|
problem z odpaleniem....2.9 V6 MK1 |
| Autor |
Wiadomość |
grugby [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 21:56 problem z odpaleniem....2.9 V6 MK1
|
|
|
| Witam. Proszę o pomoc bo ciężko w okolicy znaleźć speca od mojego MK1. Otóż problem pojawił sie tydzien temu kiedy odpadł tłumik końcowy podczas jazdy. Włożyłem go do bagażnika i jechałem dalej. Rozpędzam auto i przy prędkości około 100 km/h autko zgasło... Ponownie próbowałem uruchomić i nic. dopiero po około 15 min odpalił. Przejechałem ok. 15 km i nic sie nie działo. Potem przez pare dni wszystko było ok. Ale ostatnio znowu nie chciał odpalić. Auto stało pod chmurką ok 5 h. Odpalił po kilku próbach i zgasł. Potem znowu zapalił. Myślałem że to może paliwo. Zatankowałem do pełna i znowu jazda i wszystko okej. Aż do dzisiaj. Znowu nie chce zapalić. Czy to wina tego że jeżdże bez tłumika koncowego???. Nowy będzie założony dopiero po weekendzie. A autko potrzebne. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 22:43
|
|
|
| No motorek bez wydecha będzie mulaty i miałby cały czas kłopoty jeśli już, tak że nie wiązałbym tego z wydziorem. A takie nagłe padaki to pewnikiem cuś nie teges z prądem. |
|
|
|
 |
grugby [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 23:07
|
|
|
| może to wina silniczka krokowego....wystarczy go wyczyscic. Wyczytałem w postach z podobnym problemem. Tylko gdzie znajde info na temat w którym miejscu sie on znajduje. Może jest gdzieś stronka na której jest napisane co i jak w silniku V6 |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 23:54
|
|
|
Zgroza mnie ogarnia podczas czytania takich postów.
Wyobrażam sobie taką sytuację, gdy koleś przede mną gubi rurę przy 120 na pace... |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 23:55
|
|
|
stajesz przed silnikiem i praktycznie przed toba:)
dokladnie na lini przepustnic, blizej ciebie.
masz taki cylinder(w lewo konczy sie "normalnie" po prawej jest od polowy wezszy i wchodzi wtyczka z kabelkiem(zatrzask na gorze), przykrecony do korpusu przepustnic dwoma srubami (10 w pionie, jedna widac z gory druga pod spodem).
ogolnie nie stawial bym na problem z regulatorem wolnych obrotow. jak by byl z nim problem to by gasl na wolnych obrotach, ale jak go na gazie przytrzymasz to regulator juz ma nie wiele do roboty wiec nie powinien gasnac...
moze cos z elektryka, ale niewiem co. zczytaj bledy z kompa, moze cos to powie. |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |29 Kwi 2006|, 2006 23:58
|
|
|
Tu masz "krokówke"
 |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 02:55
|
|
|
| jakos ebj mi nie pasuje- bez koncowego jezdzilem z miesiac, Marcin maca_maca chyba do dzis jezdzi i nic sie nie dzieje- nawet glosniej nie jet, mimo iz srodkowy do wymiany |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
grugby [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2006|, 2006 19:41
|
|
|
Dzieki wszystkim za pomoc... Dziś normalnie odpalił.....Wstawiłem go do garażu i tak jak piszecie zajme sie elektryką. Jutro pojade załozyć tłumik a potem wezme sie za przewody, świece i filtr paliwa. Błędy niedawno zczytałem i na przekręconym zapłonie było ok. A na zapalonym silniku wskazało na sonde lambda lub jej obw. oraz na silnik krokowy lub obw. Oczywiście najpierw go rozgrzałem do odpowiedniej temp. A tłumik to straciłem podczas powolnej jazdy......nie przy 120km/h. Został na gumowym wieszaku i nikomu krzywdy nie wyrządził. Ale jak porobie to wszystko to potem jeszcze raz zczytam błędy i napisze co i jak. Myślałem że ktoś miał podobny problem jak jeździł bez tłumika więc chciałem sie upewnić.
[ Dodano: 2006-05-01, 21:40 ]
Teraz to już wszystko wiem.......Problem tkwił w braku podawania paliwa a dokładniej coś blokowało pompe. Okazało sie że to taki dziwny wyłącznik z tyłu auta, chyba to jest wyłącznik stłuczkowy. Raz działał a jak sie lekko " klupło" to po zgaszeniu auta nie szło go zapalić. Chyba sie popsół i nie działał tak jak powinien. Troszke nim potrząsłem i juz okej. Mam nadzieje że nie będe go musiał całkiem wywalic i zrobić tam na krótko. Dziwna przyczyna ale cóż... Nigdy bym nie pomyślał że takie coś mam w aucie.<No chyba że to sie inaczej nazywa i do czego innego służy>. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Maj 2006|, 2006 19:33
|
|
|
| grugby napisał/a: | | chyba to jest wyłącznik stłuczkowy |
A to ty bez LPG?! On na gazie odpala bez pompy paliwa |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |4 Maj 2006|, 2006 11:33
|
|
|
| grugby napisał/a: | | Nigdy bym nie pomyślał że takie coś mam w aucie.<No chyba że to sie inaczej nazywa i do czego innego służy>. | ano masz i własnie do tego służy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|