|
ściąga mnie na prawo |
| Autor |
Wiadomość |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 10:31
|
|
|
| szamcio napisał/a: | | Teraz to bardzo modne-odkąd nastał nam PIS-sciąganie w prawo! | :688: :688: |
|
|
|
 |
adamussco [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 14:38
|
|
|
| wiecie, co miałem podobny problem z tym ściąganiem na prawo dopóki nie wytłumaczył mi gościu, na czym rzecz polega zaznaczam, że było to minimalne ściąganie gostek kazał mi spojrzeć na nasze kochane drogi i pokazał, jaki spadek mają od osi do krawędzi i jak pojechałem pod prąd to mnie ściągało na lewo a teraz jestem uświadomiony |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 15:14
|
|
|
| adamussco napisał/a: | | jak pojechałem pod prąd to mnie ściągało na lewo a teraz jestem uświadomiony | otóż to - ja czasem też mam wrażenie że mnie ściąga a potem np. na autostradzie puszczam kierę i jedzie prościutko. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 15:21
|
|
|
| w sumie normalna sprawa- trzeba to zaakceptowac i jezdzic- jak wpadniesz w dobra koleine to raz idzie na prawo a raz na lewo |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
marcus [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 21:11
|
|
|
| Podłącze się pod temat. Zmieniełem dziś opony na letnie i zaczeło mnie wyraźnie ściągać na prawą stronę. Auto wręcz same zmienia pas. Nic nie stuka, nie szarpie, przy hamowaniu nie czuje zadnego ściagania. Na zimówkach autko jeździło równo jak po sznurku... Ki diabeł- źle wyważone, złe ciśninie? Jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 21:34
|
|
|
| marcus napisał/a: | | temat. Zmieniełem dziś opony na letnie i zaczeło mnie wyraźnie ściągać na prawą stronę |
nie martw się ja to samo miałem , bo opony letni są twrdsze niż zimowe i przy nie równościach i koleiny to norma , a jak będą upały to powinno być lepiej troszkę bo guma będzie miększa |
|
|
|
 |
marcus [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 21:44
|
|
|
| ewidentnie ściąga cały czas tylko na prawo- więc raczej musi być jakaś przyczyna. Rano zobaczę- może bęcie na kapeć na prawej stronie? |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 22:18
|
|
|
| Raz mi też auto ściągało, wymieniłem oponę na nową i było git |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 22:34
|
|
|
| adamussco napisał/a: | | ściąganie gostek kazał mi spojrzeć na nasze kochane drogi i pokazał, jaki spadek mają od osi do krawędzi i jak pojechałem pod prąd to mnie ściągało na lewo a teraz jestem uświadomiony |
JEzuuu ... tak sie składa iż jestem inzynierem po Polibudzie - BDiA Budowa Dróg i Autostrad...
Ktos Ci eni uswiadomił - tylko jakas mądrala i kretyn próbował zwalic wine na "polskie dorgi" hahhahah - spadek poprzeczny jest na KAZDEJ drodze w celu umożliwienia spływu wody z nawierzchni - jago wielkosc uzależniona jest od klasy drogi...
I efekt na jazde jest zawsze ten sam (powinien byc) akurat na autostradach i nowo budowanych idealnie "płaskich dla laików" drogach na te spadki zwaraca sie zaj**** uwagę...
ich obecnośc powoduje miedzy innymi brak mozliwości tworzenia się miejsc bezodpływowych.
NIE MA DROGI , NAWIERZCHNI, PASA JEZDNI, PASA RUCHU ..obojętne jak kto tam rozumuje o ZEROWYM spadku
W uproszczeniu jest zawsze spadek daszkowy.. ( w uproszczeniu - bo na łukach jest jednostronny + inne wyjątki..)
Wiec jak jakis "geniusz" i "znawca" stwierdził iż Polacy głupki robią spadki i sciąga autooo
to wróc i na*** mu pareę seków - baranka z przytupem i na koncu zmieszaj z błotem iz bzdury gada...
Przyczyna leży w zbieżności lub "trafionej" opony, felgi, zapieczony tłoczek...
ALE NIE SPADKU POPRZECZNEGO DROGI!!!!! ludzie...... kazde auto by sciagało
no itd itp - moge służyc jakimis wykładami z tej dziedziny |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 22:42
|
|
|
| Adamussco głupio nie gada, mnie nic nie ściąga w aucie, ale na niektórych drogach to czujesz jak puścisz kierownice jak auto pomału ucieka na pobocze. Zjedziesz bliżej pasa środkowego to znów ucieka mi auto na lewą. |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 22:53
|
|
|
| COSSY napisał/a: | | Zjedziesz bliżej pasa środkowego to znów ucieka mi auto na lewą |
Zapewniam Cię iż to niemożliwe...
W skrócie
Droga jednojezdniowa dwupasowa - spadek daszkowy - kazdy pas ruchu po 2% w przeciwne strony.
Froga dwujezdniowa - po 2 pasy w każdą strone - na obu pasach w każym kierunku taki sam spadek jednostronny w kierunku rowów.
Owszem zawsze znajdzie sie odcinek iż gdzies siada nawierzchnia z powodu dupiatego odwodnienia - stojaca woda w rowach i spadek sie powiększy - ALE NIE GANERALIZUJMY
Dla mnie ten koles co tak wciskał Adamussco - to stek bzdur mu zapodał - bo nie umiał zbieżności zrobic.....
a co do siągania w różne strony....
W escorcie miałęm to standard - i to nie zależało od spadków - (oczywiscie ) tylko od tego jak ustawiłem kiere przed puszczeniem.
W Scorpio - mam pękniętą spreżynę po lewej stronie - efekt jest taki:
Po ciasnym skręcie w lewo - np na parkingu - ciagnie go do lewej ( przy sręcie słysze jak ta cześ spręzyny co odleciała - przeskakuje i chaczy) Musze odbic troche w prawo zeby przeskoczyło z powrotem.
Analogicznie w drugą stronę...
Wiec przyczyn moze byc mnóstwo - ale bez jaj.... .zaoewniam iz wiem co mówie - wkońcu jestem inżynierem budownictwa drogowego
I takie bzdury naprawde mnie mierżą |
| Ostatnio zmieniony przez olcha20 |27 Kwi 2006|, 2006 22:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 23:33
|
|
|
| to chętnie bym przeczytał co napiszesz na temat kolein . dlaczego powstją i czemu po ok roku używania nowo budowanej drogi zaczynaką się po mału robic sie koleiny ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |27 Kwi 2006|, 2006 23:53
|
|
|
| scieganie to albno geometria, albo opony albo cisnienie |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 00:00
|
|
|
| olcha20 napisał/a: | | COSSY napisał/a: | | Zjedziesz bliżej pasa środkowego to znów ucieka mi auto na lewą |
Zapewniam Cię iż to niemożliwe...
|
Jednak możliwe, teoria teorią, a praktyka to już inna para kaloszy. |
| Ostatnio zmieniony przez COSSY |28 Kwi 2006|, 2006 00:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Kwi 2006|, 2006 10:37
|
|
|
| COSSY napisał/a: | | Jednak możliwe, teoria teorią, a praktyka to już inna para kaloszy. | zgadzam się w całej rozciągłości - szkołą szkołą a w praktyce i tak się inaczej robi lub okazuje. Sam nieraz miałem wrażenie że coś nie tak z autem bo raz w jedną ściągało, raz w drugą - ale jak wyjechałem na autostradę to szedł równo jak po szynach. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|