|
Dodatkowy akumulator w aucie |
| Autor |
Wiadomość |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 19:18 Dodatkowy akumulator w aucie
|
|
|
Witam
Poszukuję schematu połączenia/instrukcji montażu - d o d a t k o w e g o akumulatora (ok 50Ah) w aucie (np kampingowym) ładowanego z alternatora lub w czasie postoju z sieci 230V, wraz z układem kontroli poziomu naładowania
Wszelkie sugestie i uwagi w tym temacie mile widziane
Może ktoś z Was ma takie auto/jacht i ew może przekazać jak to jest oryginalnie zrobione |
| Ostatnio zmieniony przez KOREK |2 Kwi 2006|, 2006 19:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wpgulin [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 22:04
|
|
|
Kiedyś coś takiego robiłem do kempingu otuż sprawa jest prosta musisz zamontować drugi gniazdo przy haku i dać przewód z akumulatora z plusa i minusa do tego gniazda plus przez bezpiecznik 30 A wystarczy a z przyczepy musisz dać drugi kabel z wtyką też od akumulatora przyczepy i dobrze jest dać terz bezpiecznik na plus przy akumulatorze a ładowanie tego aku na postoju czyli na kempingu to tylko prostownikiem jakimś nie dużej mocy by mugł być włączony cały czas ja stosowałem do tego ruski prostowniki bo miały regulację ustawiałem na minimum ładowania i wystarczało tyle że i tak od czasu do czasu musisz zajżeć do aku i dolać wody destylowanej i dobrze by aku miał wentylację własną do zewnątrz w razie czego by nie śmierdziało do środka przyczepy i najlepiej by aku był dobrej firmy nie jakiś wynalazek typu DELPHI bo starczy tylko na miesiąc i się ugotuje jak masz więcej pytań zadzwoń 601896166 |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2006|, 2006 22:13
|
|
|
Najlepiej to gniazdo zrób sobie od razu takie jak w ścianie, tylko oczywiście do stosowania na zewnątrz, a co najmniej z klapką. Prostownik możesz wtedy na stałe wsiamać do auta, i podłączasz się przedłużaczem do dowolnego 230 na parkingu/kempingu etc.
Widziałem właśnie taki patent w przyczepie.
Jeśli idzie o ładowanie z alternatora to pikuś, ale pamiętaj żeby wrazić większy... No i wtedy podpinasz go równolegle do klem z obwodem prostownika, ale przydałby się jakiś przełącznik, żeby nie puszczać prostownika bezpośrednio w obwody auta jak ładujesz z 230. |
| Ostatnio zmieniony przez megalith |2 Kwi 2006|, 2006 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |3 Kwi 2006|, 2006 17:15
|
|
|
| ja bym jakiś mądry układzik automatyczny dorobił ( gdybym coś takiego kiedyś montował ) żeby sam się przełączał w zależności od źródła ładowania i zabazpieczał obwody . |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |3 Kwi 2006|, 2006 17:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 08:57
|
|
|
Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Jedrek [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 21:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | | ja bym jakiś mądry układzik automatyczny dorobił ( gdybym coś takiego kiedyś montował ) żeby sam się przełączał w zależności od źródła ładowania i zabazpieczał obwody . |
Najprościej przekaźnik sterowany "+" po stacyjce. Wyłączasz zapłon i rozłącza obwód. |
|
|
|
 |
wpgulin [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 23:06
|
|
|
No widzisz koreczku jak bym nie ruszył tematu to żaden by się nie odezwał a tak coś z tego wyjdzie |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:59
|
|
|
| Jedrek napisał/a: | | Najprościej przekaźnik sterowany "+" po stacyjce. Wyłączasz zapłon i rozłącza obwód | no w sumie tak najprościej, ale jednak trezeba pamiętać, żeby włączyś stacyjkę żeby rozłączyło układy. Ja myślałem o jakimś automacie co to sam wyczuwa źródło zasilania i się do niego adaptuje. |
|
|
|
 |
Jedrek [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 15:16
|
|
|
Struna ale teraz walnołeś? A może to ja nie dopisałem albo źle zrozumiałem :694:
Przekaźnik załącza dodatkowy akumulator po zapłonie, czyli doładowuje go gdy jedziesz autem (domniemam, że nie zostawiasz auta z włączonym zapłonem na postoju)
Gdy auto stoi (wyłączona stacyjka) akumulatory są rozłączone. (Bo po jaką cholerę doładowywać aku w aucie)
|
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 15:36
|
|
|
| Jedrek napisał/a: | | domniemam, że nie zostawiasz auta z włączonym zapłonem na postoju | no a jak np. masz radio podpięte że działa dopiero po stacyjce ? to na postoju musisz sobie włączyć stacyjkę żeby posłuchać radyjka |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 08:46
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Ja myślałem o jakimś automacie co to sam wyczuwa źródło zasilania i się do niego adaptuje. |
widzialem takie rozwiazania w terenowym Landim, mial dwa aku ze wzgledu na duzy pobor pradu (lampy dodatkowe, wciagarka), mial układ ktory sam decydowal ktory akumulator doladowywuje jak sie latwo domyslic na podstawie napiecia w bateriach. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 09:18
|
|
|
Proponuje zajrzeć na elektrodę.pl... tam są gotowe rozwiązania