|
Jaki filtr przeciwpyłkowy?? |
| Autor |
Wiadomość |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:39 Jaki filtr przeciwpyłkowy??
|
|
|
Znalazłem na allegro filtr nieznanej mi firmy Air Top Italia za 42 zł:
http://www.allegro.pl/ite...pio_ii_95_.html
Najtańszy Filtron K-1026 jest po ok. 70 zł.
Jest jakaś różnica? Czy może jeszcze inny szukać, np. Motorcrafta?
Zależy mi na dobrej klimie, bo mam malutkie dziecko.
Poza konkursem: jak te filtry są mokre (1 wręcz bardzo), to jest to normalne, czy raczej nie? |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:59
|
|
|
| Magnus Nox napisał/a: | | oza konkursem: jak te filtry są mokre (1 wręcz bardzo), to jest to normalne, czy raczej nie? |
norma. one są tuż przy ustrojstwie co schładza powietrze. z powodu bliskości filtry również sie ochładzają co pwoduje że na nich skrapla sie para wodna, a co za tym idze sa mokre.
p.s. nie obraź się, ale jeszcze opon nie odebrałem, bo mam trochę swoich zajęć o wysokim priorytecie |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 14:10
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | moze odplywy zatkane i ciagnie filtr wode ktora sie skrapla w klimie? |
u mnie właśnie woda leci z odpływów, jak otworze maske to widze jak sobie kapie/leci* na dół
*zal. od wilgotności i temp. |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 15:33
|
|
|
Ja właśnie wczoraj wyczyściłem te rurki odpływowe z klimy - z jednej wylałem wodę bo była na maksa zapchana Nic dziwnego, że kapało na nogi i było mokro na podłodze
Przy okazji właśnie zajrzałem do filtrów (polskie Filtrony, więc poprzedni właściciel je zmieniał), ale właśnie były mokre - jeden do tego stopnia, że można by go wykręcić, drugi mocno wilgotny a trzeci tylko lekko.
Marcin: luz - jak masz gdzie trzymać te opony, to lepiej może odebrać, ale do jesieni daleko, więc się nie stresuj
No to jeszcze jedno pytanko - na rurkach odpływowych są takie czerwone krążki nałożone - wg mnie one tylko pomagają w zapychaniu rurek ale może to ma pełnić jakąś rolę????[/scroll] |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 16:04
|
|
|
A moje filtry są suchutkie jak wiór... I brudne, że hej... Co się stanie jak będę jeździł bez filtra?
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 16:46
|
|
|
| Jak sama nazwa wskazuje że jest to filt kabinowy czyli zatrzymuje różne ustrojstwa a co zatym idzie jak wyjmniej to możesz sobie zawalić chłodniczke i przy włanczaniu będą ci jakieś syfy wlatywać do kabiny. |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 17:29
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | Magnus Nox napisał/a: | | No to jeszcze jedno pytanko - na rurkach odpływowych są takie czerwone krążki nałożone - wg mnie one tylko pomagają w zapychaniu rurek ale może to ma pełnić jakąś rolę???? |
jakas pelnia bo we wszystkich scorpio tak jest, teorie sa 2: zeby puszczaly tylko wode a smieci masz se sam wybierac reka albo zeby nie ulegly splaszczeniu koncowki rurek, obydwie teorie troche bez sensu ale coz... |
No z tym spłaszczeniem końcówek rurek to na pewno nie Bo to są takie cieniutkie plastikowe krążki, dosłownie grubsza folia A w końcówce rurki jest plastikowe sitko i pewnie to ono zapobiega spłaszczeniu rurki.
Tak sobie właśnie pomyślałem, że może mają zatrzymać wodę chlapiącą od dołu, bo dla wody lecącej z góry raczej nie stanowią dużej przeszkody
W każdym razie trzeba regularnie to czyścić i już |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 20:18
|
|
|
tak wracając do początku, ja ostatnio kupowałem u Jacka z FCP orginalny filtr przeciwpyłkowy w cenie 69 zł
CO do jazdy bez filtra to szkoda be będzie się syfić żeberka wymiennika |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 20:43
|
|
|
| Filtr K 1026-3X za 60zł. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:20
|
|
|
| taki wgryz z mojej strony o ile dobrze pamietam uklad wentylacji w scorpio, to filtr pyłkowy znajduje sie za parownikiem klimatyzacji a nie przed, wiec i tak parownik jest zapychany i tak, na moj gust niewiele ten filtr daje. a no i jak jest za parownikiem to wiadomoze mozebyc mokry jak wykropli sie woda ja mam chyba ten włoski, jak działa widziałeś wyjme go i sprawdze jak bez niego chlodzi klima :0 |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:26
|
|
|
Rafał albo nie kumam z tego upału albo CIę nie rozumiem przecie jak zdejmujesz pokrywę obudowy wentylatorów to przed wymiennik zakładasz te 3 filtry a nie z tyłu
czy ja o czymś nie wiem ?? |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:41
|
|
|
witam
To zależy jak na to patrzeć od strony kabiny będą za parownikiem a jak patrzeć od strony silnika to będą przed parownikiem - takie filtry dużo dają bo za min powietrze przejdzie przez parownik to przechodzi przez filtry, które zatrzymują brud i kurz co z kolei wpływa na czystość parownika a co za tym idzie na jego wydajność , w kabinie się nie kurzy - jak włączysz dmuchawę to z nawiewów nie leci syfek, no i odpływy tak szybko się nie zapychaja jak przy jeździe bez filtrów.
A co do dobrych filtrów to polecam te z wkładem węglowym - znaczne lepiej zaytzymują brudy, a węgiel dodatkowo zabezpiecza prze jakimiś drobnoustrojami a w zasadzie chciałem napisać że zabezpiecza przed rozwijaniem się grzybków we filtrze.
Jazda bez fitrów to moim zdaniem kiepski pomysł. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 22:08
|
|
|
| irek napisał/a: | | przecie jak zdejmujesz pokrywę obudowy wentylatorów to przed wymiennik zakładasz te 3 filtry a nie z tyłu |
taak tylko to jest wlasnie tyl parownika liczy sie kierunek przepływu powietrza a on nie jest od silnika do kabiny, tylko od kabiny przez parownik, filtr, dmuchawe do kabiny na powrot, reasumujac dmuchawa jest ssąco tloczaca, a nie tylko tlocząca, jelsi sie nie myle |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Magnus Nox [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 22:39
|
|
|
Coś mi się zdaje, że nie może powietrze przez parownik przepływać jednocześnie w dwie strony : Niezależnie jednak od tego filtr będzie spełniał swoje podstawowe zadanie (znaczy filtrowanie zanieczyszczeń) niezależnie od miejsca umieszczenia, byle był pomiędzy kabiną a otoczeniem. Natomiast w układzie filtr-parownik-kabina filtr będzie dodatkowo zabezpieczał parownik przed zasyfieniem.
Ale wracając do sedna - nie mogę na stronie filtrona doczytać czy jest to filtr węglowy czy standardowy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 23:10
|
|
|
| standardowy, weglowe sa tylko te wloskie, i to tez pseudo weglowe |