|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Za wysoko stoi - Obnizyc zawieszenie? Jak? |
| Autor |
Wiadomość |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 14:15 Za wysoko stoi - Obnizyc zawieszenie? Jak?
|
|
|
Nie zrozumcie mnie zle - nie jestem zadnym wiejskim tuningowcem i pytam czysto teoretycznie, poniewaz mam pewien problem:
Poprzedni wlasciciel zalozyl do Sierry mojej zonki sprezyny od diesla, ktore sa sporo twardsze (to na pewno) i przez to zapewne auto stoi zdecydowanie za wysoko (chyba, ze rowniez sa dluzsze?), nawet po zalozeniu 16" kol.
Pomijam walory estetyczne (jakkolwiek nie wyglada to przyzwoicie) ale w praktyce przeszkadza to w jezdzie - auto jest twarde ale ponadto zle prowadzi sie w koleinach - zamiast zamortyzowac odbija sie mimo dobrych amortyzatorow (sprawdzone na przegladzie).
Zastanawiam sie jak wyeliminowac ten problem. Najprosciej bedzie kupic nowe sprezyny pod ten silnik ale to nie maly wydatek. Kupic uzywane? Nawet jesli to tych troche szkoda, bo sa w dobrym stanie, tylko nie do tego auta
Meritum:
Slyszalem, ze mozna skrocic sprezyny (brutalnie) ale nie bardzo miesci sie to w mojej glowie jak moznaby to zrobic a nie znalazlem zadnych sensonych informacji o tym na tym forum ani na Sierrafan (tam w ogole nie dziala szukajka).
Czy macie moze jakies inne koncepcje? |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 15:03
|
|
|
| a co tu kombinowac- albo tniesz te co masz, albo zakladasz prawidlowe !! |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 15:34
|
|
|
| IBOL, jeśli chodzi o przednie to śmiało możesz używki wsadzić - przód jakoś niezbyt się zużywa - jak wiadomo to tył często osiada i tu lepiej kupić albo nowe dobre - albo od mesia 123 wstawić po obcięciu dwóch "martwych" zwoi. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
zommbi [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 16:14
|
|
|
| moze mam gdzies takie sprezyny (uzywane) jak chcesz moge poszukac :702: |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2006|, 2006 22:05
|
|
|
| IBOL napisał/a: | | mimo dobrych amortyzatorow (sprawdzone na przegladzie) |
A takiej pewnosci to niestety nie masz. Jesli masz niewlasciwe sprezyny (za dlugie i za twarde) to nawet jak masz wyheblowane amorki to na trzepakach odczyt jest niewlasciwy. Jak zalozysz dobre sprezynki to jescio raz sprawdz amory. Szukaj czesci na Sierrafan. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |