|
Problemy z układem chłodzenia co robić????? |
| Autor |
Wiadomość |
kristoft82 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 08:07 Problemy z układem chłodzenia co robić?????
|
|
|
Witam wszystkich
Mam na imię Krzysiek kilka dni temu zakupiłem swoją pierwszą cudowną maszyke
SCORPIO 2,0 DOHC + LPG i od razu mam z nią małe ale problemy
chodzi dokładnie o układ chłodzenia . Smochód z tego co mi wiadomo stał przez 3 m-ce bez jazdy a teraz ja zrobiłem nim kolo 200 i silnik sie ciut przegrzewa i gdzieś gubi mi ciecz chłodząca(nie zauważyłem wycieków ani zadnego parowania z pod maski)
Nie mam zielonego pojęcia czym to może być spowodowane dlatego tez napisałem ten post
może ktoś miał podobne problemy i poradzi mi jak się z tym problemem uporać |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 08:14
|
|
|
szukaj uszczelka pod głowicą |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 10:08
|
|
|
| i zrób to w trybie expresowym bo DOHC i przegrzewanie = remont głowicy = spore koszty. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 14:24
|
|
|
| jak juz znika plyn to juz po zawodach:) |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
kristoft82 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 16:31
|
|
|
Panowie był i mnie znajomy (który ma większe odemnie pojęcie o wózkach ) i powiedział mi ze gdyby to uszczelka pod głowica miałbym bąbelki ma korku od oleju
a ja ich nie mam na szczęście tak więc możliwe jest ze mam zaj...........cie zamuloną chłodnice co wy na takową teoryje ?????czekam na info i i jesli ktos ma jakies pojęcie jakie mogą być szacunkowe koszty naprawy
POZDRO KRIS |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 16:41
|
|
|
| kristoft82 napisał/a: | | Panowie był i mnie znajomy (który ma większe odemnie pojęcie o wózkach ) i powiedział mi ze gdyby to uszczelka pod głowica miałbym bąbelki ma korku od oleju | zupełnie niekoniecznie - jak idzie na cylindry to odparuje i pójdzie w wydech - co zresztą zazwyczaj w DOHC następuje. |
|
|
|
 |
kristoft82 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 16:45
|
|
|
| ale sprawdzone po tym jak silnik sie rozgrzał do normalnej temperatury i nie kopcił czyli chyba oleju ni bierze (rozgrzewał się na postoju na wolnych obrotach) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 16:49
|
|
|
| to nie olej będzie brał tylko płyn chłodniczy. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 17:01
|
|
|
mu na to ze zbieraj na nowy silnik badz remont głowicy i nie miej nawet cienia nadzieji a nie wypadaja ci zapłony przypadkiem, takie troche telepanie silnikiem na wolnych obrotach?
olej bedziesz mial czysty nie martw sie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 17:17
|
|
|
pomiar kompresji, oględziny świec wprawnym okiem, osłuchanie sinika=wszystko będzie jasne |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 17:23
|
|
|
| Sprawdzenie dwutlenku czy nie ma w płynie chłodniczym, a co do wypadania zapłonu to nie znaczy że musi być uszczelka walnieta "może a nie musi". |
| Ostatnio zmieniony przez sierars1 |21 Lip 2006|, 2006 17:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 19:40
|
|
|
Odstaw auto, poprzedni własciciel zrobił to nie bez powodu.Napewno potrzebny remont głowicy.
Dobiero po demontażu głowicy można oszacować zakres naprawy , i kalkulować ewentualną wymianę silnika.
W Opolu mogę ci wskazać dobrego mechanika, ale w W-wie , pewnie ktoś Ci pomoże .
Jeżeli starczy ci energi, możesz powalczyć z poprzednim właścicielem (wada ukryta). |
|
|
|
 |
kristoft82 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 22:48
|
|
|
Panowie żeby jeszcze bylo mało dziś koło 21:45 dodatkowo jeszcze pi.....dolneło mi łożysko w przednim kole od strony pasażera tak więc eks właściciel chyba dołoży trochę do tego interesu (wady ukryte o których nie zostałem poinformowany przed zakupem)i albo naprawi wszystko na własny koszt albo spotkam się z nim w sądzie i oprócz zaskarżenia go o te wady ukryte pozwe typa z powództwa cywilnego o narażenie na utrate zdrowia i życia jeśli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie o prawie będe wdzięczny za pomoc
PS. Samochód jest w moich rękach 8 dni jakie mam szanse na dochodzenie swoich praw i wygranie ????? Jeśli ktoś wie PROSZĘ PISZCIE |
|
|
|
 |
szmiciu [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 23:24
|
|
|
Witaj
Wszystko zależy od tego jak skonstruowana była umowa. Jeśli znajduje się tam punkt (a najczęściej tak jest) o tym, że kupujący zaznajomił się ze stanem technicznym pojazdu to nie masz nawet po co stracić czasu na chodzenie do sądu. Autko niestety trzeba sprawdzić przed zakupem. Ja na twoim miejscu sprzedałbym je jako uszkodzone i powolutku szukał innego.
Pozdr. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2006|, 2006 23:29
|
|
|
bez przesady lozysko to 100 zl a uszczelka?? no coz... z 1000 gora. w stosunku do niektorych tutaj to i tak niewiele kasy... ja w swojego juz nawet ie licze ile poszlo ale i tak troche go lubie. a zaden inny jakiego kupisz nie bedzie idealem. a pozatym 8 dni?? z pozycji sprzedajacego?? no coz silnik i lozysko mozna zajezdzic nawet w 10 minut wiec raczej na to, ze cos zalatwisz nie licz...
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
|
|