|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jeszcze raz statycza i dynamiczna wymiana oleju w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
|
Wysłany: |3 Cze 2006|, 2006 22:20 Jeszcze raz statycza i dynamiczna wymiana oleju w ASB
|
|
|
Plecam pliczek w formacie .pdf
http://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf
Myślę, że autorytet w tym temacie serwisu www.automat.pl jest nie do podważenia.
I już więcej się na ten temat nie wypowiem. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |3 Cze 2006|, 2006 23:33
|
|
|
Amen. Jak ktoś uważa, że Olczak doradza wbrew swojemu interesowi, to chyba z choinki spadł. Np trzeba być bardzo naiwnym, by uważać, że oni doradzą komukolwiek "a nie zawracaj sobie i nam głowy, tylko kup se człowieku drugą skrzynię, choćby i z USA (ok 1200$, po kapitalnym remoncie z gwarancją gości lepszych niż ktokolwiek w PL, śmiem twierdzić)" zamiast "wie pan, wyjmiemy, rozbierzemy, zbadamy, wymienimy co nieco, zaczniemy od 4000zł i pójdziemy dalej w tym kierunku".
I jeszcze jedno, a propos że skrzynie się rozsypują po zwykłej wymianie - może mieć tu wpływ fakt, że wielu ludzi szybciutko wymienia olej, jak im ASB zaczyna wariować, a wtedy to już jest najczęściej za późno i skrzynia jest na zdechu, stąd może być efekt "wymieniłem olej i skucha", jakby się dopytać, to może skucha była już wcześniej, a wymana oleju nie zastąpi taśm, zębatek i uszczelnień. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |3 Cze 2006|, 2006 23:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Niki [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Cze 2006|, 2006 11:00
|
|
|
Koledzy ja uwazam ,ze to co przedstawione na schemacie jak najbardziej moze byc zastosowane ale podejrzewam ze nie gorszy wynik uzyska sie bez zbednych kobinacji spuszczajac olej zalewajac nowym i po krotkim czasie znowu zlac olej i nalac nowego i wynik uzyska sie podobny jak nie ten sam o ktorym wspomina autor.Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-06-05, 11:04 ]
a dodam ,ze nigdy nie mialem klopotu ze skrzynia zwlaszcza po wymianie oleju uwazam ze tu cudow nie ma zwykla mechanika jak dosstanie oleju takiego jaki powinna miec nawet innego producenta to tez pojedzie a rozsypuja sie skrzynie tylko wtedy jak nie sa uzywane tak jak powinny przez samego uzytkownika. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 08:45
|
|
|
| Niki napisał/a: | | Koledzy ja uwazam ,ze to co przedstawione na schemacie jak najbardziej moze byc zastosowane ale podejrzewam ze nie gorszy wynik uzyska sie bez zbednych kobinacji spuszczajac olej zalewajac nowym i po krotkim czasie znowu zlac olej i nalac nowego i wynik uzyska sie podobny jak nie ten sam o ktorym wspomina autor. |
I biorąc pod uwagę cenę oleju - w tej samej lub większej kwocie niż normalna wymiana u nich... |
|
|
|
 |
Niki [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 11:27
|
|
|
| no to juz o tym nie wspominam bo warsztat za sam olej potrafi zgolic ponad 100zeta za 1ltr.a caly uklad w skorpio potrzebuje jakies 8ltr. mozna latwo przeliczyc plus robocizna.Wiadomo ze przy "tradycyjnym" zlewaniu oleju to zejdzie jakies 5litrow ale zaklad nie musi informowac ile zuzyl na te smieszne przeplukiwanie swoja metoda ukladu pomijam fakt ze to tu sie troche rozleje to tam i juz prawie litr doliczony do uslugi.......na automatach robi sie swietny interes ,poniewaz trzeba sie znac a gdy poznasz budowe sa smiesznie proste..Dla przykadu podam robilem przy swoim chryslerze automata caly koszt jaki wyniosl to niecaly 1000zeta ,a przy windstarze zony jakies 460zeta bo weszla w stan serwisowy do wymiany tylko tarczki byly i wsio.Nie trudno sie domyslic ile takie warsztaty biora i tu popieram wypowiedz kolegi ze faktycznie warsztaty ktore kumaja w czym rzecz to zaczynaja rozmowe od 4tys.zeta :693: a potem to sie okaze.... :694: i takie sa realia..Pozdrawiam. :702: |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |6 Cze 2006|, 2006 21:51
|
|
|
To teraz będę robił za advocatus diaboli - bo mi się przypomniało że wyciągałem przecież konwerter rok temu Razem z lekkim przelaniem chłodnicy, to daje wymianę prawie 100% oleju, bo normalnie najwięcej chyba zostaje w konwerterze, czyli mój przypadek że stareńka A4LD po zwykłej wymanie chodzi rok jak zegarek (na swój wiek), to nie do końca argument za zwykłą wymianą. Z drugiej strony, ja mam wlanego dexrona 2 zamiast 3 coby ASB "twardsza" i szybsza była kosztem innych rzeczy. Czyli z trzeciej strony - a cholera wie
Na pewno wymiana całego oleju lepsza, mniejsza z tym jak zrobiona. Ale na pewno częściowa wymiana lepsza niż żadna. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |7 Cze 2006|, 2006 14:41
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Ale na pewno częściowa wymiana lepsza niż żadna. | - oczywiście wykonana prawidłowo |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |