|
klimatronik |
| Autor |
Wiadomość |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2006|, 2006 13:48
|
|
|
| Witam! Mojej walki z klimatronikiem ciag dalszy: Dzisiaj w godzinach przedpoludniowych postanowilem przeprowadzic dalsza czesc testow.Narzedzia: 1.Szuszarka do wlosow damska(Jaka GLOSNA byla moja kobieta!)2.Termometr elektroniczny (ponadsiedmiomarkowy wysokodokladny).3.Wentylator pokojowy (trzybiegowy trzynastomarkowyrozmiar sredni). 4.Przedluzacz ogrodowy (15 metrowy). Na poczatek podnioslem maske i uruchomilem silnik na minut 5.w miedzyczasie obserwowalem termometr ktorego koncowke wlozylem do srodkowego wlotu powietrza.Ustawienia manual max obroty dmuchawy obieg zamkniety.Temperatura zaczela powoli schodzic.Na zewnatrz po lewej stronie jest silownik do sterowania klapka od zamknietego obiegu.Zdjolem wezyk i nic.Syczenie tylko slychac.Po kilkunastokrotnym zdjeciu-zalozeniu klapka sie uruchomila! Temperatura w nawiewach w tym czasie ustabilizowala sie na poziomie 12-14C w zaleznosci od tego czy sprezarka byla wlaczona.Nastepnie suszarka damska do wlosow zaszolem ogrzewac "glowke" zaworu rozpreznego znajdujacego sie miedzy grodzia silnika a podszybiem po prawej stronie patrzac z przodu. TEMPERATURA zaczela spadac! Po okolo minucie we wlocie bylo 7.4C. Zawor ten jest zaworem roznicowym regulujacym wyplyw czynnika w zaleznosci od TEMPERATURY CZYNNIKA NA POWROCIE. Po odblokowaniu (mysle ze sie udalo) nieszczesnego zaworu dalej bylem nienasycony(7,4Ca podaja ze 3,6C ?).Umiescilem wentylator pokojowy(wlaczony na I biegu) naprzeciw skraplacza(potocznie chlodnica).Po krutkim czasie temperatura spadla o KOLEJNY STOPIEN! Przy maksymalnym III stopniu uzyskalem 4,1C! No i BABA dze sie przez okno "SZUSZARKE ODDAWAJ!" WNOOSKI: W MOIM przypadku nieprawidlowe dzialanie klimatyzacji bylo(jest) spowodowane: 1. zacieciem klapy od obiegu wewnetrznego.2.Nieprawidlowym dzialaniem zaworu rozpreznego(albo wymienie albo ogrzewanie mu zrobie.3.Zbyt maly przeplyw powietrza przez skraplacz(kto to wymyslil!)-moim zdaniem treba to wymyc jakims srodkiem do mycia silnikow(byly kiedys gasnice halonowe!) i moze dolozyc z przodu jakis wentylator.Pozdrawiam.Stefan. CDN. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Lip 2006|, 2006 15:10
|
|
|
| wnooski poprawne ale czemu ci co niemaja wentylatora z przodu i tak maja 4 stopnie? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2006|, 2006 15:16
|
|
|
Witam! 1.Prawdopodobnie inaczej zalaczaja sie wentylatory.2.Skraplacz nie pokryty zadnym nalotem.3.Sprawny zawor rozprezny. Pozdrawiam.Stefan.
[ Dodano: 2006-07-09, 15:55 ]
Witam! Zeby bylo chlodno w aucie trzeba sie ciepla pozbyc.Pozbywa sie przez skraplacz(chlodnica).Za kilka dni dostane termometr ktorym dokladnie wszystko zmierze potem to narysuje i przesle na Forum.Licze przy tym na pomoc kolegow(Oli obiecal podeslac tabele).To czesc "mechaniczna" klimatronika.W postach czytalem ze niektorzy koledzy probowali "ujarzmic" HBC i komputer.Nie znalazlem jednak zadnej wzmianki ani shematu potwierdzajacego sukces.Dobrze byloby zrobic z tego jakas calosciowa prace.Wymaga to jednak wspoldzialania kilku kolegow.O to jednak coraz trudniej.Ja ze swojej strony co moge to zrobie.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2006|, 2006 15:07
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Temperatura w nawiewach w tym czasie ustabilizowala sie na poziomie 12-14C w zaleznosci od tego czy sprezarka byla wlaczona.Nastepnie suszarka damska do wlosow zaszolem ogrzewac "glowke" zaworu rozpreznego znajdujacego sie miedzy grodzia silnika a podszybiem po prawej stronie patrzac z przodu. TEMPERATURA zaczela spadac! Po okolo minucie we wlocie bylo 7.4C. Zawor ten jest zaworem roznicowym regulujacym wyplyw czynnika w zaleznosci od TEMPERATURY CZYNNIKA NA POWROCIE. Po odblokowaniu (mysle ze sie udalo)... |
No właśnie udało się czy nie. Zakładam, że nie musisz za każdym razem wkraczać z suszarką? . Zawór odblokował się na dobre? Coś widzę, że i ja spróbuję zaszaleć z suszarką, może i mnie pomoże...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2006|, 2006 19:20
|
|
|
| Witam! Jak na razie dziala.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2006|, 2006 20:39
|
|
|
Zmierzyłem u siebie temperature na wywiewach - obieg zamknięty i nawiew bardzo mały (im mniejszy tym mniejsza temperatura). Minimum osiągnąłem 16.4... Dzis nie miałem warunków na patent z suszarką, może jutro... Powiedzcie tylko czy powinno być tak, że gruby wąż (wylot) do zaworu jest zimny, od zaworu w kierunku kratek wywiewu gorący, a ten cienki (wlot) jest pod maską gorący, a od zaworu w kierunku kratek wywiewu zimny?
Co do temperatury to 16.4 osiągnąłem jadąc o godzinie 20-stej (ale na dworze i tak powyżej 30 stopni), jak się zatrzymałem to wzrosła do ponad 18-stu... Ogólnie tragedia...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2006|, 2006 21:01
|
|
|
Witam! ja wszystkich "pomiarow" dokonywalem przy dmuchawie na max. | Szuler napisał/a: | | Co do temperatury to 16.4 osiągnąłem jadąc o godzinie 20-stej (ale na dworze i tak powyżej 30 stopni), jak się zatrzymałem to wzrosła do ponad 18-stu | Potwierdza sie ze przydalby sie dodatkowy wentylator do skraplacza.Gdy auto stoi nie ma wystarczajacego przeplywu powiertrza przez skraplacz i co za tym idzie czynnik slabo sie schladza. | Szuler napisał/a: | | Powiedzcie tylko czy powinno być tak, że gruby wąż (wylot) do zaworu jest zimny, od zaworu w kierunku kratek wywiewu gorący, a ten cienki (wlot) jest pod maską gorący, a od zaworu w kierunku kratek wywiewu zimny? | Troche tu pomieszales.Ciepla moze byc cienka rurka(Im cieplejsza tym gorzej) od skraplacza do zaworu. Gruba,ktora jest naprzeciw-najzimniejsza.Pozostale dwie to powrot czynnika. O ile sa wyraznie cieple znaczy to ze zbyt malo czynnika wyplywa przez dysze.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 12:55
|
|
|
Dzisiaj robiłem dalszą część testów... Więc rano wyjechałem w półgodzinną trasę koło godziny 8.30. Było wtedy na zewnątrze koło 25-26 stopni. Nawiew na 1/3 mocy, obieg zamknięty i po kwadransie jazdy temperatura na wywiewach spadła do 8-9 stopni! Minimum jakie osiągnąłem w trasie to 6.9! I niby wszystko pięknie ale jak wracałem koło godziny 12-stej to na dworze było już 33 stopnie. Samochód w środku nie był nagrzany bo stał w cieniu. I w drodze powrotnej dupa, na wywiewach nie spadło poniżej 18-stu stopni, jak dojechałem do miasta wzrosło do 20, potem 22. W pewnym momencie na światłach zrobiło się 24 stopnie i w samochodzie zrobiło się nieprzyjemnie... A 4 godziny wcześniej miałem zimno jak w lodówce prawie... No to o co tu chodzi?
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:34
|
|
|
| Witam! Prawdopodobnie o TEN zawor.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 13:35
|
|
|
ale wiesz - klimę się powinno ustawiać na różnicę od temp. otoczenie nie więcej niż 6 stopni - więc jakby jest OK |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 21:56
|
|
|
| Szuler napisał/a: | | o wzrosła do ponad 18-stu... Ogólnie tragedia... |
no tragedia, a jak z czynnikiem prawidlowa ilosc 1kg? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2006|, 2006 22:16
|
|
|
Myślę, że prawidłowa bo Oli na zlocie mi dobijał do pełnego...
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lip 2006|, 2006 22:12
|
|
|
Witam! | Szuler napisał/a: | | na zewnątrze koło 25-26 stopni. | - | Cytat: | | temperatura na wywiewach spadła do 8-9 | i | Szuler napisał/a: | | dworze było już 33 stopnie. | - | Szuler napisał/a: | | na wywiewach nie spadło poniżej 18-stu stopni | -Prawidlowo.Temperatura w nawiewach zwiekszyla sie o tyle ile wzrosla na zewnatrz.Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |14 Lip 2006|, 2006 22:15
|
|
|
właśnie niezbyt prawidłowo:
http://www.fordscorpio.co.uk/images/chartvent.jpg taka powinna być temp w nawiewach przy danej temp zew. czyli i tak o jakieś 9st za wysoko |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lip 2006|, 2006 22:21
|
|
|
| Witam! Z postu kolegi wynikalo ze byl zaskoczony przyrostem temperatury i ta kwestie wyjasnilem. Wykres znam. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
|
|