$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - LPG dla Scorpio ?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
LPG dla Scorpio ?
Autor Wiadomość
olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:02   

Struna napisał/a:
jak lubisz klekoty i smród ropy to sobie kupujesz diesla, a jak nie to benzynka plus gaz i heja.

Wiesz trudno mówic o "lubieniu" Diesla tak jak jeszcze trudniej mówi o "lubieniu
instalacji LPG - obie te rzeczy wybierasz tylko i wyłacznie w celu zaoszczędzenia $$ w potrfelu :D
Wiec jest co porównywac :)

Jakby mnie było stac na przelewanie paliwa przez autko przy moich przebiegach to bym kupił 2,9 4x4 :D (lub Lub Renie 25 - z V6 na pokładzie) i miał w D*** LPG :D

Choc nie ukrywam że się ślinie na takiego 2,9 .... ;-) - tylko to jako drugie autko własnie do "lubienia" i frajdy :D

A LPG nie da się lubic - to jest czasem KONIECZNOŚĆ :690:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:03   

Cytat:
A LPG nie da się lubic
no to mów za siebie - ja tam bardzo lubię LPG.

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:03   

Lubisz ze względu na oszczedności w potrfelu :)
tak samo diesla - no bo za co innego to lubic :)

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:05   

tanie LPG jest dobre, bo jest dobre i tanie :mrgreen:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:05   

Cytat:
Lubisz ze względu na oszczedności w potrfelu
to też, ale nie tylko. poprostu lubię prostotę działania tegoż wynalazku, lubię z tym robić bo to proste i przejrzyste a odpowiednio zrobione bije benzynę bez problemu.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:06   

diesla mozna lubic :) mi osobiscie przyjemnie jedzie sie w trasie szczegolnie.. majac 240Nm pod pedalem przy 2000 tys z malym grosikiem wyprzedza sie bardzo przyjemnie, a miasto latasz na 4 caly czas :) dopuki sie nie zatrzymasz bo ciagnie od wolnych a przy 1200 juz mozna normalnie wdepnac.. jedyne czego nie lubie to krotka jedynka i klekotu na wolnych poza tym :706: :706:
a w gazie w zasadzie jedyne co mnie strasznie wkurzalo to stacja co 300km.. w cytrynie jest baryla 80l i robi sie spokojnie 1200km w cyklu mieszanym (70% miasto 30% trasa) przy normalnej jezdzie :)
Ostatnio zmieniony przez Matth |13 Kwi 2006|, 2006 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:10   

no te obecne nowej generacji diesle to kozaczą - ale ceena zabija zapędy ;)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:19   

ale to nie jest diesel nowoczesny jakos bardzo.. fakt ze ma 12 zawrowa glowice i jeszcze pare ciekawych rozwiazan o ktorych kiedys czytalem ale za bardzo nie pamietam ;) ale z 2.1 ma 109KM i 240Nm.. moment na poziomie 2.9 V6 ale mocy mniej.. przysieszenie jak 2.0, elastycznosc jak V6, dzwiek jak diesel ;) ale uwielbiam moment przekroczenia 1700-1800obr jak slychac taki ktorkie pss.. i zaczyna sie zabawa a wskaznik ladowania wedruje do gory :D szczegolnie mile na 3 biegu 8) do pelni szczescia brakuje jakies 10-15KM i bylo by calkiem gites :706:
Ostatnio zmieniony przez Matth |13 Kwi 2006|, 2006 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:21   

Struna napisał/a:
no te obecne nowej generacji diesle to kozaczą - ale ceena zabija zapędy ;)

Nic dodac nic ując..

Nawet taki kurde jakis mini diesek w Peugocie 206 SW ( nie spojrzałem w papiury jka pojemnośc bo miałęm pilną sprawe i z roboty mnie wysłali zawiesc coś "na wczoraj") zap*** aż miło :D

w pierwszej chwili doznałem szoku - inny zakres obrotów itd ...

Ale po 3 km - to szedłem jak pocisk :D mała rakietka :D

Fakt faktem na wolnych troszku go było słychac - ale jak wystarowałęm to ślady chyba do dzis są przez całe skrzyzowaniu :)

Struna 

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:24   

olcha20 napisał/a:
Nawet taki kurde jakis mini diesek w Peugocie 206 SW ( nie spojrzałem w papiury jka pojemnośc bo miałęm pilną sprawe i z roboty mnie wysłali zawiesc coś "na wczoraj") zap*** aż miło
tylko, że to nie na nasze lipne paliwo niestety :(

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:34   

racja ale nie do konca.. sasiad sprawil sobie pol roku temu corollke verso 2.0 D4D 2.0 fabrycznie od razy chipowana na 140KM z chyba 116 czy cos kolo tego na wszystko gwarancja i papiery za auto bagatela full wypas 130tys zlociszy :shock: odebral wiec swoja nowa czarna fure i od razu pojechal na miesiac od niemiec.. tam zrobil w sumie 4tys i w drodze powrotnej padl mu silnik.. wszystkie 4 wtryski do wymiany 8) w serwisie powiedzieli ze tankowal opal albo wlal benzyny przez przypadek (heh gosc od kiedy go znam jezdzi dieslem wiec to zupelnie odpada ;] ) i ma zaplacic uwaga.. 10tys zl za same czesci + jeszcze kilkanascie setek za wymiane.. szlag go malo nie trafil :701: wzial probke paliwa z auta stojacego w aso na oczach mechanikow i wyslal do jakiegos instytutu na badania (chyba do wrocka) i okazalo sie ze paliwo jest conajmniej super 8) wiec z wynikami do aso i kurtuazyjnie zjebal wszystkich lacznie z szefem i powiedzial ze ma to wszystkow dupie i albo za dwa dni ma auto pod domem (to wszystko trwalo miesiac) albo rekojma i kasa wraca do niego w calosci plus odszkodowanie za utracone korzysci czy cos bo to auto zarabia na siebie.. takze ja na nowoczesne diesle jestem uczulony ;) i takie przypadki okazuje sie ze zdarzaja sie dosc czesto ale producenci zwalaja wszystko na paliwo.. czasami owszem maja racje ale moim skromnym zdaniem wychodzi tu pogon za moca (za wszelka cene ma byc wiecej niz w benzynie o tej pojemnosci) i tak sie to konczy..
a moj tatus raz sie zamyslil i nalal do xma 30l pb95 8) wiec bylo 50l ON i 30pb.. auto stracilo sporo mocy i spalanie wzroslo ale systematyczne dolewanie ON przywrocilo wszystko do normalnosci :) od tego czasu minelo juz miesiecy 3 i jest ok :) jednak stary dobry silnik :706:
Ostatnio zmieniony przez Matth |13 Kwi 2006|, 2006 20:45, w całości zmieniany 2 razy  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 20:58   

olcha20 napisał/a:
A LPG nie da się lubic

why? ja swoj lubie
http://tinyurl.com/qhaqjsk

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 21:41   

Mnie zabija w nowych dislach smród spalin - to nie jest zapach ropy, a jakiś ala chemiczny, coś jakby kwaśny odór.

Stare no to wiadomo jak capiły, nawet się dało znieść, ale te nówki to nie wiem jak one dopalają to paliwo że wychodzi taki smród. Ja czasem współczułem tym co jeździli za mną jak pomykałem moim JTD...

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2006|, 2006 21:45   

no tatowy nie smierdzi.. no dobra smierdzi ale dopiero jak staniesz 8) podcieka zimering w pompie a mechanior umowiony na po swietach :685: :685: ale z rury nic nie smali.. oleju nie pali nic a nic :) a swoja droga miernik poziomu oleju na desce rozdzielczej supper sprawa :706: :706:
a te nowe szczegolnie z dopalaniem czastek stalych takiem specialnym preparatem dosc niewyjsciowo pachna.. za to w TDI normalnie jak z diesla to tylko comon raile capia ;)
Ostatnio zmieniony przez Matth |13 Kwi 2006|, 2006 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Wysłany: |14 Kwi 2006|, 2006 10:04   

Matth napisał/a:
miernik poziomu oleju na desce rozdzielczej supper sprawa
no miałem takie cudo w starej renówie - świetny patent.

Odpowiedz do tematu