa. Ekonomia spalania idzie w kąt a liczą się osiągi.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2006|, 2006 23:47   

Chyba tylko kolory były fajne, motory bez zmian.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 09:05   

Powtórzę sie, ja słyszałem, samo przestawienie w elektronice zbytnich efektów nie daje.Poprzez zmianę stopnia sprężania można bez zbytnich nakładów wzmocnić silnik to wymaga zasilania benzyną 98 oktan tak więc jeżeli na 95 nie będzie Ci "dzwonić"znaczy że to "mit".

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 09:13   

Witam! Ekpertem to ja w tej dziedzinie nie jestem.Wiem jednak ze za pomoca komputera(sterownika silnika) jest ustalana dawka paliwa i kat wyprzedzenia zaplonu.Co za tym idzie to wszyscy wiemy.Pozdrawiam.Stefan.

Srebrny 

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 09:53   

Tzw chiptunnig
Stefan napisał/a:
Wiem jednak ze za pomoca komputera(sterownika silnika) jest ustalana dawka paliwa i kat wyprzedzenia zaplonu
o którym mówisz daje wyraźne efekty wzrostu mocy ale w silnikach turbodiesla.
Ekspertem też nie jestem ale popatrz w koło jak sa tuningowane silnili benzynowe, jakby wystarczylo tylko pgrzebać w elektronice to po co "ludzie" zakładają turbo ,szlifuja doloty, zmieniaja ilość zaworów .
Po dokonanych zmianach mechanicznych oczywiście jest potrzebna zmiana nastawów w elektronice, ale sama zmiana nastawów sterownika istotnych zmian w mocy silnika benzynowego nie wnosi.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 09:55   

Srebrny, ależ jak najbardziej zmiana mapy zapłonu powoduje spore rezultaty - na tym właśnie polega chip-tuning.

Srebrny 

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 10:24   

W silniku benzynowym w danej jednostce np w moim silniku 2.0 DOHC 120 kM sama zmiana w sterowniku nie podniesie mocy silnika o znacząca wielość.
Jak pisałe w innym poście miałe Audi 1,8 co prawda z mechanicznym wtryskiem ale silnik ten niczym nie różnił się od innych 1,8 , tłokami ,zaworami ale miał wyższy stopień spręzania tym samym konieczność lania wysoko oktanowego paliwa pewnie nastawy dawki wtrysku były również inne , ale różnica w mocy to 25 kM i to było wyraźnie czuć pod nogą bez wyraźnie większego zużycia paliwa ale 98 droższego.
Honda, mistrz w silnikach benzynowych wolnossących zmienia tylko sterowniki , czy stosuje wymyślne techniki po stronie zasilania, zmiany faz rozrządu itd.
Stopień mojej zarozumiałosći nie jest tak wielki , żebym musial się pojedynkować :)
znajdź jakąś stronkę poczytam , posypię glowe popiołem :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 10:31   

Srebrny napisał/a:
znajdź jakąś stronkę poczytam , posypię glowe popiołem :)
zadzwoń do Goduli czy do V-techu ewentualnie wejdź na ich strony, załóżmy że przy 1500 rpm sterownik otwiera wtryski na 0,01s to co będzie jak przestawimy żeby otwoierał na 0,015 ? coś się zmieni wg. Ciebie czy nie ?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 14:52   

no ale jak by mial byc "czipowany" to chyba komp od silnika a nie sam silnik?? wiec mi wychodzi,ze to seria i tyle. ale jezdzisz juz na tym silniku?? czuc wiecej mocy?? no i czy to jest od tego goscia co sie buja na allegro z czesciami a konkretnie ze zderzakiem od kilku tyg albo i dluzej i ma dziure po fladze?? bo skoro inni za cale chca polowe tego co ten za jakby nie patrzec nie w pelni sprawne no to :/
pozdrawiam
maciek

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 15:26   

Witam!
mmmk napisał/a:
"czipowany" to chyba komp od silnika a nie sam silnik??
-W komputerze jest inny soft.Pozdrawiam.Stefan.

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 19:04   

nie grzebałem w sofcie ale miałem przez pewien czas kombisię z policji granicznej i zęby miało toto naprawdę ostre :twisted:
Ostatnio zmieniony przez maup |28 Lip 2006|, 2006 19:06, w całości zmieniany 2 razy  

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 19:45   

maup napisał/a:
zęby miało toto naprawdę ostre

Dopoki nie wypadly :707:

Jacutek
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 20:01   

Słyszałem o 170 konnych silnikach 2,0 DOHC robionych przez Cossworth`a specjalnie dla policji w Niemczech i Anglii, ale nie oznacza to, że każdy radiowóz miał taki silnik...a i jeszcze jedno, te silniki fabrycznie były sprzężone wyłącznie z ASB.
Jeśli chodzi o chiptunng, to moje doświadczenia z hamowni potwierdzają tezę Srebrnego o mizernych jego efektach bez poddania silnika zmianom mechanicznym.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |28 Lip 2006|, 2006 20:23   

maup napisał/a:
nie grzebałem w sofcie ale miałem przez pewien czas kombisię z policji granicznej i zęby miało toto naprawdę ostre :twisted:

Że tak powiem, nie żebym się czepiał, ale jechałem tym wózkiem (już nie za Twojej własności), nie zauważyłem zębów nijakich w stos. do standardu :698:

Odpowiedz do tematu