$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - hamulce i raz dzialajace a czasami nie ich wspomaganie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hamulce i raz dzialajace a czasami nie ich wspomaganie
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |1 Maj 2006|, 2006 23:21   hamulce i raz dzialajace a czasami nie ich wspomaganie

witam!!

jak w temacie. mam od dzisiaj problem z hamulcami malo 2 razy nie wjechalem w samochod przedemna... no ale udalo sie potem bylo juz pusto na drogach to se poszalalem i juz mniej wiecej wiem jakie sa objawy ale co tam sprawdzic itp to nie mam pojecia. wspomaganie jak wiadomo w mk2 nie jest elektryczne. jade sobie spokojnie nie przekraczam 3000obr/min wszystko dziala jak zawsze czyli ok. jade sobie 60 na 3 biegu hamuje staje prawie w miejscu pomimo deszczu i oponek 205 ( jak juz walne ten pedal z calej sily to abs dziala jak powinien) a jak jade sobie 60 na 2 biegu czyli obroty ponad 3000 to samochod zatrzymuje sie nawet do 20 metrow dalej niz bym chcial i pedalu nie mozna wcisnac jak zwykle bo lapie dosc wysoko tylko ledwo hamuje i jest strasznie twardy a sila hamowania jest tak slaba,ze nie mam mozliwosc wlaczenia absu. podobnie jest na 3 biegu przy przekroczeniu 3000 obr ale to sprawdzalem na pustej obwodnicy no i tylko 1 raz moglem tak se pohamowac bo za mna nic nie bylo. a jak sobie rozpedze samochod na 2 biegu do 80 km przerzuce bieg na 3 i nacisne hamulec to hamuje dalej normalnie... glupia sprawa zero logiki ma ktos jakies pomysly?? jakby co to od 2 dni prawie non stop pada ale woda chyba w hamulcologii nie miesza tak jak w elektryce...
pozdrawiam
maciek
p.s. jutro i tak z tym jade do xxxxxx moze cos wymysli ale jakby ktos cos to moze sam zobacze przed wyjazdem :)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |1 Maj 2006|, 2006 23:49   

cos z podcisnieniem
http://tinyurl.com/qhaqjsk

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Maj 2006|, 2006 00:01   

no to obejrze to jakos w dzien ale calkiem nie moze byc np waz przerwany bo jak tak mialem w tipo (pekl sobie poprostu :/ ) to nie dzialalo wspomaganie wcale. a serwo jest wogole naprawialne?? czy od razu szukac nowa pompe z serwem??
pozdrawiam
maciek

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Maj 2006|, 2006 18:51   

no to zrobione. pekl przewod od wspomagania przy mocowaniu do silnika no i po skroceniu weza i zalozeniu go dziala jak powinno.
pozdrawiam
maciek

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:01   

A co jest panowie jak nagle sie po wlaczeniu zapalaja ABS i CZERWONY WYKRZYKNIK pompka pracuje ciagle a hamulce wyglada na to poprawnie...
tylko ze unikalem w/g dokumentacji ostrego hamowania zeby sie tylna os nie zablokowala...
z tego co przekopalem forum to jest akumulator cisnienia walniety...co mam wymienic?
Mozliwe ze to tylko jakis wezyk..choc wydaje mi sie ze nie.
Bedzie wdzieczy za jakies wyczerpujace opisy bo mam autko uziemione bo nie wiem czy to bezpieczne tak jezdzic.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:05   

Mattai napisał/a:
z tego co przekopalem forum to jest akumulator cisnienia walniety...co mam wymienic?
dokładnie - wymień ten akumulator, miałem kiedyś tak samo i rozjebałem się na jakiejś fabi bo koleś spanikował i dał po heblach - ja niby też ale jakies drobne opóźnienie i bum - po moim zderzaku.

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:08   

Czyli tylko ta gruche?
A czy to mozliwe zeby on powodowala wylaczanie sie ABS ...ciagle mi swieci lampka przy jedzdzie...

Struna 

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:10   

Cytat:
A czy to mozliwe zeby on powodowala wylaczanie sie ABS ...ciagle mi swieci lampka przy jedzdzie...
żeby działa ABS musi być odpowiednie ciśnienie a skoro grucha go nie trzyma to i ABS nie będzie działał - jeśli przed tą awarią ABS działał to po naprawie powinien działać - chyba, że w międzyczasie się jakiś czujnik uszkodził lub zasyfił.

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:13   

Czy przy wymianie tego czarnego czegos (akumulatorka) to sa jakiejs specjalne procedury odpowietrzania systemu? Jak oproznic poprawnie z plynu ten interes bo nie chcilbym utknac na eksperymentowniu na weekend :-)

Czy moze lepiej calosc od razu wymienic :-) ?
Ostatnio zmieniony przez Mattai |21 Lip 2006|, 2006 10:14, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:19   

lepiej i prościej całość, a jak już samą gruchę to pomału żeby ciśnienie spadło w układzie - potem normalna procedura odpowietrzania.

Mattai
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:19   

Widze ze ze Struna mi tu pisze rady a ja z nim koresponduje :-) Szkoda ze tak daleko...bo bym sobi wpadl po te elementy. Jest moze ktos blizej z ukladem pompy hamulcowej?

[ Dodano: 2006-07-21, 10:24 ]
To najpierw spucic calosc? Co to znaczy pomalu...no jak jest cisnienie to jest, prawda?
W ksiazkach opisuja ta madra procedure. Ale nie wymienialem jeszcze serca tego ukladu :-)
Ostatnio zmieniony przez Mattai |21 Lip 2006|, 2006 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu