$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - tempomat a wiązka od skrzyni biegów / skrzynia biegów
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tempomat a wiązka od skrzyni biegów / skrzynia biegów
Autor Wiadomość
benyb
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2006|, 2006 17:23   tempomat a wiązka od skrzyni biegów / skrzynia biegów

Witam

Mam parę pytanek:

1. Miałem problemy z automatyczną skrzynią biegów i większą twierdziła ze to początek końca, przyszło parę słonecznych dni i skrzynia chodziła jak nowa, znowu popadało i to samo (nie zawsze wchodzą od razu biegi , czasami łapało po kilku sekundach itd) i w związku z tym mam pytanie czy to wina wiązki elektrycznej ?? bo z tego wynika, że tak.

2. Mam w autko tempomat i o dziwo zaczął dwa dni temu działać, tylko włączał sie przyciskiem + i wyłączał II (pausą?) i wszystko chodziło jak trzeba, po naciśnięciu hamulca się rozłączał od razu, naciskąjąc + prędkość się zwiększało przy - zmniejszała itd a klawisze po lewej stronie czyli włącznik i wyłącznik nie działały, wczoraj po deszczu juz nie działa nic czy to też ma wpływ na kable od skrzyni czy to wina skrzynek bezpieczników??

Ogólnie rzecz biorąc zauważyłem, że większej wilgotności powietrza elektryka robi co chce. Przy włączaniu wstecznego lusterko schodzi na dół, po włączeniu D i już nie wraca na swoją pozycję, itp. Wszystko chodzi i jeździ super po dwóch trzech dniach bezdeszczowej pogody, podobna sytuacja była w zimie, jak był mróz wszystko było OK, przy temp ok 0 i większej sytuacja pogarszała się i nie wiem co mam zrobić, czy to napewno wiązka od skrzyni i skrzynki czy moze coś innego (aha nawet podgrzewane fotele, które nie działaly w zimie zaczęły grzać tydzień temu - tylko teraz już mi to niepotrzebne :-))

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2006|, 2006 20:19   

benyb napisał/a:
czy to wina wiązki elektrycznej ??

benyb napisał/a:
czy to wina skrzynek bezpieczników??

Trafiony zatopiony.

Wiązka skrzyni automatycznej ma złącze w komorze silnika po prawej stronie. Są tam takie dwie duże kostki skręcane śrubą. Jedna jest czarna, a druga brązowa i ta właśnie w większości idzie do skrzynii. Najprawdopodoniej są przewody do wymiany gdyż w tych modelach są baaardzo kiepskie i izolacja rozpada się w rękach.
Wiązkę silnika, czyli tą z czarnej kostki takżę warto przejrzeć czy nie ma ubytków w izolacji i odpowiednie kable wymienić.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 02:59   

benyb napisał/a:
1. Miałem problemy z automatyczną skrzynią biegów

tak to moze byc wina wiązki
benyb napisał/a:
2. Mam w autko tempomat

to moze byc sprawa wiązki badz skrzynki bezpiecznikow

mniemam ze wiesz ze aby wączyc tempomat przyciskasz biała kropke i potem + inaczej sie nie wączy i powyzej 40 km/h
benyb napisał/a:
że większej wilgotności powietrza elektryka robi co chce

wiazki kable, skrzynki bezpiecznikow.
benyb napisał/a:
Przy włączaniu wstecznego lusterko schodzi na dół, po włączeniu D i już nie wraca na swoją pozycję

a jak jest sucho to wraca czy stały efekt?
benyb napisał/a:
aha nawet podgrzewane fotele, które nie działaly w zimie zaczęły grzać tydzień temu - tylko teraz już mi to niepotrzebne

wskazuje na koniecznosc spojzenia w skrzynke moze jednak...
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 19:11   

u mnie też tempomat ześwirował podobnie. Normalnie się włącza i wyłącza z kierownicy, słychać cyknięcie przekaźnika i zapala się kontrolka na desce i teraz np. jadę 120, przyciskam + a ten głupek daje gaz w podłogę zamiast utrzymać 120 ;) dodatkowo, po wciśnięciu - powinien odpuścić a tu nic, mało tego, wyłączam funkcję tempomatu czerwonym, kontrolka gaśnie a ten debil dalej gaz w podłodze trzyma - dopiero jak hamulec dotknę to odpuszcza - co to może być ?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 20:26   

Pewnie coś z elektryką ;)
Takie ogólne świrowanie to najcześciej od pradniczki na skrzyni, ale jak nie odpuszcza ci albo wdeptuje gaz pomimo że kontrolka "zegarek" zgasła to może być pompka lub komputer.
Ostatnio zmieniony przez Boni |19 Kwi 2006|, 2006 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 20:27   

prądniczka OK, dopiero co wczoraj robione, licznik pokazuje prawidłowo, komp spalanie też działa więc to raczej nie to. Może faktycznie coś z pompką, muszę obejrzeć dokładnie - a nei może być coś z samymi guziorami na kierownicy ? bo ze dwa razy jak tak leciutko + wcisnąłem to zadziałało prawidłowo.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |19 Kwi 2006|, 2006 20:36   

Jak kontrolka "zegarek" ci zgaśnie to nie ma prawa +/- ani w ogóle tempomat działać. Jeśli stan układu nie zgadza się z kontrolką a guziory jakoś dziwnie reagują to może być coś z kompem albo coś bardzo dziwnego z kablownią między guziorami-kompem-pompką. Zacznij od pompki ale jak tam nic nie ma to kiepsko. Chyba że ci się tylko śniło że kontrolka zgasła a tempo trzymał ;)

Struna 

Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 09:31   

Boni napisał/a:
Chyba że ci się tylko śniło że kontrolka zgasła a tempo trzymał
tak z pewnością, to moje ulubione zajęcie spać podczas prowadzenia auta :D

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Kwi 2006|, 2006 13:16   

moje tak :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu