$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ściąga mnie na prawo
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ściąga mnie na prawo
Autor Wiadomość
Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 10:41   

to ja mam jeszcze lepiej, na jednym odcinku drogi kawałek za miastem jak się wyjeżdża z miasta to przy każdej prękości jedzie się równo, a jak się wraca to od 100km/h wzyż trzęsie tak, że aż daszki chronięce przed słońcem się trzęsą,a droga jest płaska jak stół.... [o so chodzi?]
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 10:42   

marcin napisał/a:
a droga jest płaska jak stół...
może tylko tak wygląda

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 10:47   

tak własnie ta droga wygląda (znaczy równo i prosto)
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 11:59   

George napisał/a:
to chętnie bym przeczytał co napiszesz na temat kolein . dlaczego powstją i czemu po ok roku używania nowo budowanej drogi zaczynaką się po mału robic sie koleiny ?

Chętnie zrobie wykląd jak Admin nie wyrzuci :D jak znajde chwilkę - bo to nie jest temat na dwa zdania :D

[ Dodano: 2006-04-28, 12:00 ]
Struna napisał/a:
ale jak wyjechałem na autostradę to szedł równo jak po szynach.

Owszem - ale spadek poprzeczny tez tam miałes - bo tak jak napsialem na autostradzie to jest bardzo pilnowane

[ Dodano: 2006-04-28, 12:01 ]
Struna napisał/a:
szkołą szkołą a w praktyce i tak się inaczej robi lub okazuje

To bardziej następujące uszkodzenia z powodu zaniedban - do odbioru robót - nawierzchnia musi miec odpowiednie spadki

[ Dodano: 2006-04-28, 12:03 ]
marcin napisał/a:
to ja mam jeszcze lepiej, na jednym odcinku drogi kawałek za miastem jak się wyjeżdża z miasta

Wyjątki i hece wszędzi są :D - toz to normalne chyba nie - nie tylko w drogownictwie :D

[ Dodano: 2006-04-28, 12:06 ]
Struna napisał/a:
marcin napisał/a:
a droga jest płaska jak stół...
może tylko tak wygląda

DOKŁADNIE - jakby sie zrobiło badanie planografem ( urządzenie do badania równości podłużnej nawierzchni) to by wyszla sinusoida :D i to bardzo gęsta :D

[ Dodano: 2006-04-28, 12:12 ]
Przyczna - nerwowy operator rozsciełącza - znawcy tematu wiedza o co chodzi a dla mniej zorientowanych - jak rozscialecz kąłdzie mase - to "stół" czyli to co jest za jednostka napędową - płynie w pewien sposób po masie. cos jak Surfer po wodzie - zasada działania oczywiscie.

Wiec jak rozsciełacz nie trzyma równo prędkosci - tylko zwalnia i przyspiesza- to masa idzie falą podobnie jak nerwowo reguluej wyskośc stołu ( czyli jak grubo masa idzie) - efekt ten sam - jak sie nalozy na siebie...to kapota po 3 -kroć ... nieraz zwalony sprzęt - przyczyn wiele - ale takie "pralki" znam.

A to że na jednym pasie ruchu to normalka - przeca mogł byc wykonywany zupelnie w innym czasie przez inna firmą , sprzęt itd itp

[ Dodano: 2006-04-28, 13:32 ]
Nie chwaląc sie prace dyplomową pisałem na temat systemu oceny stanu nawierzchni.... wiec jestem w pewnym sensie ekspertem.... :D

a pracuje w firmie wykonawczej :D - wiec znam sprawy od podszewki :D

P.s Jak rozwalicie cos w aucie to fota + fota dziury lub miejsca niezgodnego z normami + brak oznakowania => zgłoszenie do Zarządcy drogi -
najczesciej jakies Zarządy i kaske mozna wyrwać

Nawet fota dziury wystarczy, albo wystający krawęznik tak że opone idzie potargac, felge pokrzywic.... a uszkodzenie to se mozna samamu zrobic :D ...
No z tym to mnei ponioslo ale jako ciekawstka - jest to jak najbardziej do wykonia
Sytuacjai w stylu - jedzisz prawie że przepisowo ;-) wpadaasz w dziursko jak skur - wkurzasz sie... bije na kierze - poszło cos ...

Fota dziury - ogledziny w warsztacie - smigasz do zarządcy ze przez niego rozwaliles wachacz/łożysko/amora/spręzyne i odszkodowanie, my to zazwyczaj olewamy - ale podobno jak ktos ma auto za 60.000 to sie nie pierdzieli i od razu idzie...

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 15:05   

przyczyna- 1 atmosfera w prawym przednim kole. Jutro pewnie będę wiedział, czy schodzi powietrze( czytaj będzie kapeć) czy przy wymainie opon dali dup...
Pozdrawiam!

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 15:08   

marcus napisał/a:
przyczyna- 1 atmosfera w prawym przednim kole

C.B.D.P. :706:

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 15:13   

Adam_2000 napisał/a:
C.B.D.P.

pewnie się uśmiejecie ze mnie, ale co to znaczy?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 15:35   

olcha20 napisał/a:
my to zazwyczaj olewamy

ja nie olalem, flega pogeita, wyplacona kasa na nową :)

marcus napisał/a:
pewnie się uśmiejecie ze mnie, ale co to znaczy?

co bylo do przewidzenia
http://tinyurl.com/qhaqjsk

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 15:38   

no dobra, już poczułem się gorszy, teraz mnie uświadomcie co to znaczy...

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 16:15   

Adam_2000 napisał/a:
C.B.D.P.

co bylo do przewidzenia

przecie napisalem :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 16:19   

Własnie :D - a nie spadki poprzeczne :690:

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 17:15   

hehe co do nierownosci spowodowanych ukladaniem masy.. to dochodza jeszcze takie czyniki jak: za bardzo schlodzona masa przez zabyt dlugie oczekiwanie na rozscielacz ktory mogl sie np. zepsuc (bywa i po kilka - kilkanascie godzin) ;) przez co niezbyt dokladnie sie uklada i wychodz niezbyt rowno ;], operator, sprzet (sa rozscielacze ktore po prostu nie ukladaja rowno.. na A2 mielismy takie i szly tylko na ukladanie podbudowy, bo tam szly grube warstwy i w zasadzie pozniej nierownosci sa eliminowane na pozostalych dwoch warstwach choc jak pewnie zauwazycie po przejchaniu sie nowym jeszcze nie otwartym odcinkiem>> nie zawsze :D ), technika pobierania pomiarow (ciezko mi to nazwac bo nie moja dzialka..) grubsci jaka ma miec warstwa (mozna rozkladac na linke, albo na czujniki laserowe), do tego dochodzi jeszcze rozladunek masy na rozscielacz jak zmienia sie ciezarowka.. zwykle jest lekki schodek ;] a czasami jak sie tirowiec zagapi i przypieprzy za mocno w rolki to sie robi falda ;] heh ciekawe rzeczy sie widzialo na budowie autostrady :) :) no i jeszcze duzo zalezy od walcow.. jak operator dupa to bedzie nawierzchni pofalowana.. jak bedzie dobry, ale taki na prawde dobry to potrafi tak wywalcowac ze nawet wszystko co bylo wczesniej ginie :) ale takich operatorow prawie nie ma :(
Ostatnio zmieniony przez Matth |28 Kwi 2006|, 2006 17:18, w całości zmieniany 1 raz  

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 19:48   

Witam Matth :D

Fajnie że ktos z branży :D

Pozdrowionka :D
Ostatnio zmieniony przez olcha20 |28 Kwi 2006|, 2006 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

lizergin
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 20:01   

a po mojemu to jak Lepier został wice to teraz drogi będą jak autobany... bo wszystko będzie Leppp sze
a co do ściągania na prawo to jak pisałem już kiedyś pękły mi wzmocnienia w oponie i też mnie ściągało i też na prawo (ale pisuarów nie zniesę - auto miało tylko takie zapędy) :694:

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 22:44   

Rafał A.(antek) napisał/a:
co bylo do przewidzenia

przecie napisalem

ups, to się nazywa niezrozuminie...
sory Rafał, dostałem odpowiedź a jeszcze się niecierpliwię... moja kulpa.

Odpowiedz do tematu