|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Cosworth '94 z Tarnowa |
| Autor |
Wiadomość |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 09:42 Cosworth '94 z Tarnowa
|
|
|
jakby ktos zamierzał kupić:
http://www.allegro.pl/ite...2_9_24v_v6.html
wcześniej najlepiej skontaktować sie ze mna lub Rafałem.... po to aby nie było niespodzianek :694:
dla przykładu zdjęcie kokpitu z innej perspektywy:
 |
| Ostatnio zmieniony przez Oli |29 Mar 2006|, 2006 10:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 09:49
|
|
|
to moze opisz pokrotce co mu jest. pytam z czystej ciekawosci bo kupic nie zamierzam no ale... pewnie wiecej osob by poczytalo co mu dolega
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 09:52
|
|
|
Juz na pierwszy rzut oka wyglada jakos tak niezdrowo. Chetnie poslucham co mu dolega |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 10:09
|
|
|
Widzisz mam komplet zdjeć z innej perspektywy i opis od Rafała - w ramach odpłatnej diagnozy auta:
Oda do Scorpio J
Oznaczenie typu (f 345) oznacza fotografia P3150xxx gdzie xxx jest końcówka podana w nawiasie – czyli w tym przypadku będzie to zdjęcie P3150345
Wstępne oględziny. Auto jest po dość świerzym lakierowaniu, może nie w miesiącach, ale na pewno w ciągu ostatniego roku – dwóch, błyszczy się jak psu jajca. Do lakierki było prawdopodobnie rozbierane z tapicerki. Wynikiem tego jest to ze wszystkie drzwi grzechoczą jak grzechotki, prawdopodobnie brak w nich wytłumienia, prowadnic prętów itp. Czy same drzwi były naprawiane, ciężko stwierdzić, na 1 rzut oka raczej nie widać, na 2 wychodzi ze cos mogło być robione przynajmniej z niektórymi(f 356 przednie kierowcy, f 317 tylne pasażera) Brzęczenie i odgłos pustki w drzwiach strasznie irytujące (przynajmniej mnie) dodatkowo szyba prawa tył wypadła z mocowania w podnośniku. Lakier kładziony był w miarę sensownie, końcówki lakieru na spawach przedniej belki (f 330,342) pod gumami dachu itd., nie rzuca się w oczy. Jedyna fuszerka mocno kłująca, na progach czarne naklejki z napisem scorpio przy lakierowane , i brak gum - uszczelek progowych (f318, 319, 352, 355). Przy bliższych oględzinach, na pewno wymieniana przednia szyba, pozostałe raczej nie.
Przód – auto dostało w nos, na ile mocno, nie widać, sadze ze nie aż tak bardzo, było dłubane na spawach przedniej belki na pewno, zderzak, grill itp. Dalej sadze ze nie (chyba ze dostało 2 razy ) jeśli dostało 2 raz wcześniej, to było robione w niemcowni i porządnie ( niepokoją mnie spawy na podszybiu od strony kierowcy i drzwi dalej… (f349, f356), ale jeśli były robione to naprawdę porządnie. Ślady na chłodnicy zasadniczej (f343) po wiskozie sugerują stłuczkę na tyle mocna ze wiskoza się oparła na chłodnicy ale na tyle małą że nie uszkodziła jej. Z przodu brak halogenów w zderzaku, uszkodzony zderzak, łatany grill (brak otworu na śrubę f339) uszkodzona chłodnica klimatyzacji (f338) którą ponoć facet daje wraz z brakującym wentylatorem na niej. Boki ok., prócz tych drzwi co wcześniej na fotach i progów bez listew. Drzwi grzechoczące. Nadkola już były robione (oba), są wstawki zrobione brak większych ognisk korozji, brak prawego plastikowego nadkola, lekkie nadżarcia pod górną uszczelka dachu (f 357)
Tył – dla mnie dramat. Auto dostało z 2 razy najmniej, raz u Niemców, dość mocno chyba ale znów zrobione ok. Miało wymienianą - robiona podłogę bagażnika, mniej więcej do końca wnęki na koło. (f 295, 299, 304) dodatkowo szpachla pękła (f299) sadze że po drugim strzale, który był mniejszy i dotknął tylko tylny pas, ale zrobiony masakrycznie, ślady widać gołym okiem (fotki: 293, 294, 296, 297, 298, 300, 301, 305, 306, 307, 308) widać zagięcia blach gdzie pociągnęło, poszedł tylny pas, miejsca na lampy ETC.
Co do stanu ogólnego, nie działa nic w tylnej klapie, wg właściciela są ucięte kable (wiązka) czyli nie działa ani siłownik zamka, ani ogrzewanie tylnej szyby ani wycieraczka, sadze ze była wymieniana klapa i po prostu urżnięto kable by było łatwiej. Elektryka foteli działa, w prawym brak regulatora dla oparcia, brak zaślepek w fotelach, kieszeniach, braki elementów tapicerki (osłona lewego słupka przy nodze kierowcy), nieco zniszczona tapicerka drzwi od demontażu (pęknięcia przy śrubach) brak zaślepek na uchwyt nad głowa kierowcy, z ciuchrana skora lewarka, zmieniona nie oryginalna gałka biegów. Co do skrzyni – sama skrzynia chodzi w miarę ok, sprzęgło wg mnie fatalnie, łapie z szarpaniem, wprowadzając samochód w drgania jeśli je się puszcza powoli bez ostrego przygazowania. Sprzęgło wstawione pewnie używane wg tego co mówił właściciel. Sam silnik pracuje ładnie i równo bez zastrzeżeń, wyje któraś z rolek paska bądź łożysko, wyje wspomaganie, końcówka drążka lewa do zmiany brak luzu na wahaczu. Tapicerka nie z ciuchrana, nawet oki. Mruga kontrolka poduszek powietrznych, albo ich już nie ma, albo cos nie styka, ja tego nie stwierdzę bez rozbierania niestety. W silniku wyciek z pod uszczelki głowicy (ponoć norma w cossich) no i facet dolewa płynu chłodzącego ale hgw gdzie on zwiewa czy uszczelka pod głowica czy chłodnica cieknie, nie było nic znać. ABS działa, nie telepie kierownica, jeździ na wprost,. Felgi od cossiego nieco z nadżerkami brak kapselka itp. Tapicerka (deska) był ruszana, przebieg prawdo podobnie nie realny (odkręcany licznik) brak radia.. i półki pod nim. Auto wymagające dużo troski i dużo pracy na mój gust.
Błędy silnika:
Stałe:
- czujnik położenia przepustnicy lub jego obwód (TPS)
- Przełącznik D/N lub jego obwód (samochód nie w pozycji D/N podczas testu)
- Automatyczna skrzynia biegów zawór biegów ¾
- włącznik funkcji kick down lub jego obwód
- Elektrozawór sprzęgła blokady przetwornika momentu (lock up)
Błędy dawne:
- czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód (VSS)
- elektroniczny przetwornik ciśnienia lub elektroniczny układ ciśnieniowego sprzężenia zwrotnego albo ich obwody (zawór EGR)
- przepływomierz powietrza masowy lub jego obwód (MAF) |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 10:19
|
|
|
| Oli a mozesz zsjecia wstawic ? |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 10:21
|
|
|
EEEe, tych zdjeciów jest kilkadziesiąt, Rafał mi przysłał je spakowane... więc nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać...
Ps. Kto to czyta Ode ... po 10 PLN-ów na moje konto - w celu zwrócenia częsci kosztów :702: |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 10:30
|
|
|
| Cytat: | | nie mam 10zl ale w zamian moge dac pol kilo bananow pasuje? |
nie nada mi bananów , a poza tym jak zwykle chcesz mnie orznać - za 10 to conajmniej 2,5 kg |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 10:48
|
|
|
Jak dla mnie to szrot do rozbiórki - przy takich usterkach mechanicznych jak wspomniane to taka buda bita z przodu i z tyłu, nawet ładnie polakierowana jest po prostu do kasacji.
Może nie jestem przesadnie wrażliwy na braki zaślepek, ale przy tym aucie trzeba by wrzucić dobrych parę tysięcy aby jeździło ....
W starym cosworthcie uszczelki pod głowicą nie są normą - w nowym raczej tak, podobnie jak rozrząd - pod tym względem stary jakby silnik jakby lepszy był.
Ja kupiłem nowego coswortha głównie dla ładnej budy - teraz też muszę wrzucić w niego parę tysięcy, ale autko będzie śmigać u mnie przez 3-4 lata a potem znajdzie sobie szczęściarza który je ode mnie kupi |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 12:02
|
|
|
| Cytat: | | ach jak zwykle ładna mi robisz opinie na forum |
jak zwykle z bananami.... kto widział pół kilo za 10 PLNów?
A co do handlu częściami to wszystko jest ok. Żeby wszyscy wiedzieli - Speedo daje nawet gratisy - lux z nim robić biznesy... |
|
|
|
 |
Piraniaa [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 12:23
|
|
|
| Ja widzial w BIDRONCE |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 14:37
|
|
|
| Oli napisał/a: | | Żeby wszyscy wiedzieli - Speedo daje nawet gratisy - lux z nim robić biznesy... | popieram
Speedo - polukaj w piwnicy za pompką co to dla Oliego miała być bo teraz to mnie ona potrzebna |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 15:46
|
|
|
| na allegro jest za 40zł dac namiar? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 16:13
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | na allegro jest za 40zł dac namiar? | ale ta do świateł ? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 17:34
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | i nie szkoda Wam 40zł? nie lepiej 2 hajnekeny 0,65 dac wujkowi spedziowi na zlocisku? |
No ja jestem za tylko ją wygrzebaj spod sterty innych bajerów ( do MK1 oczywiście ) no i jeszcze jak byś znalazł sprysk od strony pasażera na lampę to już by było święto we wsi |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |29 Mar 2006|, 2006 17:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |29 Mar 2006|, 2006 17:38
|
|
|
| yy popkajest od MK3 od spryskow wiec chyba wystarczajaco mocna |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |