|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak sprawdzic czy Nivomaty dzialaja? |
| Autor |
Wiadomość |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 13:38 Jak sprawdzic czy Nivomaty dzialaja?
|
|
|
Mam to cudo u siebie w aucie ale nie wiem jak sprawdzic czy dzialaja prawidlowo.
Bylem na przegladzie i tylne amorki uzyskaly sprawnosc 61% jeden i drugi.
Przy okazji - lewy przod ma 60% a prawy przod tylko 41% jeszcze troche i nadejdzie czas na zmiane. - czy z tego moze wynikac wrazenie, ze to auto jest bardziej miekkie od poprzedniego? Czy tez byly jakies zmiany w zawieszeniu miedzy 2.0 a 2.9l na pelnym wypasie? (bardziej komfortowe zawieszenie) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 13:42
|
|
|
| IBOL napisał/a: | Mam to cudo u siebie w aucie ale nie wiem jak sprawdzic czy dzialaja prawidlowo.
Bylem na przegladzie i tylne amorki uzyskaly sprawnosc 61% jeden i drugi.
|
po pierwsze NIE MASZ NIVO na 100%, możesz mieć co najwyżej samopoziomujące tylne zawieszenie pneumatycznie ( sprężarka w lewym błotniku ) - jak sprawdzić czy działa? a włącza się sprężarka ?
| IBOL napisał/a: | | czy z tego moze wynikac wrazenie, ze to auto jest bardziej miekkie od poprzedniego? Czy tez byly jakies zmiany w zawieszeniu miedzy 2.0 a 2.9l na pelnym wypasie? (bardziej komfortowe zawieszenie) |
jak amory na wymarciu to będzi etaki pływający a i tłuc może na nierównościach - zmiany w zawieszcze nie było - orócz różnicy w twardości sprężyn ( 2.9 z racji na ciężar silnika ma twardsze sprężyny niż DOHC ) |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 13:45
|
|
|
Ad 1 - sprawdze czy jest tam sprezarka i czy sie zalacza ... ale do tej pory niczego takiego nie slyszalem.
Wobec tego czym sie rozni NIVO od ... tego co ja mam? Jak cos to zrobie zdjecie, bo chcialbym wiedziec na czym jezdze i ile bedzie kosztowala ewentualna wymiana. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 14:55
|
|
|
ja mam na przodzie sprawnosc po 41% na przegladzie pieczatka w dowod z pocalowaniem w rączke byla |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 16:16
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | Wobec tego czym sie rozni NIVO od ... tego co ja mam? | NIVO są w kombi - same się pompują od ruchów tłoka w amorze, natomiast Ty będziesz miał pompowane pneumatycznie za pomocą sprężarki - łatwo to zobaczyć czy się to ma czy nie - włazisz pod auto i na tylnym uchwycie stabilizatora jak masz taką doczepioną dźwignię, która dochodzi do jakiegoś modułu z kabelkami, a na amorach dostrzeżesz króćce do których dochodzą cieniutkie wężyki - to znaczy że masz samopoziomowanie pneumatyczne.
A jak Ci nie działa to zazwyczaj się nie opłaca naprawiać. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 17:42
|
|
|
OK, wobec tego mam to urzadzenie - jest dokladnie jak piszesz. Nie mniej po przekreceniu zaplonu nic sie nie podnosi ...
Musze zaczac drazyc ten temat, bo to chyba fajna sprawa.
Czy to mozliwe, zeby amorki dzialaly sprawnie jesli np nie dziala sprezarka od tego?
Mozna zamiast tego wsadzic zwykle amortyzatory? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Cze 2006|, 2006 18:02
|
|
|
| IBOL napisał/a: | Czy to mozliwe, zeby amorki dzialaly sprawnie jesli np nie dziala sprezarka od tego?
Mozna zamiast tego wsadzic zwykle amortyzatory? | amorki będa działac sprawnie tylko nie będa się podnosić jak dociążysz auto - a założyć możesz zwykłe olejaki - ja tak zrobiłem bo jeden się zakleszczył na stałe i auto skakało jak piłka do kosza |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |30 Cze 2006|, 2006 06:38
|
|
|
Tyle że sprężyny od pompowanego tyłu są słabsze i krótsze, amortyzatory pompowane są "dwufunkcyjne", są elementem amortyzująco-sprężystym, a nie gołym amorem. W konsekwencji, jak się wymieni tylko amory, tył siada błyskawicznie. Polecam rozważyć wymianę kompletu, tj, amorów i sprężyn, bo po co dokładać do tego jeszcze opony za pół roku (negatyw je zeżre).
BTW mi tez się podobała idea tego pompowanego tyłu, a że u mnie nawet brzęczy sprężarka, i w ogóle działa to mocno szukałem zamiennika dla tych nieszczęsnym amorków. I wiecie co znalazłem? Są siłowniki pneumatyczne, które wyglądają i działają mniej więcej jak poduszki w TIRach czy autobusach, i można je pompować, i mają dobry udźwig i rozmiar, i można je wsadzić pod koniec sprężyny (podnosiłby sprężynę,, amortyzator byłby zwykły). Tylko, cholera, kosztują mniej więcej tyle co amorki pompowane, więc jeden szajs |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Cze 2006|, 2006 11:24
|
|
|
| Boni napisał/a: | Tylko, cholera, kosztują mniej więcej tyle co amorki pompowane, więc jeden szajs | no to lipa ja bym chętnie usprawnił poziomowanie u siebie - też mi bzyka sprężarka i nawet syczy z wężyków
a co do amorów i sprężyn - to albo u mnie już ktoś wymienił sprężyny na wyższe albo to co mówisz nie jest do końca prawdą bo ja po założeniu olejaków nie zauważyłem żadnego obniżenia się auta - stoi ładnie. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lip 2006|, 2006 11:14
|
|
|
Przejzalem sprawe - sprezara reaguje na sygnal o obciazeniu tylnej osi, nie mniej pompuje tylko lewy amorek, bo slychac ze cos tam syczy a prawy siedzi cicho.
Tak czy inaczej obydwa stoja w miejscu, wiec pewnie cos jest uszkodzone a z tego co piszecie wynika jasno, ze wymiana bedzie kosztowna, wiec raczej sobie daruje.
Nie znam jeszcze zasady dzialania samego amorka w tym przypadku ale zauwazylem, ze "podwinieta guma" na zewnatrz w lewym jest nisko a w prawym wysoko ... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Lip 2006|, 2006 11:44
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | Nie znam jeszcze zasady dzialania samego amorka | to działa trochę jak pompka - tylko w drugą stronę - pchasz powietrze pod tłoczysko no i się musi podnieść o ile jest jeszcze w miarę szczelne - oczywiście jeśli cały obwód powietrzny nie jest gdziekolwiek uszkodzony, bo wtedy wszystko będzie uciekać bokiem zamiast podnosić auto u mnie tak było, jeden amor był pompowany a drugi żeby byłośmieszniej ktoś założył zwykły, mało tego nie było jednego wężyka więc powietrze sobie radośnie sykało zamiast podnosić auto teraz po założeniu olejaków też syka bo wężyki luzem sobie dyndają. Chyba odepnę tą sprężarkę bo niepotrzebnie mi hałas robi |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |4 Lip 2006|, 2006 11:49
|
|
|
| sprezarka m 2 niezalezne od siebie wyjscia czy jedno i pozniej rozgwiazda ?? |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Lip 2006|, 2006 11:50
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | sprezarka m 2 niezalezne od siebie wyjscia czy jedno i pozniej rozgwiazda ?? | jedno i potem w okolicy dyfra się na 2 dzieli - taki trójniczek jest. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2006|, 2006 13:21
|
|
|
| Jaka jest techniczna nazwa tych amortyzatorów-"pompowane"?? |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |11 Wrz 2006|, 2006 14:33
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Chyba odepnę tą sprężarkę bo niepotrzebnie mi hałas robi |
Do spręzaki od spodu u mnie dochodzi taki czarny przewód ze złączką na środku - rozpiąłem i cisza - koniec "szurgotania" bo i tak zdaje się mam zwykłe amory z tyłu |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |