|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
byc moze jutro dolacze do grona szczesliwcow:) |
| Autor |
Wiadomość |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Kwi 2006|, 2006 21:35 byc moze jutro dolacze do grona szczesliwcow:)
|
|
|
Hej
BYc moze juz jutro dolacze do grona szczesliwcow:), czyli posiadaczy Skorupy.
Z racji tego,ze zapedy sportowe odbijam sobie na motocyklach zdecydowalem sie na kupno silnika 2.0. Chcialem 2.9, 12V, ale dostac takie auto to jak trafic w totka...Podobnie jest z 2.3l.
Na zakup przeznaczylem w sumie niezbyt wielka kwote, ale nie chce sie zapozyczac, bo auta nie kupuje sie za ostatnie pieniadze:). Powiedzmy,ze chce wydac na ten cel kwote pomiedzy 11500-12000.
Ogloszenie jakie znalazlem w Autogieldzie Dolnoslaskiej to:
Rok produkcji: 1995
Pojemność silnika: 2 000 ccm
Rodzaj silnika: benzyna, 16V
Kolor: ciemnozielony metalik
Opis:
nowy model, inst. gazowa, 2-strefowy klimatronic, el. otw. szyby, el. reg. fotele, el. reg. i podgrzewane lusterka, czujniki cofania, ABS, ASR, hak, wspomaganie kier., centr. zamek, alum. felgi 16", I właściciel, zarejestrowany
Cena: 11 700 PLN
Wiadomo, z ceny zjade zapewne z 200-300zl. Rozmawialem z wlascicielem, brzmial dosc przekonujaco. Przednie zawieszenie jest po remoncie, problemu z rdzawkami autko nie ma. Wszystko z wyposazenia jest sprawne i dzialajace. Skrzynia jest manualna.
Wiem,ze temat byl walkowany setki razy - na co zwrocic uwage przy zakupie:)
Troche na autkach sie znam, nigdy nie kupilem zadnej padaki i wiem, ze podniecenie i pospiech to zly doradca. Zapewne auto przelustruje dokladnie i jesli bedzie ok, to sie zdecyduje.
Myslicie,ze za takie pieniazki warto kupic taki sprzecik?
Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
|
Wysłany: |8 Kwi 2006|, 2006 21:42
|
|
|
| witaj- zycze powodzenia i oby jak najlepiej sie sprawowal- jesli chodzi o zakup to w faq masz instrukcje na co zwrocic uwage |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |8 Kwi 2006|, 2006 22:42
|
|
|
| nie myslimy nic bo nawet zdjecia auta nie widzielismy. to moze byc lux malina jak i złom bez poduszek i po dwoch dzwonach, ciezko wyrokowac an odlagłosc cena normalna |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 17:33
|
|
|
Hej
Tak wiec auto z Kamiennej Gory okazalo sie padaka. Optycznie prezentowalo sie dosc ladnie, ale po otworzeniu maski okazywalo sie,ze bylo walniete w lewy przod, oba blotniki byly wymieniane, grill byl przyklejony klejem z pistoletu, bo wylamalo zatrzaski. Poduchy cale, szyba podgrzewana tez, ale wlasciciel nie mowil nic o wypadku wczesniej. Srodek zaniedbany, powycierany, klimatronic dzialal, ale ogolnie wnetrze bylo dolujace. Szyba licznika byla matowa, ktos chyba przetarl ja zbyt agresywnym srodkiem czyszczacym. Przebieg 200 i troszke okazal sie byc dokladnie: 251000 tys - wiec roznica spora. Silnik chodzil normalnie, na gazie auto pracowalo nedznie pieknie dostajac czkawki przy zimnym silniku. Ogolnie 2 swiaty - to co mowil sprzedajacy, a to co zobaczylem.
Ogolnie odradzam wyprawe. Dodatkowo wczoraj (!) byla tam taka sniezyca, ze myslalem,ze juz do domu nie dojade.
Dzis bylem natomiast w Legnicy ogladac drugie autko, z opisu: pelne wyposazenie, zadbany cena 8.800 + oplaty.
Pojechalem i jedyne co mi sie nasunelo po tym jak zobaczylem auto to mysl, by pieprznac sprzedajacego w pysk. Auto mialo miec jeszcze 2 dni wazne niemieckie blachy - konczyly sie dzis. Tylni zderzak podrapany, kilka wgiec w klapie tylnej, na tylnich drzwiach to samo.
Przednia lampa peknieta, zderzak po spotkaniu z kamieniem. Silnik podejrzanie czysty i wytarty, w komorze silnika wywieszony w rogu ten duperelnik zapachowy, co wklada sie do muszli klozetowej i wymienia tylko wklady!!! Rzeznia. Srodek srednio zadbany, urwane pokretlo od siedzenia. Pelne wyposazenie to sciema. Auto nie mialo ani skory, ani klimatronika, ani nawet czujnika cofania, czy sciemniajacego sie lusterka. Ogolnie: dno i 3 metry mulu. Jutro jade do Poznania ogladac to autko: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97650255
Wlasciciel na razie wzbudzil we mnie zaufanie, jezdzi tym autkiem 2 lata i ogolnie udzielil mi sporo wyczerpujacych odpowiedzi. Mimo to sie nie napalam: jutro pojade z rana do Poznania, a mam kawalek drogi: 250km w jedna strone i obejrze maszynke.
Na razie natluklem za Scorpiakiem z 700-800km i to co zobaczylem przerazalo mnie:) Mialem wrazenie,ze auto w ogloszeniu i to co ogladam to dwa rozne pojazdy. Mam nadzieje,ze jutro bedzie inaczej.
Pozdrawiam
Piotrek, Zgorzelec |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 18:02
|
|
|
| no tak wlasnie bywa- wytrwalosci zycze |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 18:08
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | no tak wlasnie bywa |
zapomniałeś dodać że tak właśnie ZWYKLE bywa... |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 19:12 moja wyprawa po scorpio
|
|
|
gobo007 nie przejmuj się !!!
Ja kiedyś jechałem z Gorzowa Wlkp. do Wa-wy (450km w jedną stronę!) oglądać Alfę Romeo 164 stan BDB tylko zawory w silniku do regulacji co w silnikach Alfy jest podobno normalne (tak się w necie naczytałem). Piękne autko 24V6 211KM jasna skórka w śroku, wersja Super. Jak już pisałem stan BDB. Napaliłem się maksymalnie :687:
Po przyjeździe okazało się, że biedna Alfa nie może już nawet odpalić. Auto miało 2 flaki, stało w rogu ogrodzenia i wyglądało jakby nie było ruszane jakieś pół roku jak nie więcej. Nie wspomnę o popalonym wnętrzu, uszkodzonych lampach, klamkach etc. To dopiero była masakra!!! Właściciel komisu nawet w tej sytuacji wpierał mi, że autko jest w stanie BDB. Wszystko OK! Tylko "coś się dzieje z silnikiem" :688: Po prostu szkoda mi się tego autka zrobiło..... Jak byłem na miejscu to myślałem, że kolesiowi strzelę butem w pysk!!! :693:
Jak widać Alfy nie kupiłem i tak trafiłem do grona szczęśliwców :689:
Cossi ostatnio szwankuje, ale zakupu nie żałuję. Najśmieszniejsze jest to, że ja też przesiadłem się z Hyundaia Lantry na Forda Scorpio :689:
Różnica odczuwalna ....
Pozdrawiam i życze wytrwałości
Masti |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 20:31
|
|
|
no to życie powodzenia w tym Poznaniu i napisz koniecznie jak było , bo też mi się podoba ten wieloryb |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Kwi 2006|, 2006 20:51
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Mialem wrazenie,ze auto w ogloszeniu i to co ogladam to dwa rozne pojazdy. |
to nastw sie na to mocno. Bo ja juz nie jedno ogladałem wiekszosc tak wyglada, bite zmeczone a full wypas ogranicza sie do el szyb i lusterek. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Kwi 2006|, 2006 22:01
|
|
|
Hej
Tak wiec ogloszenie: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97650255
jest juz nieaktualne, bo Scorpio stoi juz u mnie w garazu:)
Pojechalem dzis o 6.10 do Poznania, na miejscu bylem o 11.50 (PKS).
Wlasciciel Scorpiaka odebral mnie z przystanku i pojechalem na ogledziny autka.
Plusy:
autko zadbane, w dobrej kondycji, nie szykowane pod sprzedaz. Wlasciciel nie ukrywal poprzednich usterek ani stluczki, ktora auto mialo. Srodek byl zadbany tak jak bylo w opisie. Ladna skorzana tapicerka, dzialajaca elektryka siedzen, 2 poduchy, grzane szyby, spryskiwacze, sprawny i odgrzybiony klimatronik, 4 elektryczne szybki, przyciemniajace sie lusterko, autoalarm, reg. elektryczna lusterek. Silnik nie byl myty, ogladnalem komplet dokumentow z clenia auta 2 lata temu i dostalem nawet ich kopie. Mam takze ksiazke serwisowa. Auto bylo kupione 2 lata temu we Wloszech z przebiegiem 85 tys.km (udokumentowane). Dzis gdy je ogladalem mialo 132tys.km. Sadzac po sladach zuzycia wydaje mi sie,ze przebieg moze byc prawdziwy. Auto ma instalacje gazowa sekwencyjna, butla w miejscu kola, jak pozniej wyszlo na trasie wszystko dziala super. Autko ma tez kontrole trakcji, ktora juz na trasie mialem okazje przetestowac.
Do autka dostalem 4 kola letnie, bo teraz jest na zimowkach, naciagnalem tez na lancuchy, ktore wlasciciel mial do autka i juz mu byly niepotrzebne:)
Minusy:
przepalone 3 lub 4 zarowki od podswietlen przyciskow (zegar, jeden wyswietlacz klimatronika, wlacznik ogrzewania przedniej szyby, komputer)
I teraz to, co spowodowalo obnizenie ceny o 500zl: przy ruszaniu jesli zle wysprzegli sie auto to na jedynce cholernie szarpie i cos puka, a drazek zmiany biegow ogolnie drga prawie caly czas i delikatne wibracje czuc na pedale sprzegla.
Autkiem przyjechalem z Poznania i zrobilem jeszcze u siebie troche km. Lacznie zrobilem nim dzis ponad 300km. Pomijajac to ruszanie, ktore doprowadza mnie do bialej goraczki wszystko pozostale jest super.
Wiem,ze za tymi drganiami moga stac: podpora walu, polaczenie gumowe skrzynia-wal, poduszki silnika, poduszki skrzyni lub sprzeglo - most chyba wykluczam, bo na pozostalych biegach jest ok i ogolnie w czasie jazdy nic nie wyje ani nie szumi.
Jutro jade po pracy na stacje diagnostyczna by czesc elementow wykluczyc.
Do auta kiedys byl pilot centralnego, lecz niestety go wcielo i auto trzeba otwierac kluczykiem. Czy jest mozliwosc dorobienia pilota?
To na razie chyba tyle
Pozdrawiam
Piotrek, Zgorzelec |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Kwi 2006|, 2006 22:16
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Czy jest mozliwosc dorobienia pilota? |
Trzeba kupić oryginalny i zaprogramować. Ok 50-100 zł na allegro. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Kwi 2006|, 2006 22:17
|
|
|
hehe no to gratuluje zakupu a sprzedajacemu slabego reflexu. moze zaczne sobie to teraz licytowac?? bo aukcja dalej wedlug mnie aktualna
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Kwi 2006|, 2006 22:48
|
|
|
gratulacje , bardzo ładnie wyposażone auto ( zasdroszczę ci najbardziej pamięci fotela kierowcy ) czy ma aulski ? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |12 Kwi 2006|, 2006 23:04
|
|
|
Nooo... pikne
Gratulacje ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |