|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Montaż gazu 2.3 wieloryb |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |15 Sie 2005|, 2005 22:19
|
|
|
To i ja dopiszę swoje odczucia z posiadania instalacji II generacji. Instalacja OMVL zero strzałów, skrzynia pracuje bez szarpnięć w górę i w dół. Żadego świecenia O/D, chyba że przycisnę ten dziwny zielony przycisk . Ostatnio byłem w Chorwacji samochód załadowany full (plus box) spisywał się znakomicie. Średnie spalanie po górach i autostradach w całym wyjeździe wyszło 12l/100. W mieście pali ok 16.
Mam już drugiego cossiego zagazowanego II generacją i na żadnego nie narzekałem. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 12:27 Tania sekwencja
|
|
|
| stuff napisał/a: | Witam,
jeżeli nie chcesz mieć problemów i ryzyka strzału to sekwencja.
W Szczecinie zamontujesz już za 3800 zł. | znam bardzo dobrego gaz majstra, który zakłada sekwencję za ok. 3300PLN, działa pod Kielcami. Mnie osobiście zakładał gaz do BMW -rewelacja,żadnych problemów (zima nie zima). |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Wrz 2005|, 2005 13:20
|
|
|
wszystko zależy od poprawnie zamontowanej instalacji. wcześniej miałem scierkę 2.0i DOHC ze zwykłą instalacją, zrobiłem ponad 300tys i nigdy mi nie strzelił, świece (zwykłe motorcrafty) zmieniałem co 30-40tys filtr co 20tyś i chodziła jak ta lala.
teraz w wielorybku mam też zwykłą podciśnieniową (fakt że szmaciarzy gaziarzy zgnębiłem żeby założyli jak należy) i chodzi bez zarzutu, nie strzela, pali w mieście ok 12.5-13l, biegi zmienia dobrze, automat nie głupieje.
ludzie zakładają bez sprzawdzenia cewek, kabli WN ,dossań a później się dziwią że mają przeboje! |
|
|
|
 |
Maryba [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Maj 2006|, 2006 21:43
|
|
|
| czy ktoś coś nowego może napisać o gazie odpowiednim dla 2,3 - konretne modele , producent, cena? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |7 Maj 2006|, 2006 23:14
|
|
|
| sekwencja, BRC, LANDI etc, cena ok 3000zł |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Maryba [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Maj 2006|, 2006 22:36
|
|
|
| a co powiedz na listę MATRIX ? |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2006|, 2006 16:05
|
|
|
Witajcie
Ja tez coś skrobne. Mam od miesiąca 2.9 V6 24V cosworth '96 + ASB A4LD ( tak wynika z VIN ) instalacja II generacja na meszalniku O.M.V.L. R90e + komputer ( sterownk AEB 175 Leonardo) - w zasadzie nie ma większych problemów z ta instalacją, strzały wynikały z tego że nie były wymienione kable WN i świece oraz filtry przez poprzedniego własciciela ( w aucie zaistalowano instalację w Holandii ) i przez to dolot poietrza się rozwalił tzn. pękł ale pospawałem i jest ok, może kupię drugi na allegro razem z przepustnica - koszt jakieś 150 zł.
Co do przyspieszenia to jak dla mnie jest ok. nawet jak jest spadek mocy - a zapewne jakiś niewielki jest to przy 207 KM jet niewiele odczuwalny, no może przy młych prędkościach ale to nie jest auto do super sportowej jazdy i butowia na światłach - no chyba że ktoś nie dba o automat, na tomiast na wyzszch obotach jest ok. , ja jechałem na trasie W-wa Lublin na prostej ok. 215km/h i wcale nie trzeba było go prosić o taką prędkość i długo na nią czekać - niestety prosta się kończyła i nie chciałem dalej cisnąć a jeszcze niałem spory zapas pod nogą.
Na trasie przy jeździe z 5-oma osobami i bagażem oraz prędkości od 60 - 140 z wyprzedzaniem i takie tam spalił ok. 13 litrów Lpg , więc wynik chyba zadawalająy.
Można go pewnie podkręcić ale jak to zrobie u siebie na mieszalniku to sie zalewa i właśnie nie wiem dla czego?
Proszę o wszelkiego typu informacje i własne doznania i metody - gdyż mam auto jak pisałem wczesniej od miesiąca i jeszcze wszystkiego nie wiem a bęzie to dla mnie cenne źródło informacji.
Dzięki i pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez marcin_o1 |16 Maj 2006|, 2006 22:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |17 Maj 2006|, 2006 12:35
|
|
|
| niestety w cossim nie naskaczesz z instalką II gen. ciesz się, że nie strzela i jeździ jak jeździ i nieźle spala. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |